2019. aug 03.

Magamba Zárva - online premier!

írta: gundyk
Magamba Zárva - online premier!

Timkó Imre elsőfilmes rendező munkáját 18 fesztivál versenyprogramjában mutatták be, ahol 9 díjat be is zsebelt. Köztük a 63. Országos Függetlenfilm Fesztivál Mediawave díját és 3 angliai legjobb helyezést is (Legjobb Kisjátékfilm, Legjobb Operatőr, Legjobb Diákfilm). A film mostantól a nagyközönség számára is elérhető online, először a CineArt Blogon!

imre_timko_kept_inside_magamba_zarva_444_mov_snapshot_06_21_1.jpg

Timkó Imre az első pillanattól kezdve többet akart egy egyetemi vizsgafilmnél. Kalotai Dániellel (operatőr, producer) kiegészülve mertek nagyot álmodni - profi eszközparkot béreltek, saját filmzenét komponáltattak, az utómunka folyamán digitális CGI technikát használva ijesztően sovánnyá tették az egyik színészt, a castingot olyan komolyan vették, hogy egy 1,5 órás skype-os megmérettetés után Franciaországból hívták haza az egyik főszereplőt, Földes Anitát.

„Az izgatott, hogy valami, ami a mindennapi életünk és a folyamatos keringés része, hogyan tud megrekedni olyan szintig, hogy a világ megáll egy pillanatra. Az élet fordulópontjai milyen változást képesek előidézni az egyénben, hogyan lehet ezeket feldolgozni, hogyan szakaszolják a sorsunkat? Ezeket az állomásokat úgy képzeltem el, mintha megmerevednék. Miközben az élet zajlik tovább, én csak kívülről, mozdulatlanul figyelve élhetem át ezeket a pillanatokat. Így jött a ALS (amyotrophic lateral sclerosis) bénulásos betegség ötlete. Nem maga a kór, hanem a beteljesüléséhez vezető út érdekelt. A visszafordíthatatlanság és az ezzel való találkozás. A betegség 5 stádiuma. Ezen fordulópontokról akartunk filmet csinálni. Ez az az 5 szakasz, amire a Magamba Zárva épül. A tagadás, a düh, az alkudozás, a depresszió, az elfogadás” – idézi fel a rendező, hozzátéve, hogy a film végén nagyapja, első generációs Timkó Imre előtt tiszteleg, aki maga is végigjárta az öt stádiumot a rákkal folytatott küzdelme során.

 imre_timko_kept_inside_magamba_zarva_444_mov_snapshot_07_45_1.jpg

A film forgatókönyvét három hónapig fejlesztették konzulensével Dr. Monory-Mész Andrással. A Magamba Zárva történetében Lizi (Fehér Zsanett) egy ritka betegség hatására nővére, Iza (Földes Anita) ellátására szorul. A két testvérnek szembe kell néznie egymással és a múlttal. Lizi karakterére olyan fiatal lányt kerestek akiről érezhetően süt, hogy "forr benne a vér, ő maga az élet, és képes megbabonázni a szemeivel".

„Emlékszem, amikor a castingon Zsaninak egy jelenetben el kellett játszania, hogy rádöbben, nincs többé kontrollja a saját teste felett és kétségbeesik. Igazi könnyei voltak. Zsanettben minden megvolt, csak mélyen. A forgatás idején ezeket az érzéseket Nagy Dávid rendező asszisztens barátom segített neki a felszínre hozni. Az Izát alakító, a haldoklók kísérésében sajnos komoly gyakorlattal rendelkező Földes Anitától, (aki az Átéltem egy évszázadot, Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel című könyv szerzője is), a casting során egyebek mellett azt kértem, hogy mutasson egy pánikrohamot. Neki van színészi tapasztalata: megrázóan hozta. A forgatáson is végig egy hullámhosszon voltunk. Az egyetlen hivatásos színész Kroó Balázs, aki mellékszereplőként tűnik fel Varga Patrik mellett” – mesélte az akkor 25 éves rendező.

Az operatőr, Kalotai Dániel stilizált világot álmodott meg. Tágas fehér terek, tárgyak, oszlopok, amelyek folyamatosan beékelődnek a szereplők közé, ezzel folyamatos távolságot teremtve köztük. A film végéhez közeledve ezek a távolságok egyre kisebbednek, ahogy a cselekmény közeledik az elfogadás stádiumához. A film nyolcvan százalékban belső terekben forgott, amelyek az időbeli nagy ugrások miatt folyamatosan változtak. A maradék részekben hagyta fellélegezni a nézőt, azzal, hogy kiengedte a szereplőket a természetbe, ahol megszakad a stilizált világ. A naplementében ekkor sikerült a film legszebb képeit rögzíteni a Sajószögedi Tolnai tóban.

"Dani (az operatőr, a szerk.) 14 éves kora óta dolgozik filmekben, 18 évesen már nagyjátékfilmben volt segédoperatőr, 2 kisjátékfilmben dolgozott alkotói operatőr kredittel, számos videoklip, koncertfelvétel, reklámfilm van mögötte. Rengeteget tanultam tőle, nem csak a filmezéssel kapcsolatosan, hanem az életem jelenlegi szakaszára vonatkozó kihívások leküzdése terén is. Alázat, kitartás, türelem, maximalizmus... Tőle kaptam a legtöbb támogatást...”

imre_timko_kept_inside_magamba_zarva_444_mov_snapshot_19_18.jpg

Ma két éve ért véget a film forgatása, így nem is lehetne jobb időpontot találni az online premier számára. Az azóta eltelt időben a film hatalmas utat járt be, de a rendező Timkó Imre is, aki játszott a „Guerilla” című filmben is, Kalotai Dániellel pedig már a következő közös projektjükön, az „Egy nimfa illatán” dolgoznak.

A film még megméretteti magát a hollandiai UNICA filmfesztiválon 2019 augusztusában, ahol 30 ország filmjei versenyeznek.


A film eddig díjai:
Egyesült Királyság – First Time Filmmakers Festival Pinewood Studio – London – Best Shortfilm
Egyesült Királyság – Gold Movie Awards – Best Cinematography Awards
Egyesült Királyság - European Cinematography AWARDS (ECA) - Finalist- Best Student Cinematography
Magyarország – 63. Országos Független film Fesztivál – Mediawave Díj
Magyarország – V. Savaria Filmszemle – Kisjátékfilm II. hely
Magyarország – XIV. Göcsei Filmszemle – Kisjátékfilm I. Hely
Magyarország – II. Ceglédi Filmfesztivál – Kisjátékfilm I. hely
Magyarország – Polifilmfeszt – Kisjátékfilm I. hely
Magyarország – 15. Vas Film Fesztivál Legjobb Kisjátékfilm
Fesztivál-versenyprogramokban vetítések:
Egyesült Királyság – First Time Filmmakers Festival Pinewood Studio – London
Egyesült Királyság – Gold Movie Awards
Egyesült Királyság - European Cinematography AWARDS (ECA)
Franciaország – Lift-off festival – Paris
Ukrajna – Kamianets-Podilskyi International Film Festival „BRUKIVKA”
Nigéria – In-Short Film Festival
Hollandia - UNICA - Union Internationale du Cinéma
Magyarország – 63.Országos Független Film Fesztivál
Magyarország – V. Savaria Filmszemle
Magyarország – XIV. Göcsei Filmszemle
Magyarország – II. Ceglédi Filmfesztivál
Magyarország – Slow Film Fesztivál
Magyarország – MALTER filmfesztivál
Magyarország – IV. Magyar Speciális Független Filmszemle
Magyarország – Polifilmfeszt
Magyarország – Pannonfíling Mozgóképes Találkozó
Magyarország - 15. Vas Film Fesztivál
Magyarország - II. A Mi Kultúránk (AMiK) – rövidfilmfesztivál
Magyarország – BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál – Panoráma szekció

stab.jpg

Szólj hozzá

vélemény hírek ajánló film premier mozi trailer hír rövid remény érdekesség friss filmszemle heti rövidfilm kisfilm filmajánló nyert kisjátékfilm Hírek HD Hír díjat premierfilm FRISS online premier heti filmajánló cineart Cineartblog nyertes film nézd meg most! HDfilm