2021. jan 15.

A Pixar vezetője szerint a jövőben elkerülhetetlenek lesznek az animációs folytatások

írta: Arany Gergő
A Pixar vezetője szerint a jövőben elkerülhetetlenek lesznek az animációs folytatások

A Pixar eredetiségével alakulása óta kitűnik az animációs stúdiók soraiból. Nemcsak látványban hoztak újat a műfajba, de történeteik is újszerűnek érződtek, hiszen csak és kizárólag eredeti filmekkel álltak elő – szemben a korábbi animációs stúdiók nagyrészével, például a Disneyvel, ami addig szinte csak klasszikus mesék feldolgozásával foglalkozott. A Pixar másik jellegzetessége, hogy csak kivételes esetben készültek folytatások filmjeikhez. A Pixar forgalmazója – és napjainkban tulajdonosa – a Disney például előszeretettel készített klasszikusaihoz animációs folytatásokat, amik bár minőségben nem értek fel az eredetihez, és többnyire feledésbe merültek, olcsó készítésük révén előnyt, hasznot hozhattak a stúdiónak. A Pixar akkori kreatív vezetője, John Lasseter azonban nem értett egyet a Disney hozzáállásával, épp ellenkezőleg: vezetése alatt a Pixar szinte csak különböző témájú, hangulatú és történetű filmeket alkotott, egyedül a Toy Story kapott egy második részt.

pixar.jpg

Amióta azonban a Disney megvásárolta a stúdiót, a készülő filmek aránya egyre inkább a folytatások, mintsem az eredeti animációk felé billen.

Az elmúlt évtized alatt a Pixar 13 animációs filmet készített, aminek több, mint fele (pontosan hét animáció) korábbi sikerfilmjeik folytatása, előzményfilmje volt – mint például a Szenilla nyomában, a Hihetetlen család 2, Toy Story 4 vagy a Szörny Egyetem. Ezek, bár látványukban jelentősen fejlődtek elődjeikhez képest, történetük szempontjából kevésbé érződtek eredetinek. Az ismert karaktereket láthattuk újra, ráadásul sok esetben teljesen megváltozott személyiséggel, helyzetekkel, amelyek fényében a folytatások teljesen feleslegesnek érződtek. A Toy Story 4. része például pontosan ilyen animácósfilm volt – egy történetet próbált folytatni, amit a harmadik rész tulajdonképpen már lezárt.

Összességében egyáltalán nem lettek rosszak a Pixar folytatásai, szórakoztatók, és megérhetnek egy-egy nézést, de a nézők többsége valószínűleg jobban örült volna, ha többet látunk az olyan kreatívabb, újszerűbb filmekből, mint az Agymanók, vagy a nemrég megjelent Lelki ismeretek.

A Pixar jelenlegi vezetője, Pete Docter is reagált a folytatásokat ért megjegyzésekre: szerinte a Pixar valóban túlságosan a folytatások felé hajlott, és tervei szerint a jövőben ismét visszatér egy eredetibb filmeket preferáló munkatervhez. Mindazonáltal szükség van a folytatásokra, a stúdió anyagi biztosításának érdekében.

pete_docter.jpg

Pete Docter a stúdió alakulása óta jelen van a Pixar életében, és olyan sikerfilmjeiket rendezte meg, mint a Szörny Rt., a Fel, az Agymanók, valamint a Lelki ismeretek – nem csoda hát, hogy mindenképp törekszik a továbbiakban is az eredeti történeteket részesíteni előnyben. Azt is megjegyezte azonban, hogy fontos továbbra is folytatásokat készíteni – az említett hét folytatás nemcsak hatalmas anyagi sikert és népszerűséget, de sok esetben díjakat is hozott a stúdiónak. A nézők nagyrésze láthatóan élvezte őket, a megalapozott és szeretett karakterekre építeni pedig sokkal biztonságosabb megoldás üzleti szempontból.

Mindenképpen előnyös azonban, hogy a Pixar továbbra sem hagyja el eredetiségét. A közeljövőben három új, eredeti animációs filmet is készítenek – a tavaly nyáron bejelentett Luca, a vörös óriáspandává alakuló kislányt szerepeltető Turning Red, valamint a Lightyear – ami bár nevében tartalmazza a Toy Story ikonikus játékát, nem az akciófiguráról, hanem a róla mintázott űrhajós karakteréről fog szólni.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek hír disney animáció érdekesség friss heti pixar Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt