2021. ápr 05.

Trónfosztott királyság címmel készül film IV. Károly visszatérési kísérletéről

írta: Virvas Dóra Dodo
Trónfosztott királyság címmel készül film IV. Károly visszatérési kísérletéről

IV. Károly 1921-es első visszatérési próbálkozásáról Trónfosztott királyság címmel készül dokumentumfilm Országgyűlés Hivatala gondozásában, ami március 27-től online megtekinthető. 

tronfosztott-kiralysag.jpg

Trónfosztott királyság

Trónfosztott királyság című film a első világháború utáni államforma illetve államfő kérdést és az ezzel járó dilemmákat, döntési helyzeteket járja körül a száz évvel ezelőtt, 1921 március végén történt első visszatérési kísérlet apropóján.

A hírt az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság hozta le, a közlemény szerint pedig ez a történelmi esemény egy kevésbé ismert, sorsdöntő történet, ami megérdemel egy felelevenítést. A dokumentumfilmet játékfilmes elemekkel hozzák közelebb a nézőhöz és korhűn elevenítik fel azt. Az archív felvételek használatával és a korszak jeles kutatói – Fiziker Róbert, Hamerli Petra, Nánay Mihály – segítségével követhetők nyomon. A szereplőgárda tekintetében a következő lesz a felállás: IV. Károlyt Előd Ámos, Horthy Miklóst Bede-Fazekas Csaba alakítja, mellettük többek között Endrődy Krisztián és Tűzkő Sándor láthatók a dramatizált jelenetekben; a narrátor Szatmári Attila.

A filmet rendezte Borbás Barnabás és Réti László. A dokumentumfilm a televíziós premier után az Országház Filmműhely YouTube-csatornán 2021. március 28-tól elérhető.

Az első világháborút követően veszélybe került a királyság intézménye éppúgy, mint az Osztrák–Magyar Monarchia. Magyarország próbált talpra állni a kommunista diktatúra és Trianon után, majd az országban az egyik legmegosztóbb kérdés az államforma köré összpontosult. Azonban a kérdés Horthy Miklós kormányzóvá választása után sem tisztázódott, a film pedig mindezt a történelmi eseményt hivatott bemutatni.

Szólj hozzá

blog ajánló film filmajánló Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt