2019. aug 16.

A kaszkadőrök szeretnék, ha Oscar kategóriát kapnának

írta: bacsikinga
A kaszkadőrök szeretnék, ha Oscar kategóriát kapnának

Nincsen akciófilm kaszkadőrök nélkül. Ők azok a „láthatatlan” stábtagok, akik sokszor életük kockáztatásával viszik tökélyre a legizgalmasabb jeleneteket. Még az olyan filmeknél is, mint amelyekben Tom Cruise vagy Jackie Chan játszik, szükség van a kaszkadőrök szakértelmére. A szereplőkkel együtt tanulják meg a mozdulatsorokat, tanácsokkal látják el őket, a minél mutatósabb film eléréséért. Ráadásul nagy felelősségük van a biztonság fenntartása érdekében.

stunt-doubles-6e455.jpg

A kaszkadőrökről általában kevés szó esik. Film meg még kevesebbszer állít emléket a munkásságuknak. A 2006-os Zuhanás és a héten a mozikba kerülő Volt egyszer egy Hollywood például azon kevés filmek közé tartoznak, amelyek tisztelegnek a kaszkadőrök előtt. De ha már kevés film készül róluk, legalább jutalmaznák őket a legnevesebb díjátadón, az Oscaron!

marvel-avengers-actors-stunt-doubles-13-5afec75c1a103-700d5e0.jpg

Az Oscar-díj körül sok probléma van. Házigazda cserék, jelentéktelenebbnek tűnő kategóriák reklámszünet alatti átadása (ki az az őrült, aki lebecsüli az operatőrök és vágók munkáját?)… Igazán nem hiányoznak egyéb botrányok a díjnak. Márpedig sor kerülhet rá, ha a kaszkadőrök tüntetéseket, tiltakozásokat rendeznek a jövő évi gálán, élükön Jack Gill-vel, aki szakértőként munkálkodott olyan filmekben, mint az Éjszakai ragadozók, Venom, Amerika Kapitány: Polgárháború, Halálos iramban-sorozat. A hosszú évek óta küzdő Jack Gill-nek eddig még csak egyetlen akadémiai tagot sikerült meggyőznie, hogy felszólaljon, ám a felvetést hamar lehurrogták. Még van közel félév a következő Oscarig, addig bármi történhet. Mindenesetre nem tesz jót a díj egyre kétesebb hírnevének az újabb probléma.

Képek forrása: toochee.reblog.hu

Szólj hozzá

blog hírek hír kategória érdekesség kaszkadőrök stunt petíció Oscar Akadémia Oscar-díj cineart Cineartblog