2020. nov 04.

Az új hazai járványügyi intézkedések ellehetetlenítik a moziba járást

írta: Csurilla Dániel
Az új hazai járványügyi intézkedések ellehetetlenítik a moziba járást

cinema-city-mozi-1024x576.jpg

Kevés a premierfilm, panganak a termek országszerte (néhol a napi nézőszám nem éri el a száz főt), és az új intézkedések november 4-től érvényesek a sporteseményekre, a színházra és a moziba járásra is egyaránt. A mozitermekben a szabályozások szerint csak minden harmadik széken ülhetnek, illetve a családok, párok, baráti társaságok, akik együtt váltják ki jegyüket, sem ülhetnek egymás mellé, továbbá közvetlenül a néző előtt vagy mögött nem ülhet másik néző. A maszkviselés a film alatt kötelező, és a mozik bezárásával, azonnal pénzbirságokkal fenyeget a rendkívüli intézkedés, amennyiben a jegykezelők és mozimenedzserek nem tartják be az intézkedéseket. A Cinema Citynél eredetileg megtartandó Filmünnep sem kerül megrendezésre.

Így az eredetileg 70%-os maximális kapacitást befogadó mozitermek értelemszerűen még kevesebb nézőt fogadhatnak. A mozik a járványhelyzet kezdetétől küszködnek az életben maradással világszerte, és ahogyan a Cineworld az Egyesült Királyságban kényszerül bezárni mozijait, illetve fizetés nélkül hagyja dolgozóit, úgy jelentős kihatással van az anyacég a magyar Cinema City működésére egyaránt.

cinema_city-mammut2_6-e1576160851353.jpg

Buda Andrea, a Cinema City PR és marketingigazgatója szerint a döntés logikátlan, és ellehetetleníti a mozizást. A mozitermek kihasználtsága szerencsés esetben érheti csak el a 30%-ot. A Mozisok Országos Szövetsége és a Cinema City saját jogásza az Operatív Törzshöz fordult, hogy gondolják újra az intézkedéseket, azonban ameddig nem jön más utasítás, addig a jelenlegi szabályok az érvényesek.

Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezetője kénytelen volt a Kino Café Mozi műsorát felfüggeszteni, és a mozit bezáratni, mivel a szűkös lobbi miatt nincs lehetőség a szabványoknak megfelelő távolságtartásra.

Azon családok, baráti társaságok, illetve párok, akikre nem tér ki az új rendelet, elképzelhető, hogy eddig sem jártak moziba a járványhelyzet alatt, azonban az adott mozi vezetésén, és annak rendelkezési értelmezésén múlik, milyen formában lesznek engedékenyek, avagy szigorúak. Egy bizonyos, most egyik mozi sem kockáztathatja meg a bírságot, sem az azonnal bezárást. Vajon kilábal-e a magyar mozi a járványhelyzetből valaha is?

Szólj hozzá

blog budapest érdekes hírek ajánló film premier mozi magyarország hír belföld érdekesség friss vidék érdekességek járvány filmajánló magyar film amerikai film világjárvány filmnézés nézőszám intézkedések cinema city korlátozások Hírek Hír liszka tamás cineart Cineartblog cineartblog moziba járás CineArt covid Covid 19 cineworld opertív törzs buda andrea mozisok országos szövetsége