2021. ápr 21.

465 millió dollárból készül az Amazon Gyűrűk Ura-sorozata

írta: Arany Gergő
465 millió dollárból készül az Amazon Gyűrűk Ura-sorozata

A Gyűrűk Ura- könyvek minden idők talán legjelentősebb fantasy-regényeinek számítanak; Tolkien nemcsak egy új világot, de egy teljesen új műfajt vezetett be az irodalomba, a széria pedig Peter Jacksonnak hála emlékezetes helyet kapott a filmek világában is. A 2001-től 2003-ig megjelent trilógia többek között hatalmas közönségsikerrel, újító és korábban sosemlátott vizuális látványvilággal és rengeteg díj elnyerésével robbant be a köztudatba, és azóta biztosan tartja helyét a legtöbb fantasy-rajongó kedvencei között.

Nézőként azonban joggal érezhettük, hogy a három fantasztikus filmmel közel sem merült ki Tolkien történetvilága; az író regényeiben valóságos univerzummá bővítette Középfölde történetét, aminek a Gyűrűk Ura eseményei csupán egy egészen kis részét teszik ki. A 2010-es évek alatt adaptált Hobbit-trilógia ezt az űrt igyekezett több-kevesebb sikerrel kitölteni, és bár voltak fénypontjai a trilógiának, a legtöbb rajongó véleménye szerint a Hobbit sajnos semmilyen téren nem ért fel elődjéhez.

doiai2wueae3a1y_0.jpg

A régóta várt, végül tavaly bejelentett Gyűrűk Ura-sorozat azonban új esélyt ad a nézőknek Tolkien világának alaposabb megismerésére; a sorozat címe és cselekménye egyelőre ismeretlen, az Amazon azonban már megerősítette, hogy legalább két évadra számíthatunk, amelynek eseményei időben semmiképp sem kapcsolódnak majd a Gyűrűk Ura-filmekhez. A történet forgatása elődjeihez hasonlóan főként Új-Zélandon zajlik – a helyi gazdasági minisztertől pedig nemrég tudhattuk meg azt is, hogy pontosan mennyiből.

A Gyűrűk Ura-sorozat sosem tartozott a kisköltségvetésű filmek közé – Peter Jackson már a legelső film, a Gyűrű Szövetsége során sem spórolt a munkaerővel és erőforrásokkal, és végül 93 millió dolláros költségvetésből valósította meg a filmet. A második és harmadik rész munkálatai is hasonló értékben zajlottak – a Hobbit-trilógia darabjaihoz azonban már jóval több CGI-animáció készült, közel kétszeresére növelve a költségvetést filmenként. Ez az összeg azonban még mindig eltörpül az Amazon készülő sorozata mellett.

Az új-zélandi bejelentések alapján a sorozat első évadja egymaga helyi értékek szerint 650 millió dollárból készül – ez nagyjából 465 millió amerikai dollár értékének felel meg. Ezzel az Amazon minden idők egyik legköltségesebb sorozatát készíti el – árából körülbelül három kasszasikert lehetne készíteni Hollywoodban. Összehasonlításképp, a The Mandalorian első évadja – ami szintén tekintélyes mennyiségű CGI-elemet tartalmaz – kevesebb mint negyedannyi pénzből, 100 millió dollárból készült.

A címtelen Gyűrűk Ura-sorozatnak továbbra sincs igazolt megjelenési dátuma, számos pletyka szerint azonban még az idén számíthatunk a sorozat debütálására az Amazonon.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló sorozat film hír érdekesség friss heti érdekességek gyűrűk ura Hírek Hír Amazon cineart Cineartblog cineartblog CineArt