2020. nov 04.

Hogyan éli túl az USA utolsó fennálló Blockbuster tékája a koronavírust?

írta: Csurilla Dániel
Hogyan éli túl az USA utolsó fennálló Blockbuster tékája a koronavírust?

exterior_hero-newsroomfeatured_1.jpg

Az oregoni Bend-ben található a világ utolsó Blockbuster videókölcsönző boltja. Vajon a szimultán nyitó és bezáró mozik, illetve a streaming szolgáltatók hatalmas tartalmi harca milyen hatást gyakorol az unikumként üzemelő tékára? Ha megunja az amerikai a Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, a Disney+ vagy az Amazon Prime kínálatát, akkor az üzletvezetője szerint a betévedő bőven talál mindenféle egyedi tartalmat a boltban.

Amikor ez az egész kezdődött, akkor a streaming platformok voltak az új játékszerek – szabadon böngészhettél mindenfelé. Most viszont az embereknek hiányzik, hogy kimozduljanak, mozogjanak és kitalálják maguktól, mit akarnak nézni.” – mondta Sandi Harding, az utolsó Blockbuster üzletvezetője. Továbbá hozzátette, hogy az áprilisi eladások mindössze egytizednyi bevételét szerezték meg a koronavírus miatt. 2020. májusa és júniusa azonban hatalmas siker volt a házikaranténok miatt, ugyanis több, mint 5000 előrendelésük volt. „Az emberek segítettek nekünk nyitva maradni a nehéz időkben” – tette hozzá Harding.

A Blockbuster egyébként számos lehetőséget biztosít a közösségkovácsolásra és a tékázásra. Mindössze 3,99 dollár fejében kölcsönözhető ki egy új film, azonban aki egy centtel többet fizet, az szabadon a Blockbusterben aludhat és csinálhat barátaival (szűk körben) egy mozimaratont. Az üzlet továbbra is forgalmaz VHS kazettákat, valamint a bolt hálózata egy 1992-es számítógéprendszerhez van kötve, és a dolgozók még mindig floppy lemezeket használnak, illetve kézzel írt tagsági kártyákat bocsátanak ki. A digitális világ egyik utolsó analóg példánya, melyet a tékarajongók minden áron életben akarnak tartani.

A teljes cikk elérhető ITT a The Wrap oldalán.

Idén júniusban debütált egyébként a The Last Blockbuster címen egy dokumentumfilm, mely a fent említett, veszélyeztetett boltról szól.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló előzetes sorozat film premier mozi dvd youtube usa amerikai trailer hír disney analóg érdekesség friss floppy heti érdekességek vhs filmajánló netflix kölcsönző blockbuster téka videótéka Hírek Hír heti filmajánló cineart disney+ Cineartblog cineartblog CineArt hbo max appletv+ amazonprime