2020. okt 08.

Készül a 2019-es Oroszlánkirály folytatása

írta: Arany Gergő
Készül a 2019-es Oroszlánkirály folytatása

Bár az Oroszlánkirály 2019-es feldolgozása vegyes érzelmeket váltott ki a közönségből, hatalmas bevételt szerzett a Disneynek, így egyáltalán nem kell meglepődünk, hogy a stúdió folytatást tervez a filmnek. A köztudatban élőszereplősként emlegetett (valójában realisztikus, de teljes egészében számítógéppel készített) film, bár költségvetésének több mint ötszörösét visszanyerte, rengeteg kritikát kapott, elsősorban nem is látványára, hanem stílusára nézve.995566.jpg

Az mindenképp elismerésre méltó, milyen fejlett és szép látvánnyal rendelkezik a film: a CGI-szakemberek és animációkészítők szinte jelenetről-jelenetre, teljesen pontosan adaptálták a filmet egy új technológiával, ami a filmből is láthatóan szinte elképzelhetetlen mértékben fejlődött az elmúlt két évtizedben. Nem véletlenül ragadt rá az „élőszereplős” jelző a filmre, elvégre a látvány tényleg olyan szinten imitálja a valóságot, amilyet pár évvel ezelőtt még lehetetlennek gondoltunk. Látszik, hogy a modellezők, animációkészítők és a teljes alkotógárda rengeteg munkát ölt minden egyes jelenetbe – és nem is a vizuális effektek minősége indította el a filmet ért kritikák hullámát.

Sokakban már az ötlet nemtetszést keltett, elvégre az Oroszlánkirály klasszikus animációja a mai napig minőségi, szórakoztató, sajátos és épp ezért szerethető és szép, klasszikus kétdimenziós látványvilággal. Ezeket az érzéseket csak fokozta a tény, hogy a Disney mondhatni tökéletesen leutánozta saját filmjét – a CGI-film legtöbb jelenete teljes mértékben egyezik klasszikus elődjével. Érthető, hogy a stúdió igyekezett hiteles maradni az alapanyaghoz – ennek ellenére sokakban keltett visszatetszést, hogy csak nagyon kevés újdonságot láthattak a vásznon. A film lényege szinte teljesen a technikai megújulás lett – sokak azonban ezt is indokolatlannak érezték. Az eredeti animációs Oroszlánkirálynak – mint minden animációs filmnek – egyik legnagyobb jellegzetessége egyéni karakterdizájnja, akik – lévén egyszerűsített, rajzfilmes karakterek – érzelmek, hangulatok és személyiségek széles skáláját képesek kifejezni. A 2019-es feldolgozás ezt az előnyét szinte teljesen elveszítette – elvégre a látvány teljesen valósághű, márpedig egy valódi oroszlán képtelen annyi érzelmet, hangulatot átadni, mint egy rajzolt karakter. A legtöbb kritika a szereplők érzéketlenségét, személytelen, kifejezéstelen arcát érte, és bár a szinkronszínészek a legtöbbet próbálták meg kihozni a filmből, érzelemteli hangjuk, énekeik talán még jobban kiemelik a karakterek ürességét.

5d32112c36e03c64aa39e436.jpg

A kritikák ellenére mégis folytatás készül a filmből, a megjelenés dátuma egyelőre ismeretlen. Az előző film rendezője, Jon Favreau (aki azóta a The Mandalorian c. sorozat készítésében, rendezésében vesz részt) valószínűleg nem tér vissza a folytatásra – Favreau a szintén sikeres Mandalorian további munkálataiban vesz részt, az Oroszlánkirály folytatásának rendezése pedig több mint valószínűleg Barry Jenkins kezeibe kerül (akit a három Oscar-díjas Holdfény c. film rendezőjeként ismerhetünk).

Nem tudni egyelőre azt sem, mi lesz a film címe, esetleg témája. A klasszikus, animációs Oroszlánkirály két folytatást is kapott, bár ebből csak egy követi közvetlenül az első rész történetét. Lehetséges, hogy a Disney az első rész mintájára egy pontos adaptációt készít a folytatásról, de az is elképzelhető, hogy ezúttal egy teljesen új, eredeti történettel állnak elő. A castingról se tudunk még sokat – egyes hírek szerint visszatér James Earl Jones (Mufasa), Donald Glover (Simba), és Beyoncé is (Nala), a Disney azonban ezen a téren sem erősített még meg semmi konkrétabbat. Amit biztosan tudhatunk az az, hogy ugyanazt a fotorealisztikus stílust láthatjuk majd, amit az első részben megismerhettünk.

A Disney egyenlőre nem adott ki bővebb információkat a filmről – az újabb híreket valószínűleg az első előzetes – egyenlőre ismeretlen idejű – érkezésével kaphatjuk meg a készülő filmről.

Szólj hozzá

hírek ajánló film mozi disney érdekesség friss heti oroszlánkirály Hír cineart Cineartblog