2020. nov 09.

Készülőben az Úr sötét anyagai 3. évada

írta: Arany Gergő
Készülőben az Úr sötét anyagai 3. évada

Bár Philip Pullman népszerű és sikeres regénysorozatából, Az arany iránytűből Hollywood már 2007-ben megkísérelt létrehozni egy filmadaptációt, a meglehetősen félbehagyott befejezés, bonyolult és kissé keszekusza cselekmény következtében sohasem készült folytatása. A készítők valószínűleg belátták, hogy mint sok más regénysorozat esetében, itt is kevés a történet, cselekmény kibontására és a karakterek részletes bemutatására az alig több, mint kétórás játékidő. És bár a regénysorozat sajátos világával és hangulatával ígéretes alapanyagnak tűnt, a filmkészítők további tizenkét évig nem tettek kísérletet a trilógia adaptálására.

19023114-high_res-his-dark-materials-e1575823667631.jpg

Tavaly azonban egy nyolcrészes sorozat formájában ismét felbukkant a történet, az HBO pedig a sikereket látva meg is kezdte a következő évad készítését. A második évad legelső része épp ma jelent meg az Egyesült Királyságban, a stúdió azonban már most bejelentette a folytatást: belekezdtek a harmadik évad munkálataiba.

Az első évad története valóban jobban kidolgozottnak érződött, látványvilága pedig tökéletesen megfelelt a mai néző elvárásainak, és bár nincs még információnk a harmadik, vagy akár a második évad témájáról, a regények ismerői nagyjából sejthetik, mire számíthatnak. És bár a könyvadaptált filmek, sorozatok több szempontból is kétélű fegyvernek számítanak – egyrészt a regények ismerői és rajongói biztos közönséget jelentenek, másrészt azonban az alapanyagtól való eltéréseket vagy nagyobb változtatásokat is rosszabb néven veszik – jó példa erre a Trónok harca utolsó évadának vegyes fogadtatása. Az Úr sötét anyagai esetében azonban nem kell ilyesmi miatt aggódnunk, hiszen az adaptált regénysorozat régóta be van fejezve, az HBO pedig igazolta, hogy a film eseményeik a regényhez hasonlóan fogják majd követni egymást.

A harmadik évad korai készítésének oka lehet az is, hogy a trilógiából a harmadik könyv a legbonyolultabb, legkomplexebb, és az mozgatja a legtöbb karaktert is egyszerre. A sorozat vezető producere, Joel Collins már ráállított egy kreatív csapatot az évad alapjainak kidolgozására, és bár ezt tervezik a sorozat befejezésének is, az sem kizárt, hogy az események jobb kibontása érdekében két külön részre szedik majd az utolsó évadot – kiváltképp abban az esetben, ha a második évad sikeres lesz.

A harmadik évad megjelenéséig valószínűleg így is legalább egy újabb év fog eltelni. A második évad november 16-tól lesz elérhető az HBO Max-on.

Szólj hozzá

érdekes hírek sorozat hbo hír friss érdekességek Hír az úr sötét anyagai cineart Cineartblog cineartblog CineArt