2020. nov 25.

„Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!": Betekintés a 'Reszkessetek, betörők!' ál-gengszterfilmjébe

írta: Csurilla Dániel
„Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!": Betekintés a 'Reszkessetek, betörők!' ál-gengszterfilmjébe

A Chris Columbus rendezésében készült karácsonyi slapstick filmnek rengeteg mindent köszönhetünk. Nem csupán Macaulay Culkin legikonikusabb szerepét, Joe Pesci egyik leginkább tragikomikus alakítását, de a Szennyes lelkű angyalok kamu-gengszterfilm jelenlétéért is hálásak lehetünk a Reszkessetek, betörők! c. 1990-es filmnek, mely idén harminc éves.

home-alone-angels-with-filthy-souls-fake-movie.jpg

A Szennyes lelkű angyalok egyfajta paródiája a Kertész Mihály-rendezte Mocskos arcú angyaloknak 1938-ból James Cagney és Humphrey Bogart főszereplésével. Julio Macat, a Reszkessetek, betörők! operatőre az idén 82 éves paródiafilmet ünnepelve megosztott pár érdekességet a film-a-filmbenről.

Valójában tisztelettel akartunk adózni a Mocskos arcú angyalok előtt, de bevallom, nem láttuk annyiszor, mint kellett volna. Egy klasszikus gengszterfilm érzetét akartunk kelteni. (…) Az egészet egy nap alatt forgattuk színházi színészekkel. Nagyon gyorsan kellett dolgoznunk.” – mondta Macat.

„Felkutattam egy nagyon alacsony érzékenységű, fekete-fehér filmszalagot, ami azt jelenti, hogy erőteljes fények kellettek az expóhoz. Háromszor, négyszer több fény kellett a film-a-filmbenhez. (…) Sokszor viccelődtem Chris-szel (a rendező), hogy meg kellene írni a Szennyes lelkű angyalok forgatókönyvét. Nagyon meg szeretném csinálni azt a filmet.” – tette hozzá az operatőr.

angels_dirty_faces_1938_22-1-embed-2020-1605889360-compressed.jpg

Ahogyan a Mocskos arcú angyalok idén ünnepli 82. születésnapját, úgy feltehetőleg annak a paródiája a Reszkessetek, betörők! c. filmből ugyancsak ennyi idős lehet. Ünnepeljük meg méltó módon mi is a rövid filmrészlet megtekintésével!

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír karácsony disney érdekesség friss érdekességek filmajánló macaulay culkin casablanca humphrey bogart home alone reszkessetek betörők karácsonyi film cineart cineartblog gengszerfilm tarts meg az aprót te mocskos állat szennyes lelű angyalok mocskos arcú angyalok angels with filthy souls angels with dirty faces kerész mihály faux film film-a-filmben