2019. aug 08.

Az X-Men: Sötét Főnix tönkre vágta a Disney nyarát

írta: bacsikinga
Az X-Men: Sötét Főnix tönkre vágta a Disney nyarát

Jelentősek a Disney veszteségei a harmadik negyedévben és ehhez nagy köze van az X-Men: Sötét Főnixnek. Az eddig a széria mellett producerként ügyködő Simon Kinberg első rendezői debütálása volt a film, amit sajnos a kritikusok nem kedveltek túlságosan, ez meglátszott a megvett jegyek számán is. A film bevétele összegészében $252 millió volt a világon, ami a $200 milliós gyártási költséget tekintve elég sovány.

darkk.png

A film Chris Claremont ikonikus Sötét Főnix képregényén alapszik, ami jó választásnak tűnik. Ám ez már a második eset volt a Fox-nál, amikor jelentős törést csináltak a cselekményben, az első az X-Men: Az ellenállás végében volt látható, ami anno kivívta a kritikusok nemtetszését is.

De ezenkívül is sok körülmény szólt a Sötét Főnix ellen. Egyrészt többször tolták el a premier dátumát, gyakorlatilag újraforgatták az egyharmadát, óriási változtatásokat végeztek a forgatókönyvön belül a forgatás megkezdése előtt és közben is. Másrészt a produkciót eleinte kétrészesre tervezték, amíg a Fox kérésére össze nem lett vonva.

dark_p.jpg

A Foxra rájár a rúd és egy ilyen bukással háttérbe szorulnak a projektjeik. A Disney vezetője, Bob Iger legutoljára a Ford v. Ferrari marketingjének megkezdését, valamint James Cameron Avatar folytatásainak és A majmok bolygója újabb részeinek terveit jelentette be.

De nem csak a Sötét Főnix hibáztatható a nagy veszteségekért. Többek között az Übergáz és a Király ez a srác! se ért el különösebben nagy bevételt a mozipénztáraknál. Viszont ezek önálló produkciók. Az új X-Men filmben azért reménykedtek, hiszen egy nagyszabású, sokak által kedvelt franchise része, nem mellesleg annak záró epizódja. Éppen úgy, mint ahogy a Bosszúállók: Végjáték is a Marvel Univerzum lezárása. Ám itt nem jött össze az az epikus búcsú a szeretett karakterektől. Páran mondják, hogy a Sötét Főnix nem is olyan rossz, az Apokalipszis messze gyengébb volt. Bárhogyis, ez nem az a méltó lezárása volt az X-Men Saga-nak, amire a rajongók annyira vártak.

dark.jpg

Meglátjuk milyen lesz még az év második fele a Disney szempontjából. Szeptemberben jön az Ad Astra, Brad Pittel, mint űrhajós a főszerepben. Aztán októberben várható (külföldön biztosan) a Nő az ablakban a következő stábbal: Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore és Anthony Mackenzie. Valamint ugyanebben a hónapban lesz a mozikban a Demóna: A sötétség úrnője is. Novemberben a mozikban a Ford v. Ferrari és a Jégvarázs 2. Decemberben pedig a Kémesítve, animációs film Will Smith-vel, és a Star Wars: Skywalker kora.

Szólj hozzá

hírek film mozi hír disney nyár marvel bevétel xmen Simon Kinberg sötéfőnix Chris Claremont