2021. ápr 28.

A vártnál jóval kisebb gyarapodást mutat az HBO Max felhasználóközössége

írta: Arany Gergő
A vártnál jóval kisebb gyarapodást mutat az HBO Max felhasználóközössége

Az egyébként is népszerű online streameroldalak használata a tavalyi év során robbanásszerűen megnőtt – a mozik kényszerű zárlatával a nézők kizárólag így férhettek hozzá a készülő új filmekhez, sokak számára pedig több szempontból amúgy is előnyösebb volt az online mozizás. Bár valószínűleg mindenki láthatta, hogy a filmek online streamelése eredményes jövő előtt áll, mégis meglepő volt a Warner Brothers tavaly év végi döntése, amikor bejelentették, hogy a 2021 alatt kiadott összes filmjük az HBO Max online felületén is bemutatásra kerül majd.

warnermedia-hbo-max-justice-league-godzilla-vs-kong-750x400.jpg

A Warner Brothers döntését számos oldalról vizsgálták – sokan egyetértettek abban, hogy biztonsági és üzleti szempontból is előnyös lehet, ha a filmek a premier napján nem csak mozikban, de az interneten is elérhetővé válnak, mások a mozik halálának kezdetét látták az esetben. Mindenesetre a Warner kitartott elhatározása mellett, és bár Kínában és az Egyesült Államokban már számos helyen újranyithattak a mozihálózatok, új filmjeik továbbra is egyszerre jelennek meg a mozikban és az HBO Max felületén is.

Hogy a módszer mennyire vált végül sikeressé, arról eddig nem sokat tudhattunk – nemrég azonban a Warnder Media nyilvánosságra hozta az HBO Max feliratkozóinak számát, valamint növekedésüket az elmúlt hónapokban. A végeredmény pedig, bár nem ad egyértelmű válaszokat, nem túl biztató a Warner számára.

A közelmúltban kiadott adatok alapján az HBO Max 2,7 millió feliratkozót gyűjtött az elmúlt hónapokban. Annak ellenére, hogy a szám egyáltalán nem tűnik lebecsülendőnek, nehezen lehet konkrét eredményeket levonni belőle. Nem tudjuk például, hogy a feliratkozók   száma elsősorban melyik új film hatására kezdtek növekedni, valamint azt se lehet tudni, kizárólag HBO-feliratkozókról van szó, vagy ideiglenesen megjelenő személyekről. Könnyendén elképzelhető például, hogy a nemrég megjelent Godzilla VS Kong kapcsán többen is előfizettek a felület használatára – a film megnézése után azonban megszakítják az előfizetést.

A felhasználók növekedése mindenképpen pozitívumot jelent, a többi, hasonló streamerszolgáltatóval összevetve azonban a 2.7 millió feliratkozó szinte elfogadhatatlanul alacsony. Összehasonlításképpen, a Disney+ december óta 21,2 millió feliratkozóval bővítette felhasználóit olyan eredeti filmek és sorozatok kiadásával, mint a WandaVision, a Soul, vagy a Raya és az utolsó sárkány. Ilyen számok mellett talán még meglepőbb, hogy a Netflix idén még ennél is jóval kevesebb, alig 450 000 felhasználót szerzett – fontos azonban arra is gondolnunk, hogy a Netflix több mint 200 milliós állandó feliratkozója mellett kevésbé kell aggódnia az új felhasználók száma miatt, mint a viszonylag frissen megjelent HBO Max.

A Warner számára talán aggasztó lehet streamerközösségének lassú növekedése – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Warner döntése a stúdió mozihálózatokkal fenntartott értékes kapcsolatát is kockára tette. Azzal, hogy a filmek premierje nem csak a mozikban, de online is megjelenik ugyanabban az időpontban, jelentősen csökkentette a Warner népszerűségét a mozik számára, hiszen eddig garantált bevételforrástól fosztotta meg a mozihálózatokat (ennek ellenére egyes filmjeik, pl. a Godzilla VS Kong továbbra is rendkívül jól teljesít a mozikban). A kockázatos döntés célja azonban minden szempontból az HBO Max népszerűségének növelését szolgálta – ez pedig a jelek szerint nem a várt sebességgel és mértékben történik.

Három hónap tapasztalata alapján természetesen nem lehet biztos következtetéseket levonni az HBO Max teljesítményéről – számos rég várt film érkezhet még az oldalra (Space Jam-remake, The Suicide Squad), az eddigi számok alapján azonban a Warnernek sok dolga lesz még, ha el akarja érni a 2025-re megjósolt 150 milliós feliratkozószámot.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek film mozi hbo hír érdekesség friss heti érdekességek warner Hírek Hír cineart Cineartblog CineArt hbo max