2020. okt 16.

Top 10 CGI filmkarakter

írta: Arany Gergő
Top 10 CGI filmkarakter

Habár a legtöbbször egy karakterre elsősorban az őt alakító színész játékáról emlékszünk, előfordulnak olyan esetek is, amikor ez egy fantasztikus látványvilággal bíró digitálisan megalkotott külsővel egészül ki. Bár napjainkban egyre kevésbé meglepő, ha egy film számítógéppel generált szereplőket mozgat meg – és sokan vannak, akik ezt előnytelennek tartják, vagy a klasszikus praktikai effektekre és épített látványra esküsznek – azt mindenkinek el kell ismernie, hogy a CGI-effekteknek számos olyan ikonikus karaktert és jelenetet köszönhetünk, amit másképp ebben a formában és minőségben a készítők sohasem valósíthattak volna meg. Készítettünk így a listát a 10 legjobb CGI-karakterről, akiknek digitálisan készített megjelenése a színészi játékkal kiegészülve valószínűleg örök emléket hagyott a nézőkben.

trex.jpg

10. „Rexy”, a T-rex (Jurassic Park, 1993.)

Spielberg első Jurassic Park-filmjének – és az egész filmsorozatnak – talán legemlékezetesebb momentuma az első találkozás a T-rex-szel. A kilencvenes évek elején, amikor a CGI még igencsak korai szakaszában járt, rendkívül merész döntés volt Spielberg részéről, hogy nem csak praktikai effektekre hagyatkozik, és a dinoszauruszok nagyrészét egy kísérleti, fejlődése elején járó technikával készíti el – a film látványa és különösen a T-rex jelenetének félelmetes hatása azonban bizonyítja, hogy megérte a kockázatot. Hatalmas technikai előrelépés volt a jelenet, ami a mai napig ikonikusnak számít a sorozaton belül.

 navi.png

9. A Na’vi-k (Avatar, 2009.)

James Cameron nagyszabású filmje sokáig volt rekorder, mint a legnagyobb bevételt hozó produkció, amit részben szemkápráztató látványvilágának köszönhetett – ezek közül is kiemelkednek a Pandora bolygó kék színű, földönkívüli indiánokat idéző lakói, a Na’vi-k. A film CGI-karakterei elevennek és élettel telinek hatnak, ráadásul a 90-es évek sikertelen próbálkozásai után ez a film hozta el ismét a 3D mozizás élményét, ezáltal szó szerint új dimenzióba emelve a nézőket.

draco.jpg

8. Draco (Sárkányszív, 1996.)

Bár egy kevésbé emlegetett, és sokszor figyelmen kívül hagyott karakterről van szó, a Sean Connery által alakított és szinkronizált CGI-sárkány figyelemre méltó technikai előrelépés volt 1996-ban – még a CGI robbanásszerű fejlődését megelőző utolsó években. Mivel a korban még közel se volt lehetőség maihoz fogható renderelésre, és a raytracing se létezett, Draco megjelenése elavultnak, műanyagszerűnek hathat mai szemmel – a sárkány animációi azonban továbbra is kitűnően helytállnak, ami különösen nagy teljesítmény 96-ban – amikor még nem volt lehetőség motion capture segítségével rögzíteni, majd a digitális karakterre helyezni a színész mozgását. Ennek ellenére Draco minden mozdulata, mimikája kifejező, tökéletes összhangot keltve Sean Connery hangjával.

thanos-avengers-infinity-4k_1553074019.jpg

7. Thanos (Bosszúállók-sorozat, 2018-2019)

Bármilyen gyakori is ma már a CGI használata, korunk digitálisan megalkotott karakterei közül is kiemelkedik látványával a Marvel-univerzum egyik legerősebb szupergonosza. Bár Thanos már a 2014-es A galaxis őrzői c. filmben is felbukkant, leginkább a Bosszúállók-sorozat ellenfeleként vált ismertté. Látványa, mozgása, megjelenése Josh Brolin színészi alakításával kiegészítve mindenképpen emlékezetes és ikonikus filmkarakterré teszi, aki napjaink legjobban kidolgozott CG-karakterei közé tartozik.

abyss.jpg

6. A „teremtmény” (A mélység titka, 1989.)

Nem lehet teljes a lista az egyik legelső, teljes mértékben számítógéppel generált karakter nélkül. Bár a CGI még igencsak gyerekcipőben járt a 80-as évek végén, James Cameron filmje mégis megvalósította a látszólag lehetetlent, és elkészítette az első digitális folyadékból álló karaktert. A vízszerű idegen lény csápra emlékeztető teste főként a folyadék összetett fizikája, és épp ezért bonyolult megvalósíthatósága miatt volt figyelemre méltó teljesítmény. A folyadékszimuláció napjainkban is a CGI- technológia egyik legösszetettebb, legnagyobb erőforrásokat igénylő része, amire külön szoftverek léteznek – épp ezért lenyűgöző, ahogy A mélység titkai készítői meglépték ezt a szintet a technika korai szakaszában. 

smaug.jpg

5. Smaug (A Hobbit-sorozat, 2013-2014)

Bár Peter Jackson Gyűrűk Ura-előzménytrilógiája a nagytöbbség egyetértése szerint jóval alulmúlta elődjét, mindenképp említésre méltó a második részben felbukkanó sárkány, Smaug, akit Benedict Cumberbatch játszott a filmben. Bár a filmek megjelenésekor a CGI már bőven a fénykorában járt, és egyáltalán nem volt ritkaság minőségi CG-karakterrel találkozni egy nagyköltségvetésű hollywoodi filmben, valami miatt Smaug mégis különlegesen emlékezetes maradt – a karakter megjelenéséhez nemcsak a mozgás, de Cumberbatch szinkronja is rengeteget hozzátesz, valósággal az egyébként közepes trilógia fénypontjává emelve a Smaugit szerepeltető jeleneteket.

terminator.jpg

4. Terminator T-1000 (Terminátor: Az ítélet napja, 1991)

James Cameron alig két évvel A mélység titkai sikere után új szintre emelte a CGI-karakterkészítést a Terminátor-sorozat második részében. Bár a T-1000 nem kimondottan CGI-karakter (Robert Patrick alakításában jelent meg), a kifinomult gyilkológép jellegzetes képessége, alakjának változtatása révén kidolgozása bőségesen igényelte a számítógépes technológiát. A T-1000 folyékony fémként alakítja kezeit pengévé, késsé, feszítővassá vagy éppen darabokból olvad össze – mindez különösen valós érzetet kelt a filmben, a speciális effektek tökéletesen illeszkednek a színészre és valóban egy érzéketlen, alakváltó robot hatását keltik. Egyenesen forradalmi újításnak számított a T-1000 karaktere a 90-es évek elején. 

caesar.jpg

3. Caesar (A majmok bolygója-sorozat, 2011-2017)

A klasszikus Majmok bolygója-filmek 2010-es évekbeli adaptációját elsősorban a látvány tette igazán lenyűgözővé. Az emberi értelemmel bíró, később a majmok hadseregét vezető csimpánz, Caesar lenyűgöző valósághűséggel megalkotott CGI-karakter, aki a jelenetek szerves, organikus részét képezi: emberekkel érintkezik, tárgyakkal lép kapcsolatba és folyamatos mozgásban van – tesz mindezt olyan természetességgel, hogy a nézőben szinte fel sem merül, hogy csupán számítógépes animációt lát. Ez természetesen nem csak a digitális effekteken dolgozó Weta digitalnak köszönető, de Andy Serkis színészi játékának is, akinek több CGI-karakter szerepében is volt már esélye megjelenni.

gollum.jpg

2. Gollum (A Gyűrűk Ura-sorozat, 2001-2003)

Andy Serkis legismertebb filmes szerepe Gollum volt, Peter Jackson Gyűrűk Ura-trilógiájának nem a legkedveltebb, de mindenképp az egyik legikonikusabb, és technikailag kétségkívül a leglátványosabb karakter. Gollum volt az egyik első olyan CGI-szereplő, aminek elkészítéséhez teljes mértékben motion capture-t használtak – tehát a színész, Andy Serkis mozgását rögzítették, és a digitálisan létrehozott karakterre illesztették. Gollum egy teljesen valósághű karakter, aki a sorozat szerves részévé vált, és technikai irányvonalat mutatott a jövő CGI-szakemberei számára.

davy.jpg

1. Davy Jones (A Karib-tenger kalózai-sorozat, 2006-2007)

A Karib-tenger-filmeket lehet szeretni sajátos humoruk, ikonikus karaktereik és fantasztikus látványuk miatt is – utóbbi kettőt egyesíti magában listánk győztese, a Bill Nighy által alakított Davy Jones kapitány, aki – bár a kétezres évek közepén készült – látványában azóta is ugyanolyan lenyűgözően realisztikusnak hat, és még ma is kevés filmes CG-effekt volt képes elérni ugyanezt a szintet. Bár a karakter szemeihez az eredeti színész, Bill Nighy szemeit használták, minden más része teljesen számítógép által generált, és a főbb mozgások motion capture segítségével rögzítettek – leginkább azonban a karakter részletessége, elevensége teszi őt kiemelkedővé technikai szinten. Minden részlet, textúra teljesen kidolgozott, minden egyes polipkar külön animációval rendelkezik, méltán vált a karakter a sorozat egyik legemlékezetesebb részévé. Az Industrial Light and Magic, a karaktert megalkotó stúdió mindig is híres volt minőségi filmeffektjeiről, ezúttal azonban valóban varázslatot hajtott végre.

Szólj hozzá

blog kritika film mozi lista érdekesség friss top10 karakter cgi cineart Cineartblog filmkarakter