2019. máj 24.

A Trónok Harca után is van élet! - Itt van Csenobil!

írta: Verebélyi G
A Trónok Harca után is van élet! - Itt van Csenobil!

A mai ajánló nem a mozok kínálatából csemegézik, hanem egy izgalmas minisorozat amit bemutatunk nektek. A HBO-tól már megszokhattuk hogy minőségi soozatokat gyárt. Itt a Csernobil, ami méltóképp betöltheti az űrt ami a Trónok Harca után tátong. Dúrva realitással mutatja be mi is történhetett.

csernobil1-990x556.jpg
Az elején szeretném leszögezni, hogy nem egy dokumentumfilm sorozatról van szó, hanem egy játékfilmről, De nagyon ügyesen használják fel a meglévő hangfelvételeket valamint dokumentumokat. Nem lemodellezi hogy mi történt, de kétségtelenül törekszik az események bemutatására. 

27671477_e71e95f6d7762dc5674b792672a37578_wm.jpg

Nagyon izgalmas, annak ellenére hogy jól tudjuk mi is lesz a végkimenetele a sorozatnak, vagy talán pont ezért. Nem azt találgatjuk hogy ugyan ki ül a vastrónra hanem egész pontosan azt hogy ki mikor fog meghalni. Mi is történhetett valójában, és vajon mennyi a sugárzás az adott jelenetben. Nem Westeros vára tárul szemnünk elé a CGI képeken, hanem a lángoló erőműből gomolygó füstöt látjuk. Félelmetes belegondolni is.

20190520190.jpg

A sorozat nagyon erős képekkel operál, és ügyesen kezeli az emberi tényezőt is. A vásznon szereplő karakterekkel némelyikével nagyon könnyen azonosulhatunk, de mások igen erős ellenszenvet ébresztenek bennünk. Az a kettősség teszi erőssé a filmet, pont ez adja a realitásérzetet.


 

A sorozat elég nyomasztó. Ne számíts rá hogy roszkedv esetén rögtön felderülsz, de nem is ez a cél. A kamerakezelés és a rendezés is szépen kiegészítik egymást. Az első rész első másodpercétől le tud kötni, még akkor is ha a téma hidegen hagy.

A Csernobil egy minisorozat, így 5-6 résznél nem lesz hosszabb, de ez nem von le az értékéből.
Nagyszerű színészijáték (sajnos) jó téma, Izgalmas képek. Mindezek szépen egybentartják a sorozatot. Ha nem is pótolja a Trónok Harca befejezése ütötte rést, de biztos hogy megéri megnézni, ha megvan az előfizetésed :) 

 

Szólj hozzá

sorozat film premier mozi hbo atom hír robbanás friss radioaktív heti csernobil minisorozat filmajánló sugárzás radioaktiv HBO sugároz Game of thrones GOT heti filmajánló cineart Cineartblog trónikharca sogároz