2020. okt 11.

Enola Holmes megold egy aligha nehéz rejtélyt

írta: Szalai Szimi
Enola Holmes megold egy aligha nehéz rejtélyt

Sokak számára ismert lehet már Millie Bobby Brown neve, aki gyerekként robbant be a sztárvilágba a Stranger Thingsben nyújtott kiváló alakításáért. Ezért is gondolhatnánk azt, hogy az Enola Holmes is felejthetetlen élményt nyújt majd. Azonban hamar rá kell jönnünk, hogy egy "A listás" színészekből összeválogatott szereplőgárda nem garancia a sikerre, és ez nem feltétlenül a színészek hibája. De mi is a baj az Enola Holmes adaptációval?

 enola-holmes.jpg

Először is azzal kell kezdeni, hogy ismertetjük a nem túl szövevényes történetet. Adott egy rátermett, okos lány, akit meglehetősen furcsa, flúgos anyja (Helena Bonham Carter) nevelt fel egyedül egy vidéki, eldugott házban az Isten háta mögött, távol a külvilágtól. Egy buborékban nevelkedett fel apa nélkül, aki sajnos korán elhunyt, és még bátyjai is hamar elköltöztek. Akik nem mellesleg elég híresek: Sherlock (Henry Cavill) és Mycroft Holmes (Sam Claflin). Mindent, amit az életről tudni kell, azt az anyjától tanult, azonban az közel sem elég. Így a neve, ami visszafelé „alone”, azaz egyedül, eléggé találó.

Azonban a történet nem mondható a legbonyolultabbnak. Enola anyjának egyszer csak nyoma vész és a legifjabb Holmes teljesen magába zuhan. Még bátyjai is hazatérnek, akik kiskora óta nem látták őt (így először meg sem ismerik), akik szinte egyből döntenek is a sorsáról és úgy határoznak, hogy rendes oktatást kell kapnia, amit csak egy olyan intézményben kaphat meg, ami rabszolga robotnőket nevel a lányokból, akiknek aza dolga, hogy szépek legyenek és otthon tevékenykedjenek. Ez szöges ellentéte annak, amit Enola az anyjától tanult, így hát fogja magát és a keresésére indul, egyenesen a nagyvilágba. Ekkor szembesül főhősünk először azzal, hogy igazából semmit sem tud a való életről. Miközben mindenféle kódolt üzeneteket ad fel újságokban és kenyérmorzsák után kutatva járja a londoni utcákat rájön, hogy neki inkább egy teljesen ismeretlen srácot kell megkeresnie a saját anyja helyett. Nálam ez volt az a pont, ahol kissé értelmetlenné vált a történet, hiszen ki lenne az, aki egy ismeretlen személyt helyez előtérbe a saját anyja helyett? Körülbelül a film felénél már sejteni lehetett, hogy mi lesz a végkimenetel, így onnantól kezdve a figyelmem is lankadni kezdett, nehezen tudta tartani a film a fókuszt. Erre az is rásegít, hogy borzasztóan idegesítő és felesleges, ahogy Enola áttörve a negyedik falat kibeszél a képből a nézőknek. Értem én, hogy egyes filmekben (Deadpool) vagy sorozatokban (Fleabag) ez bevált, de ez pont nem az a műfaj, ahol ezt el lehet sütni. Egy Holmes történettől azért az ember ennél jóval többet várna, de ez már csak az Enola regényekből is eredeztetik, hiszen azokból alapozták a forgatókönyvet. Sajnos ez a film is egy bizonyíték arra, hogy nem minden a név. Kell, hogy legyen mögötte egy erős sztori, ami magával ragadja a nézőt, hiszen bármennyire is szerettem volna figyelni, egyszerűen már untam a végére.

enola-940x480.jpg
Ami egy másik szembetűnő probléma számomra, az maga Sherlock karaktere. Ugyan nem szerepel sokat, de az a pár perc is kicsapja a biztosítékot. Nem Cavillel van a baj, hanem azzal, hogy ez a szerep nem neki való. Egyszerűen abszurd, hogy egy kigyúrt Sherlock egy fa tövében ülve érzelgősen áradozik gyerekkorukról a húgának és a csupasz fenekéről mesél. Nem csak a karakter megjelenésével volt gondom, hanem azzal, ahogy kiforgatták a detektív alapvető lényét és személyiségét. Ehhez képest Mycroft karaktere sokkal hitelesebb volt, habár az is hagyott kívánnivalót maga után, de nála legalább elhiszem, hogy egy hagyományokhoz és az országhoz hű keménykalapos fickó.

Pörögnek a filmben az események, akciódús és lendületes, csak az a baj, hogy nem nagyon van tétje. Nem érzem a veszélyt és a kockázatot, így habár tele van eseményekkel, azok mégis laposnak tűnnek.

Ami dicsérendő viszont az az, hogy látványvilágban, helyszínekben és kosztümökben erős a film. Gyönyörű képeket láthatunk, egyes kameramozgások is magával ragadják az embert, vannak benne jó megoldások. Millie remekel, és kihozza a maximumot a karakteréből, és bizonyítja, hogy nem véletlenül van annyi rajongója. Viszont ez még nem elég egy jó filmhez.

Mindent összevetve nem volt ez annyira rossz, de nagyon jó se, inkább egy egyszer nézhető darab. A hírek szerint várható egy folytatás is, ami reméljük jobban fog sikerülni. A film szeptember 23-tól Netflixen megtekinthető.

Szólj hozzá

kritika netflix sherlock holmes henry cavill sam claflin mycroft holmes cineart Cineartblog millie bobby brown enola holmes