2019. sze 07.

Egy apa megállt megkötni a lánya cipőfűzőjét az esőben

írta: Horváth Simon Eszter
Egy apa megállt megkötni a lánya cipőfűzőjét az esőben

Roy Andersson svéd filmrendező újabb filmmel jelentkezik. Előző filmje, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című alkotása nagy sikert aratott a maga egyedi humorával és tulajdonképpen maga a rendezésmódnak a lemásolhatatlan eredetiségével. Sajátos északi filmes lételemző film volt, különc humorral, új filmjében sem lesz ez másként.

ef1e2813-1b58-4e1f-b484-a5d8ecd2a611.jpeg

Az About Endlessness című film sztori leírása a következő: "reflexió az emberi életre, annak minden gyönyörével és kegyetlenségével, nagyszerűségével és banalitásával. Álomszerűen vándorlunk, miközben finoman vezet bennünket egy Seherezádé-szerű narrátor. A jelentéktelennek tűnő dolgok épp annyira fontosak, mint a történelmi események: egy pár sodródik a háború dúlta Kölnben; egy születésnapi buliba tartó apa megáll, hogy megkösse a lánya cipőfűzőjét a szitáló esőben; tinilányok táncolnak egy kávézó előtt; egy vert hadsereg masírozik egy hadifogoly-tábor felé. Az About Endlessness egyszerre óda és töprengés: egy kaleidoszkóp mindennel, ami végtelenül emberi. Egy végtelen történet a létezés sebezhetőségéről."

Ebből is bebizonyosodik, hogy mindegyik Roy Andersson alkotás egy megismételhetetlen zsenire vall, így az About Endlessnessel sem lesz másként. Íme az előzetes:

A film a Velencei és a Torontói filmfesztiválon debütál majd, később pedig Magyarországon is bemutatásra kerül.

Szólj hozzá

hírek ajánló film hír érdekesség svéd film heti filmajánló cineart blog