2020. okt 19.

Stephen King egy interjúban információkat adott készülő filmjeiről

írta: Arany Gergő
Stephen King egy interjúban információkat adott készülő filmjeiről

Egy korábbi cikkünkben említettük a 2020 decemberében várható King-regényadaptációt, a The Stand-et (Végítélet), amely központi témájában a halálos vírus által kihalás szélére sodort emberiséggel, meglehetősen jól időzített horrorsorozatnak tűnik. Egy előzetest és pár casting-információt leszámítva azonban egyelőre semmit se tudunk arról, mennyire követi majd a történet a regényt, valamint hány perces lesz egy-egy epizód a tízrészesre tervezett minisorozatból.

Bár Stephen King regényeinek világa, horrorisztikus, fantasy-szerű, mégis sokszor kegyetlenül valós hangulata hatalmas rajongótábort vonzott be, a könyvekből készült filmadaptációk fogadtatása sokkal megosztóbb. A legtöbb Stephen King-film vegyes értékeléseket kapott mind a kritikusok, mind a nézők által. Sok filmnek – mint a 2017-es The Dark Towernek (Setét Torony) a legnagyobb buktatója, hogy túl keveset árul el az író ikonikus világáról azoknak, akik esetleg nem ismerik King munkásságát – a regény olvasóinak pedig épp ellenkezőleg, felszínesnek és rövidnek érződik a könyvhöz képest. Ennek oka a rövid játékidő is lehet – a The Dark Tower például egy hétkötetes regénysorozat, filmadaptációja viszont alig több mint másfél órás – vagy egyszerűen az, hogy a Stephen King-filmek, a mai horrormozik divatját követve, könnyen fordulnak egyszerű ijesztgetésbe a valódi, nyomasztó hangulat helyett – ez alól pedig nem kivétel Stephen King eddig talán legsikeresebb, legnépszerűbb filmadaptációja, az It (Az) sem.

Tény és való, hogy vitatott helyük van a Stephen King-filmeknek a nézők között – egy nemrég készült interjúban azonban az író maga adott véleményt 2020-as munkái megfilmesítésére.

Stephen King egyelőre elégedett idei filmes adaptációival – a vírushelyzet ellenére két sikeres sorozata is fut: a Mr. Mercedes, ami immár a harmadik évadát zárta, valamint a The Outsider, ami idén indult az AMC-n és egyelőre nagy sikernek örvend.

mercedes.jpg

King szerint a Mr. Mercedes megérdemelne egy következő évadot. Habár az azonos című könyvsorozata mindhárom részéből készült már egy-egy évad, a sorozatot meglehetősen jó értékeléssel díjazták a kritikusok – ennek ellenére viszonylag kevés nézőszámmal rendelkezett. Ennek oka az is lehet, hogy jelenleg a Peacock online streamer felületén érhető el – ami méretében, befolyásában és területében mérve jelentősen alulmarad a Netflix-el, valamint az egyre dinamikusabban fejlődő Diseny+-al szemben.

Elsőre talán érdekesnek hangozhat folytatni egy sorozatot, amihez elfogyott az eddig adaptálásul szolgáló regény, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az alapanyag hiányában a sorozat minősége gyengül, a karakterek idegenek lesznek maguktól, a nézőket pedig inkább elriasztja, mint vonzza a hasonló változás – jó példa erre a Trónok harca utolsó két évada. King azonban úgy véli, a sorozat sikeressége miatt mindenképpen megérdemelne egy újabb évadot, ami egyben esélyt adhat a karakterek mélyítésére és a világ bővítésére is.

the-outsider-wallpaper-1.jpg

Esedékes továbbá a The Outsider folytatása is – bár az HBO még nem jelentette be hivatalosan az érkezés dátumát, Stephen King állítása szerint látta a forgatókönyveket, és úgy gondolja, a második évad történetében és minőségében is felér majd az elsőhöz.

A Stephen King-rajongók elé látszólag jó évek állnak, hisz nem csak a Mr. Mercedes és a The Outsider folytatása esedékes, de december 17-én érkezik a fentebb említett posztapokaliptikus témájú sorozat, a The Stand is.

A The Stand-ről írt cikkünk itt olvasható:

https://cineartstudio.blog.hu/2020/10/11/ujabb_stephen_king-regeny_kap_filmadaptaciot

Szólj hozzá

hírek ajánló előzetes film mozi érdekesség friss stephen king heti filmajánló Hír cineart cineartblog