2019. okt 05.

20 éves a Harcosok klubja!

írta: andrasrozsa
20 éves a Harcosok klubja!

fightclub_1280.jpg

20 éve ezen a napon mutatták be az amerikai mozikban David Fincher remekművét, a Harcosok klubját, melyet Chuck Palahniuk azonos című regénye alapján rendezett. A cikkünkből az is kiderül, hogy milyen kapcsolatok vannak a film és a Mr. Robot című sorozat között. 

A cím hallatán talán mindenkinek eszébe jut Tyler fogyasztói társadalomról alkotott véleménye, vagy az hogy miért is nem szabad ráklevest ennünk, ha ő a felszolgáló az étteremben ahol vacsorázunk. A két férfi főszereplő a névtelen elbeszélő Edwart Norton, és a Brad Pitt által megformált Tyler Durden. Mellettük a női főszerepben Helena Bonham Cartert láthatjuk. 

Hazánkba egy kicsivel később jutott el a film, 2000. január 27-én. A film nem aratott egyértelmű sikert bemutatásakor, 1999 legmegosztóbb filmjévé titulálták, a stúdió vezetőinek például olyannyira nem tetszett a film, hogy megpróbálták minél jobban visszafogni Fincher marketingkampányát, így csökkentve a veszteséget. Fincher rendezése, egy Oscar - jelölést kapott, a Legjobb hangvágásét, azonban ezt sem sikerült hazavinnie.  A Harcosok klubja a DVD megjelenéssel lett végül kereskedelmi siker és kultfilm egyben. 

20150416224111-tyler-durden-fight-club.jpeg

David Fincher alkotása mára már kötelező darab a filmimádók számában, viszont mindig vannak olyan új dolgok, melyek mellett valahogy mindig elsuhant a nézőközönség. Ilyen például az, hogy a film minden egyes jelenetében találkozhatunk Starbucks poharakkal, így szimbolizálva az emberiség fogyasztási cikkektől való függését. 

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a film végén rájövünk arra, hogy Tyler és a Narrátor ugyanaz a személy. Ha elég szemfülesek vagyunk, akkor észrevehetünk néhány utalást erre, már a film elejéből is, például mielőtt Edwart Norton karaktere találkozna Tylerrel, Durden feltűnik 4-szer egy képkocka erejéig. Fincher nem csak őt rejtette el, a képkockák között, hiszen a film végén egy meredező pénisz állóképe tárul szemeink elé egy pillanatra, utalva ezzel a moziban dolgozó Tyler csínytevésére. 

tyler-durder-felvillan.jpg

A mozi rengeteg más embert is megihletett, mind a zenékben mind a filmekben visszautalnak az 1999-es klasszikusra, azonban talán a legszembetűnőbb hasonlóság a Harcosok klubja és a Mr. Robot között van. Azon kívül, hogy pár évvel később játszódik a két történet, valójában mindenben megegyeznek. Akik esetleg nem kezdték el nézni a Mr. Robotot, azoknak itt talán most érdemesebb megállniuk. Visszatérve a párhuzamokra, ott van például Elliot kettőssége, hiszen ő és Mr. Robot egy és ugyanaz a személy. A sorozatban és a filmben is egyaránt megtalálható egy terrorista csoport, akik saját bevallásuk szerint az emberiség érdekében cselekednek, úgy gondolják szükségesek a radikális lépések melyeket megtesznek. Csakúgy mint a Narrátor számára a Harcosok klubjában, úgy Elliot Aldersonnak is kiesik az az idő, amikor a másik alteregó átveszi az irányítást. Talán az sem véletlen, hogy ezen a napon jelenik meg a Mr. Robot 4., egyben befejező évada, pont azon a napon, amelyiken 20 évvel ezelőtt bemutatták az alapul szolgáló Harcosok klubját.

1_xmvbkmzwvapm2zi-wsx7yw.jpeg

Ünnepeljük meg minden idők egyik legnagyobb mesterművét a huszadik születésnapján, melyet a napokban debütáló Joker szorított ki az IMDB TOP10-es listájából. Záróakkordként halgassuk meg a film talán legikonikusabb monológját.

Szólj hozzá

blog hírek ajánló előzetes sorozat film mozi trailer hír disney friss heti marvel brad pitt edward norton filmajánló harcosok klubja david fincher csettintés bosszúállók Hírek rami malek thanos mr robot heti filmajánló cineart Cineartblog 20 éves a harcosok klubja