2021. ápr 28.

Az Oscar-jelölt Wolfwalkers rendezője, Tomm Moore csatlakozik a The Inventor c. animációs filmhez

írta: Arany Gergő
Az Oscar-jelölt Wolfwalkers rendezője, Tomm Moore csatlakozik a The Inventor c. animációs filmhez

Figyelembe véve, hogy napjainkban szinte kizárólag a CGI-animációknak van esélye nagyobb közönséghez eljutnia, mindig üdítő színfolt egy stop-motion vagy 2D-filmet látni az Oscar-díjak listáján is – a 2020-as rendezvényen ezt a szerepet a Klaus, idén pedig a Wolfwalkers foglalja el, amely sajátos látványvilágával és történetével vívta ki magának a rangos jelölést. A Cartoon Saloon, a Wolfwalkerst készítő stúdió egyedi rajzstílusa ebben a filmben is nagy hangsúlyt kap, és bár a Wolfwalkers több szempontból is esélyesnek látszik a díj elnyerésére, a Klaushoz hasonlóan az animáció óriásaival, a Disney-Pixarral kell versengenie. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sajnos kevés az esély, hogy egy kisebb stúdiótól származó animáció felülkerekedjen a nagyobb cégek filmjein, ráadásul a Pixar idén egy különösen szép és emlékezetes animációs filmjét, a Soul-t indíthatta Oscar-díjért.

2.png

Jó hír azonban az, hogy a Wolfwalkers már csak a jelöléssel is népszerűsíti a klasszikus animációs technikákat; rendezője, Tomm Moore pedig nemrég bejelentette, hogy csatlakozik a The Inventor c. animációs film készítőinek csapatához.

A The Inventor (A feltaláló) egy klasszikus technikákat vegyítő animációs film. A Wolfwalkershez hasonló 2D mellett – aminek készítését Tomm Moore felügyeli majd – jelentős része készül majd stop-motion techniával, bábok mozgatásával. A film társalkotója pedig Jim Capobianco lesz, aki a Pixar egy korábbi sikerfilmje, a Lecsó történetének megalkotásában vett részt – elsősorban ő felügyeli majd a stop-motion jelenetek készítését.

A 10 millió dollárból készülő animációs filmet jelenleg 2023 áprilisára készülnek befejezni – a film szinkronhangjait pedig Stephen Fry, Daisy Ridley, Marion Cotillard és Matt Berry adják majd.

A történetről egyelőre annyit tudunk, hogy Leonardo Da Vinci életútját járja körül – a történet során a zsenialitásáról elhíresült olasz feltaláló a francia királyi udvarba utazik, ahol szabadon kísérletezhet, megalkotva találmányait és folyamatosan tanulmányozva az emberi test működését.

A film egyelőre még a gyártás előtti állapotban van – de a tapasztalt és ismert készítőknek hála már most viszonylag nagy ismeretségnek örvend. Valószínűleg sokan értenek egyet abban, hogy mindenképpen pozitívum egy-egy 2D animációs vagy stop-motion film megjelenése és népszerűsége a napjainkban sokat ismételt CGI-animációk között.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír animáció érdekesség friss heti érdekességek Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt