2019. aug 13.

Hans Zimmer elhagyja Christopher Nolant?

írta: gundyk
Hans Zimmer elhagyja Christopher Nolant?

Nagyon úgy fest, hogy az eddigi sikeres munkakapcsolat a végéhez közelít.

da1fd362a972b7c4-600x338.jpg

Hans Zimmer, korunk egyik legsikeresebb zeneszerzője olyan klasszikus műveket tett már le az asztalra, mint A Karib-tenger kalózai második és harmadik része, a Gladiátor, a Batman trilógia, az Eredet és a Csillagok között. Utóbbi három Christopher Nolan rendezővel közös munkájából született és a két alkotó neve mára olyannyira egybeforrt, hogy a nolani stílust teljes egészében Zimmer markáns "rezes" hangulatával szokás hivatkozni.

Ám a brit rendező 2020-ban esedékes legújabb filmjéhez, a Tenet-hez nem a német mester szállítja a zenét, hanem a Fekete Párduc és a novemberben érkező A mandalóri Star Wars élőszereplős sorozathoz is komponáló zeneszerző Ludwig Göransson lett megnevezve a karmesteri posztra.

d0sxxanv4aegzmr.jpg

Göransson mostanában szép karriert fut be, tekintve hogy a legutóbbi Oscar gálán megkapta a legjobb zeneszerzőnek járó díjat a Fekete Párduchoz írt művéért.

Tény, hogy a zeneszerző cserének semmi előjele nem volt, a film hivatalos IMDB profijának stábleírásában is teljesen véletlenül fedeztük fel az esetet. Zimmertől nem lenne furcsa a váltás, hiszen több neves rendezővel dolgozott már "házi" zeneszerzőként, gondoljunk csak Ridley Scottra (Fekete eső, Thelma és Louise, Gladiátor, Hannibál, Sólyom végveszélyben, Trükkös fiúk), Gore Verbinskire (A kör, A karib-tenger kalózai trilógia, Rango) és Zack Synederre (Acélember, Batman Superman ellen - Az igazság hajnala). Megjegyzendő, hogy habár ezek a munkakapcsolatok hasonlóan hirtelen értek véget, mint esetünkben, Zimmer nem engedte el teljesen a további munkalehetőséget. Az említett rendezők mind egy-egy Zimmer tanítvánnyal dolgoztak tovább, így a Remote Control Productions (ami mára gyakorlatilag uralja a filmzene piacot) szolgáltatta továbbra is a filmjeik aláfestését. Göransson esetében ez nem merül fel, hiszen ő még azon kevesek egyike, akiknek semmi köze az említett istállóhoz.

1383166099_working.jpg

Hogy mi történhetett Zimmer és Nolan között arról csak találgatni tudunk. Reméljük ez csak Nolan koncepcióbeli döntése volt és lesz még az Eredethez, illetve a Csillagok közötthöz hasonló fantasztikus képi és zenei együttműködés.

Szólj hozzá

blog zene film mozi filmzene érdekesség friss heti zack snyder ridley scott christopher nolan hans zimmer gore verbinski Oscar Fekete Párduc cineart Cineartblog Tenet Ludwig Göransson remote control productions A mandalóri