2020. okt 30.

Genndy Tartakovsky új animációs sorozaton dolgozik

írta: Arany Gergő
Genndy Tartakovsky új animációs sorozaton dolgozik

Valószínűleg mindenkinek, aki a kétezres években volt gyerek, ismerős Genndy Tartakovsky – ha a neve nem is, munkássága annál inkább. Sajátos, egyszerű, mégis élénk, kifejező és mozgásban gazdag animációs sorozatai hosszú ideig rajta voltak a Cartoon Network műsorán – a Szamuráj Jack, a Pindúr Pandúrok és a Dexter laboratóriuma. De az ő nevéhez köthető a 2003-as Star Wars: a Klónok háborúja animációs film is, ami hatalmas sikereket ért el: Tartakovsky stílusa az egyszerű formákból felépülő, de jellegzetes karakterekkel és az akciódús, látványos jelenetekkel tökéletesen illett a témához – a ma is futó 3D-változat készítői is az ő látványát vették alapul. A későbbiekben munkáinak népszerűsége kissé visszaszorult – ahogy a Cartoon Network leállította a Tartakovsky-sorozatok gyártását, neve eltűnt a köztudatból, és bár ő rendezte a Sony nagysikerű animációs filmjét, a Hotel Transylvániát is, ebben az alkotásában egyáltalán nem érződött a jellegzetes animációs stílus, amitől népszerű alkotóvá vált.

ap_19136830925639.jpg

Az elmúlt években azonban ismét előkerült a neve, az Adult Swim-csatornára tervezett animációs sorozata, a Primal kapcsán. A párperces rövidekből álló sorozat, amely egy ősember és egy dinoszaurusz kalandjait mutatja be, Tartakovsky animációinak sötétebb oldalát mutatja be: a sorozat egyértelműen idősebb nézők számára készült, nem hiányzik belőle a vizuális erőszak, brutalitás és vér.

A stilizált, kétdimenziós animáció rajongói ezentúl sem maradnak műsor nélkül: a közelmúltban bejelentették, hogy Tartakovsky újabb animációs sorozat rendezésébe kezdett.

A Unicorns: Warriors eternal Tartakovsky elmondása szerint egy akciódús, minden korosztálynak szóló természetfölötti kalandot mutat be, amit főként változatos mitológiai elemek inspiráltak. A sorozat egyrészt az HBO Max-ra, az HBO online streamer-felületére készül, ezenkívül azonban a Cartoon Networkon is ismét megjelenik – a hosszú, többéves kihagyás után így Tartakovsky ismét visszatér a rajzfilmcsatornához, amelynek annak idején ő alkotta első saját, eredeti sorozatát, a Dexter laboratóriumát is.

unicorn-warriors-feat.jpg

Tartakovsky visszatérése több mint valószínűleg örömhír a 2D animáció rajongóinak számára – különösen manapság, hiszen a CGI dominanciája mellett a kétdimenziós stílusvilág egyre kevésbé érvényesül. Ezenkívül az új sorozat megjelenése a Cartoon Networkon tökéletes alkalom arra, hogy egy új generációt is megismertessen Tartakovsky stílusával, ami ikonikussá vált a hollywoodi animációkészítésben.

Szólj hozzá

blog hírek ajánló hír cartoonnetwork Genndy Tartakovsky cineart Cineartblog cineartblog CineArt