2020. dec 08.

Botrány van Kínában Milla Jovovich új filmje körül

írta: Csurilla Dániel
Botrány van Kínában Milla Jovovich új filmje körül

A Monster Hunter egy újabb videójáték-adaptáció Paul W. S. Anderson (Kaptár-filmek) és Milla Jovovich tolmácsolásában, melynek december 4-i kínai premierje körül hatalmas botrány generálódott az utóbbi napokban. A film alapjául részben a hihetetlenül sikeres videójáték szolgált azonos címmel, melyet a japán Capcom forgalmaz a világ minden részén – kivéve Kínát, ahol a lokális technológiai-hatalom a disztribútor, a Tencent.

16807_1601850155_7957.jpg

A videójáték-adaptáció nyitóhévégéjén igazán gyengén teljesített Kínában 5,2 millió dollárnak megfelelő bevétellel, mely mindössze a külföldi piacon a jegyeladási toplista harmadik helyére volt elegendő. Azonban a kínai mozik az országban elkezdték levenni kínálatukról Anderson filmjét, mely botrányt generált a helyiek között egy rosszul elsült, tíz másodperc hosszúságú viccel. A kínai kormány azonnali hatállyal levetette a műsorról a filmet, és erősen cenzúrázva újra kiadta.

Az említett botrány egy fehér és egy ázsiai karakter közötti párbeszédben merül ki, miközben a két szereplő szörnyekkel harcol. Az ázsiai karakter megtorpan harc közben, mire a társa megkérdezni „mi van”. Erre az ázsiai karakter azt kiáltja, „nézd a térdemet” („Look at my knees!”), mire a fehér szereplő megkérdezi, „miért”. Az ázsiai harcos így válaszol: „kínai térdek” („Chi-nese!”).

monster-hunter.jpg

A kínai cenzúra azonnal korrigálta a Sony által gyártott film generálta botrányos kommentet, mellyel kapcsolatban a Sony nem volt hajlandó nyilatkozni, ámbár tudatában volt a párbeszéd jellegével. Ami egy könnyed, ám rasszista viccnek fogható fel, hatalmas port kavar a Monster Hunter film megjelenése, a Sony, a videójáték és a kínai közösség köreiben. A kínai kormány egyenesen megsértődött a film rosszul sikerült viccén, ahogyan a kínai sajtó is számos szalagcímmel azt erősítette, hogy a film egésze sértő jellegű, és erőteljes bojkottálás indult a Milla Jovovich főszerepésével készült Monster Hunter kapcsán. A teljes elemzőcikket a Variety oldalán lehet elolvasni.

A játékadaptáció hazai bemutatója, ahogyan világszerte való premierje egyelőre ismeretlen a mozik változó helyzetét és nyitva tartását illetően. Feltehetőleg jövő év elején debütálhat széleskörben a Monster Hunter.

Szólj hozzá

blog kína érdekes hírek ajánló film premier mozi cenzúra hír botrány bemutató érdekesség friss rasszizmus érdekességek milla jovovich videójáték filmajánló resident evil kaptár játékadaptáció capcom rasszista vicc kínai népköztársaság kínai vicc Hírek Hír monster hunter paul w. s. anderson cineart cineartblog