2020. dec 14.

Ezekre az animációs filmekre és sorozatokra számíthatunk a Disneytől

írta: Arany Gergő
Ezekre az animációs filmekre és sorozatokra számíthatunk a Disneytől

A napokban valósággal felrobbant az internet a Disney híreitől, amelyek valószínűleg rendkívül örömteli információkat jelentettek a Star Wars, vagy éppen a Marvel univerzum rajongóinak számára. A rengeteg új tartalom mellett azonban kissé talán árnyékban maradt a stúdió eredeti médiuma, az animáció – márpedig a Disneynek nem célja elhagyni animációs részlegét sem, sőt, hasonlóan nagyszabású terveket tettek közzé azon a területen is.

walt-disney-studios.jpg

Filmjeik közé tartoznak teljesen animációs technikával készült munkák is, de szép számmal érkeznek majd „élőszereplős” adaptációk is – a korábbi, kétdimenziós Disney-klasszikusok CGI-technológiával színezett változatai. Ilyen feldolgozás lesz a régóta köztudatban lévő, de ezúttal még jobban megerősített Kis hableány-film is (The Little Mermaid), ami valószínűleg a következő évben érkezik majd Disney+-ra Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Daveed Diggs, Javier Bardem, Jacob Tremblay, Melissa McCartney és Awkwafina szereplésével.

Csatlakozik az élőszereplős Disney-adaptációk gárdájához a Chip és Dale is, Akiva Schaffer rendezésével. Főszereplőit, a két jól ismert mókust Andy Samberg és John Mulaney fogják megszemélyesíteni, és bár a karakterek jól ismertek korábbi rajzfilmekből, a rendező szerint a történet – amely a Chip n’ Dale: Rescue Rangers címet kapta – telesen új és eredeti lesz. Jelenlegi tudomásunk szerint mindkét film a Disney+-on fog debütálni – csakúgy, mint a szintén előkészületben lévő, Robert Zemeckis-féle Pinokkió-film, az újabb Pán Péter-adaptáció (Peter Pan & Wendy) és egy készülő Tinker Bell-film, valamint a Bűbáj c. 2007-es, klasszikus mesékre építő romantikus komédia folytatása, Disenchanted címmel.

rescue-rangers.jpg

A Disney+-ra érkező tartalommennyiség mellett van pár olyan projektje is a Disneynek, amit mozibemutatóra szánnak. Ilyen a 2019-es CGI-Oroszlánkirály készülő előzményfilmje, valamint a 2021. júniusban érkező Jungle Cruise is.

A Disney Animation ezenkívül számos előkészületben lévő animációs film tervét osztotta meg a közösséggel. Korábban előzetesekben már vethettünk egy-két pillantást legújabb készülő animációs filmjükre, a Raya and the last Dragon-ra – ami március 5-én érkezik előreláthatólag, mozikba és a Disney+-ra egyaránt.

A Disney+ felületére emellett számos animációs sorozat készül, korábbi Disney-animációkat véve alapul. Ilyen lesz a 2014-es Hős6os (Big Hero 6) c. Disney-Marvel film robotjáról elnevezett Baymax!; a 2016-os Zootopián alapuló (és meglehetősen fantáziátlanul elnevezett) Zootopia+; a Moana c. sorozat, ami valószínűleg az azonos című film főhősét helyezi majd a középpontba; végül a Tiana, ami a Disney egyik utolsó kétdimenziós filmjének, a Hercegnő és a Béká-nak főhősét hozza majd vissza sorozat formájában – azt azonban nem tudni, hogy a hagyományos technikával-e, vagy sem.

kep_2020-12-12_222735.png

Az ismerős címek és karakterek sokakban keltettek nemtetszést, különösen azokban, akik inkább egyénibb, ötletesebb tartalmakra vágytak volna – címük alapján azonban még kár ítélkezni a sorozatokról, az pedig korábban is bevett szokás volt, hogy a sikeresebb animációs filmekhez televíziós – jelen esetben online streamelt - sorozatok készüljenek. A Disney mindezek mellett azonban új tartalommal is igyekszik bővíteni kínálatát: egy afrikai stúdióval, a Kugalival közreműködve egy teljesen új, animációs sci-fi sorozatot, a 2022-re tervezett Iwájú-t is bemutatták.

iwaju-disney-original-investor-day.png

Nem csak a sorozatokat, de a filmeket illetően is hosszútávú terveket osztott meg a Disney: a Raya and the last Dragon után előreláthatólag rengeteg új animációsfilm érkezik majd – köztük a Dél-Amerikában játszódó Encanto is, ami valószínűleg 2021 őszén kerül majd bemutatásra. A rejtélyes animációsfilm címén kívül pármondatos szinopszisa is ismert – miszerint a történet középpontjában egy varázslatos otthonban élő család áll – többet azonban egyelőre nem tudunk.

A Walt Disney Animation mellett, attól teljesen függetlenül a Pixar is újabb projekteken dolgozik – részben hasonló minisorozatokon, mint a Disney: a Dug Days a 2009-es Fel! c. animációs film beszélő kutyáját helyezi majd a középpontba; készül egy sorozat a Verdák-sorozat karaktereivel is, valamint egy új, eredeti történet, Win or Lose-címmel, ami egy középiskolai softball-csapat versenyét mutatja be, epizódonként más-más szereplő szemszögéből.

A Pixar következő egészestés animációs filmje – a karácsonykor érkező Soul után – pedig a Luca lesz, amiről már nyáron is hallottunk. A történetről egyelőre kevés tudott – annyi, hogy az olasz riviérán játszódik, a főszereplő Luca és barátja kalandjait mutatja be, és tulajdonképpen kalandos felnövéstörténetnek készül.

pixar-luca.jpg

Nemrég azonban közzétették egy újabb filmtervüket, az Oscar-nyertes Domee Shi rendezésével. A Turning Red c. animációs film főhőse egy tinédzser, Mei, aki ha ideges, óriás vörös pandává változik. A meglehetősen szokatlan koncepción kívül nem tudjuk, miről fog szólni a történet – a film megjelenése azonban 2022 márciusában várható.

turning_red_reveal.jpg

Az ezt követő Pixar-film pedig a napokban talán legtöbbet emlegetett Lightyear lesz, 2022 júliusán – címéből adódóan pedig a Toy Story ikonikus űrhajósának történetét fogja elmesélni. A történet okozott néhány ellentmondást is az interneten – Bzz hangja ugyanis nem a Toy Story 4-ben is szerepelt Tim Allen, hanem a szerephez teljesen új Chris Evans lesz. Evans azonban gyorsan eloszlatta a kérdéseket, és megerősítette a Pixar magyarázatát: a Lightyear nem a Toy Story-univerzumban fog játszódni, hanem magát Buzz Lightyear-t – a játékfigurát inspiráló, képzeletbeli asztronautát – mutatja be. Se történetében, se karaktereiben nem fogja érinteni a Toy Story-univerzumot – helyette egy új szemszögből bővíti ismereteinket a karakterről.

buzz.jpg

A filmet egyébként Angus MacLane rendezi majd, aki korábban rendezett már Toy Story-rövidfilmeket a Pixar számára. A stúdió további terveit nem osztotta meg – ez azonban így is széleskörű betekintést tett lehetővé a nézők számára a Disney Animation és a Pixar jövőjébe.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír disney érdekesség friss heti pixar Hírek Hír cineart disney+ Cineartblog cineartblog CineArt