2020. nov 03.

A Disney mindenképp Oscar-díjra jelöltetné a Pixar legújabb animációs filmjét, a Soul-t

írta: Arany Gergő
A Disney mindenképp Oscar-díjra jelöltetné a Pixar legújabb animációs filmjét, a Soul-t

A Pixar talán legjobban várt idei produkciója hivatalosan is elkészült – és bár a novemberi megjelenés helyett online platformokra helyezték át az egészségügyi krízis tekintetében, ott is csak december 25-i elérhetőséggel – a múlt héten a film megkapta első kritikai értékeléseit. Valószínűleg senki sem lepődik meg túlságosan azon, hogy a film fogadtatása szinte teljes mértékben pozitív volt: a kritikák alapján a zenetanár túlvilági utazását bemutató film látvány és történet szempontjából is kiváló alkotás, egy újabb eredeti film a Pixar minőségében. Ezek fényében úgy tűnik, a Disney mindenképpen el akarja érni a film indítását Oscar-díjra – ami különösen nagy vállalkozásnak tűnik annak fényében, hogy a film nem mozikban fog megjelenni.

screen-shot-2020-06-28-at-8_19_10-am.png

Természetesen nem ez az első, hogy online streamerfelületen megjelent filmet, vagy animációs filmet jelölnek Oscar-díjra. A 2019-ben Netflixen bemutatott Klaus szintén jelölést kapott – a Soul megjelenése mellett a Disney azonban egyre több produkció esetében hajlik arra, hogy a televíziós és mozis megjelenés helyett rögtön a streamerfelületükön, a Disney+-on valósuljon meg a bemutató.

A nézőkben természetesen bizonytalanságra, sok esetben csalódottságra ad okot a váltás – elvégre sokan szeretik moziban élvezni a legújabb filmeket, mások pedig a Mulan bemutatója körüli botrányra hivatkoznak. Jelenleg azonban sajnos nincs lehetőség más bemutatási módszerre.

Bár a Disney megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni az új helyzetből, az online megjelentetés számukra is különböző üzletpolitikát teremt. Elképzelhetőnek tartják, hogy a Soul megjelenése nem hozza a megszokott bevételt, helyette hónapok alatt, lassan fog emelkedni a nézők száma. Ez már csak azért is tűnik valószínűnek, mert a tavaly megjelent Disney + még mindig nem elérhető a világ egy jelentős részén.

A Soul Oscar-jelölése azonban a megjelenést övező nehézségek ellenére biztosnak tűnik. Mivel a film december 25-én érkezik majd Magyarországra is, egyelőre nem tudjuk se megerősíteni, se megcáfolni az első kritikákat – az idei szűkös animációsfilm-felhozatal mellett azonban mindenképp esélyes versenyző a díjra a Pixar legújabb eredeti filmje.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek film mozi hír disney érdekesség friss heti Hírek Hír Soul cineart cineartblog CineArt