2020. dec 06.

The Mandalorian 2. évad 6. rész – SPOILERES kritika

írta: Csurilla Dániel
The Mandalorian 2. évad 6. rész – SPOILERES kritika

960x0_2.jpg

Chapter 14: The Tragedy

Figyelem! Egyes képek, illetve több visszatérő karakter tartalmazhat némi SPOILER-t!

Ahogyan a The Mandalorian második szezonja a végéhez közelít, úgy hamarosan készítünk egy spoilerekben gazdag összefoglaló évadkritikát, azonban mindenképp megvárjuk, hogy a lehető legtöbben megtekinthessék a december 18-án érkező évadzárót.

Nem gondoltam volna, hogy képes lesz túlteljesíteni a Ashoka Tano briliánsan kivitelezett bemutatkozásáról, illetve a Gyermek származásáról szóló fontos, előző epizódot, azonban a The Mandalorian legújabb részében a tét hatalmas lett – bár a rész nem tökéletes. Robert Rodriguez vendégrendezővel a kamerák mögött a The Tragedy egészen elképesztő darálás, melyben végre látjuk az élőszereplős Star Wars világába visszatérő Boba Fett karakterét, akit Temuera Morrison alakít ismét.

mandalorian-boba-fett-social.jpg

Din Djarin (Pedro Pascal) az előző részben prezentált Ashoka (Rosario Dawson) utasítására egy újabb bolygóra érkezik a Gyermekkel, s azt reméli, hogy egy ősi Jedi-templom romjaiban megszólítja „Baby Yoda”-t az Erő. Azonban hőseink nem is sejthetik, mi vár rájuk, mikor nem csupán a Moff Gideon (Giancarlo Esposito) vezette Galaktikus Birodalom maradéka, de Boba Fett is a nyomukban van a visszatérő Fennec Shand (Ming-Na Wen) karakterével társulva, hogy visszaszerezze páncélját. Az epizód végén fény derül a Gyermek nemére, azonban ennél többet egyelőre nem szeretnék tárgyalni.

A The Tragedy címú epizód nyilvánvaló okoknál fogva tartalmaz némi tragédiát, mellyel Mando célja is változik az eddigi motivációjától eltérően. Az epizód meglátásom szerint az első lehet a sorozatban, ami részint eredeti helyszíneken forgott, mely a 60-as évek Star Trek-sorozatának egyik részét idéző sziklaszirtekkel és lankás hegyoldalakkal van megspékelve. Rodriguez rendezésében sajátos rendezői kézjegyek lelhetőek fel, nevezetesen a spagettiwestern szituációk, a birodalmi rohamosztagosok és a dús színhasználat és a látványvilág szempontjából, ami hemzseg vizuális effektekkel. Láthatóan a rendező nagyon élvezte, hogy a Star Wars-univerzum része lehetett.

mandalorian-season2-thetragedy-flying-babyyoda.jpg

A történet kevésbé jelentős, hiszen egy hatalmas akciószekvenciára épül, mi tele van apróbb és jelentősebb karakterpillanatokkal Mando és a Gyermek, illetve a visszatérő Boba Fett által – és az őt alakító Morrison-t végre az ikonikus páncélban láthattuk. Rodriguez azonban szinte csak akciórendezőként van jelen, és könnyedén monotonná válhat a folyamatos lézerharc, azonban dramaturgiai szempontból, ha a szezon egészét vesszük figyelembe, akkor elkerülhetetlen volt egy hatalmas lövöldözés, melynek következtében való igaz, történnek tragédiák.

Látványvilág, filmzene és hangkeverés szempontjából a The Mandalorian tartja a nagyszabású látványfilmek színvonalát, azonban a kevésbé sikerült operatőri munka, illetőleg a kusza vágástechnika okozhat fejfájást az eddig stilisztikai szempontból szinte teljesen kiváló sorozat rajongói számára. Kissé tévéjátékot idéző, s felsejlenek a költségvetés határai, amennyiben kikerülnek a filmkészítők a biztos támpontot jelentő stúdióból – már ha tényleg a szabadban forgott.

sw-mando-tragedy3.jpg

A színvonal magas, a történet továbbra is lebilincselő, és Rodriguez is kitett magáért, azonban a rövid játékidő, a kissé sürgetett karakterbemutatás, a kevésbé sikerült operatőri és vágói kihívások, valamint az egyenesen röhejes kartonpapír-sziklák miatt a The Tragedy eltér az előző rész mesteri dramaturgiájától. Szamuráj-történetből varázsütésre „blockbuster” lett a The Mandalorian, bár nem Robert Rodriguez-t hibáztatom, hanem Jon Favreau-t, aki eddig precízen megtervezte a kifutását minden történésnek, s az egész második évadot ő jegyzi forgatókönyvíróként.

Hogy Ashoka Tano és Boba Fett jelenléte milyen mértékben fan-service, avagy lesz jelentőségük a további epizódokban, s megmarad-e a The Mandalorian integritása, mely eddig a Star Wars-filmek, animációs sorozatok, könyvek, játékok és képregények fogyasztása előtt is megállta a helyét, arról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, bár reméljük. Talán az említett karakterek mind saját sorozatot kapnak. A Boba Fett-sorozat már hivatalosan be is lett jelentve a Disney-nél.

A hatalmas csavarral befejeződött epizód követeli a következő rész megtekintését, viszont nem mehetünk el amellett, hogy a stílus és a történet kevésbé volt érdekes ebben a részben, mint a lövöldözés. Az ismét pusztán félórás epizód játékideje szomorúan hamar lepörgött, azonban elérte, amit egy részben szükségszerű meglépnie: előre vitte a cselekményt, mi több eltérő alapokra helyezte, s építette a karaktereket. A kijelölt vezérfonal változása jelentős leszámolást ígér, és továbbra is nagy szeretettel várjuk, hogy Mando győzedelmet arasson.

Szólj hozzá

streaming érdekes ajánló kritika sorozat star wars star trek disney érdekesség friss sin city érdekességek yoda rosario dawson robert rodriguez george lucas jedi skywalker lucasarts boba fett breaking bad jon favreau sorozatajánló han solo temuera morrison mark hamill mando lucasfilm adam driver pedro pascal Giancarlo Esposito ashoka tano cineart Disney+ mandalorian cineartblog mandalóri baby yoda bébi yoda grogu