2019. okt 15.

7 érdekesség Hildur Guðnadóttirról, a Joker zeneszerzőjéről

írta: Horváth Simon Eszter
7 érdekesség Hildur Guðnadóttirról, a Joker zeneszerzőjéről

Összegyűjtöttünk 7 különleges tényt a Joker zeneszerzőjéről.

1. Hildur Guðnadóttir Emmy-díjat nyert a Chernobyl filmzenéjéért. Az alkotási folyamat során egy litván atomreaktornál készített hangfelvételeket, ahol egyébként a sorozat forgatása is zajlott.

2. A Joker című film nem szuperhőseposz, hanem pszichológiai tanulmány egy sötét és gyilkos elméről. Az ilyen radikális témák vonzzák legjobban a művésznőt. „A zenéim inkább kontemplatív jellegűek, és valamiképpen mindig a lélek sötétebb oldalára tévednek.” nyilatkozta a Joker premierjén.

3. Jokernek a mosdóban lejtett ominózus táncához magasfokon hozzájárult Hildur zenéje. A zene már megkomponált formában megszólalt a jelenetben, és a színész improvizálni kezdett, tehát Joaquin Phoenix játékának, Hildur zenéjének valamint az operatőr, Lawrence Sher összmunkájának és improvizációjának ereménye a gonosz születéséről szóló jelenet.

4. A művésznő másodjára szerez zenét Joaquin Phoenix főszereplésével készült filmnek, korábban a Mária Magdolna zenéjét is ő szerezte, melyben a színész Jézust alakítja.

5. Hildur Guðnadóttir. A név izlandi nyelven annyit jelent: Háború, Isten leánya. 

bbea0b00-f5bc-4c95-bb33-1428e89aced4.jpg

6. A reykjavíki Zeneakadémián tanult, majd Berlinbe került, ahol jelenleg is él. 

7. Olyan filmek zenéjében is játszott csellószólót, mint a Sicario, A visszatérő, vagy az Érkezés.

Szólj hozzá

blog hírek ajánló előzetes sorozat film premier mozi youtube trailer hír érdekesség joker friss heti filmajánló dc joaquin phoenix Hírek Hír heti filmajánló cineart Cineartblog hildur guonadóttir