2020. okt 23.

Kína vs USA: a jegybevételi háború

írta: Siktár Vivi
Kína vs USA: a jegybevételi háború

2020-ban már semmi sem meglepő, így miért is pont azon kéne fennakadni, hogy a vezető bevételi guruk egymásnak passzolgatják a legjövedelmezőbb jegyeladási lista első helyét? A koronavírus következtében az egész filmipar tolt egy satuféket, jó esetben is azon filmek kerültek ki filmszínházi bemutatásra, amik még a tavaszi első hullámok időszakában már utómunka fázisban haladtak.

Csak hát ezen esetben Kína azt mondta, hogy na ácsi: tudjuk, hogy 6 hónapig szinte az összes mozink zárva állt, de akkor mi mégis megpróbáljuk. És sikerült is nekik. Hétvégére megelőzték Észak-Amerikát a jegyeladási rátákon, köszönhetően a folyamatos járványügyi korlátozások fokozatos lazításainak, így év elejétől 2 milliárd dollár értékű jegyet értékesítettek Kínában, míg a tengerentúlon 1,94 milliárdot.

kinai_mozi.jpg

Az Artisan Getaway értesülései szerint a Kínai Népköztársaságban januártól októberig majd 2 milliárd dollárt hoztak a hazai filmek olyan címekkel, mint a The Eight Hundred (460 millió dollár), My People, My Homeland (360 millió dollár), Ip Man 4 (165 millió) és a Legend of Deification (163 millió dollár).

Ugyan a kínai box-office eredményeket második helyre sorolja a Comscore, és náluk még mindig az USA vezet 2,1 milliárd dollárral, mégis fej-fej mellett halad a két ország, és könnyen elképzelhető, hogy év végére Kína százmilliókkal fogja kenterbe verni az Egyesült Államokat.

A kínai box-office 2020 eddigi állása itt tekinthető meg.

ipman4.jpg

Bár Kína nem hétről hétre közöl adatokat jegyeladásaival kapcsolatban, az értesülések szerint mégis megelőzte az Egyesült Államok filmpiacát, ami 1,94 milliárd dollárt szedett össze tíz hónap alatt olyan vezető filmekkel, mint a Bad Boys 3 (204 millió dollár), a Sonic (146 millió dollár), a Ragadozó madarak (84 millió dollár) és a Dolittle (77 millió dollár).

Ugyan az amerikai filmek közül „kimagasló” eredményt világszerte Christopher Nolan Tenetje ért el a koronavírus idején 334 millió dollárral, az Egyesült Államokban csupán 48 millió dollárt szerzett.

2019-hez hasonló eredményeket produkált Kína, amikor rendkívül közel került az amerikai box office eredményeihez olyan sikeres filmekkel, mint a Ne Zha (710 millió dollár), The Wandering Earth (663 millió dollár), My People, My Country (452 millió dollár) és a The Captain (407 millió dollár)

Korábban a semmiből kúszott fel a 2017-es Wolf Warrior 2 a jegyeladások dobogós helyére 874 millió dollárral, mely jelenleg is a legsikeresebb kínai filmnem számít – ezt követi a Ne Zha és a The Wandering Earth.

Szólj hozzá

kína hírek mozi comscore érdekesség bevétel sonic USA tenet Hír jegybevétel Birds of Prey cineart Tenet cineartblog Dolittle Ip Man 4 Ne Zha The Wandering Earth Artisan Getaway The Eight Hundred My People My Homeland Legend of Deification box-office Bad boys 3 My People My Country The Captain wolf warrior 2 artisan getaway