2020. jan 18.

Elhunyt Christopher Tolkien

írta: bacsikinga
Elhunyt Christopher Tolkien

Január 15-én Középfölde elvesztette a legfontosabb útitársát. A napokban híre ment Christopher Tolkien halálának, ám a The Tolkien Society csak ma erősítette meg, hogy a 95 éves tudós elhunyt.

christopher_tolkien.jpg

Azoknak, akik esetleg nem tudnák, ki is Christopher: ő J.R.R. Tolkien harmadik fia, annak az embernek a gyermeke, aki megalkotta számunkra A Gyűrűk Ura, A hobbit, A szilmarilok és még sok más mű mitológiáját, univerzumát. Christopher 1924. novemberében született és már viszonylag korán nagy érdeklődést mutatott apja munkái iránt. Dolgozott A Gyűrűk Ura epilógusán is, valamint ő szerkesztette meg azokat a műveket, amiket édesapja írt, ám életében nem publikált.

A leeds-i születésű Christopher nagy családban nőtt fel és apjához hasonlóan tudós elme volt. Több rangban is szolgált a hadseregben, majd hazatért angolt tanulni az oxford-i Trinity College-ba. Az ottani évektől kezdve ő maga is írt, ám leginkább A Gyűrűk Urával és úgy általában Középföldével kapcsolatos ismeretterjesztése folytán tett szert hírnévre és általános szeretetre.

Hála neki, a világ elolvashatta A szilmarilokat, a könyvet, ami A Gyűrűk Ura mitológiai hátterébe nyújt betekintést. Mindezt úgy, hogy J.R.R. Tolkien ennek a könyvnek az írása közben hunyt el. Fia évtizedeken át gondozta írói hagyatékát, 2010-ig a Tolkien Estate vezetőjeként is.

Azóta Christopher Tolkien leginkább az óangol Beowulf című elbeszélőkölteménnyel foglalkozott. 2014-ben jelent meg a Beowulf: A Translation and Commentary című könyve, amiben benne van az édesapja által lefordított mű, amit 1929-ben fejezett be, szerzői kommentárok, valamint a férfi több oxfordi előadása is a 30-as évekből. Ezeket rendezte össze Christopher négy éves munkával.

Látszik mennyit tett a Tolkien örökség megőrzésére hosszú élete alatt. Kétségtelen tehát, hogy a fiú méltó utódja lett apjának és nélküle nem ismernénk úgy Középföldét, mint ahogy. Úgyhogy köszönjük! 

Szólj hozzá

hírek hír friss heti gyűrűk ura tolkien Hír cineart Cineartblog