2020. nov 12.

George Lucas elmondta, eredetileg milyennek tervezte a Star Wars folytatás trilógiáját

írta: Arany Gergő
George Lucas elmondta, eredetileg milyennek tervezte a Star Wars folytatás trilógiáját

A Star Wars-univerzum az első film, az 1977-es Egy új remény óta a popkultúra meghatározó és szerves része, ami nemcsak, hogy új távlatokat nyitott a science-fiction műfaján belül, de nagyban hozzájárult a vizuális effektek fejlődéséhez is. George Lucas világa folyamatosan nőtt, fejlődött, változott, ennek ellenére az idő mintha nem is fogott volna filmjein: a korai Star Wars-filmek a hetvenes évek kezdetleges technológiájával ugyanolyan szórakoztatók napjainkban, mint megjelenésükkor. A messzi-messzi galaxis csatáinak történetén egy egész generáció nőtt fel, karakterei pedig a filmtörténelem legikonikusabb, legemlékezetesebb és legnépszerűbb figurái közé kerültek – még a sorozat, vagy a science-fiction műfaj utálói között is kevés olyan ember van, aki ne tudná, nagyjából ki is Darth Vader. A Star Wars-univerzum folyamatosan bővült, látszólag korlátlan lehetőségeket rejtett – hiszen Lucas egy egész galaxist álmodott meg filmjeiben – talán épp ezért fogadta hidegzuhanyként a nézőket, amikor Lucas eladta cégét, vele együtt a Star Wars-sorozat összes jogát a Disneynek.

Természetesen korábban is voltak megosztást vagy nemtetszést keltő filmek, események a Star Wars rajongótáborában: elég csak az első karácsonyi különkiadásra gondolnunk, amit maga Lucas igyekezett megsemmisíteni minden erejével. Hasonló negatívumot váltott ki a rajongók egy részéből a 2000-es évek előzménytrilógiája, ahol sokan nehezményezték az akkor még korai szakaszában járó CGI-technológia túlhasználását, esetleg a színészi játékot és a forgatókönyvet találták gyengének. Bármekkora volt azonban az eltérés a vélemények között, a film rajongótábora egyben maradt, sőt, egyre inkább bővülni látszott az új filmekkel – a Disney megjelenése azonban hatalmas konfliktusokat eredményezett a Star Wars-imádók körében.

george-lucas-a-leggazdagabb-hiresseg_165016.jpg

Tény és való, a Disney bebizonyította, hogy képesek nagyon jó irányba bővíteni Lucas univerzumát. A 2017-es Zsivány Egyes-film sokak kedvence lett a sorozatból, a 2019-ben indult Mandalóri pedig hatalmas sikereket ért el az első Star Wars-sorozatként. Sokak szerint azonban ez is kevés ahhoz, hogy elnyomja az enyhén szólva megosztó fogadtatású Disney-trilógiát, a Skywalkerek történetének közvetlen folytatását. Bár sokan tartják nézhetőnek, sőt, szeretik is a három filmet, a rajongók egy jelentős része szerint az új trilógia nem egyszerűen rossz, de még Lucas munkáját is a sárba tiporja.

Természetesen egy többmilliós rajongótábor esetén képtelenség olyat alkotni, ami mindenkinek megfelelő, a legelfogultabb, legelvakultabb rajongókat pedig szinte lehetetlenség lenyűgözni, az egyszerű néző azonban akarva-akaratlanul is elgondolkodhat rajta, milyen is lett volna az új trilógia, ha maga George Lucas készíti el őket. Akik esetleg erre voltak kíváncsiak, nem kell tovább találgatniuk. Bár a Star Wars-univerzum alkotója már visszavonult a rendezéstől, nemrég megosztotta a nyilvánossággal, milyennek is képzelte el a történet folytatását, és milyen lett volna a befejező trilógia az ő rendezésével.

 

A tervek alapján a trilógia új főgonosza Darth Maul lett volna – a szintén vitatott Baljós Árnyak-film kettévágott főgonosza visszatért volna halálából, hogy hogy az elpusztult Galaktikus Birodalom helyén tátongó hatalmi vákumot kihasználva egy hatalmas bűnhálózat vezetője legyen. Kézenfekvő, és több szempontból előnyös megoldás lett volna a bukott Sith visszatérése – elvégre halálát nem láttuk, ráadásul a Baljós Árnyak-beli rövid szereplése is elég volt ahhoz, hogy sokak kedvencévé váljon. Érdekes módon Lucas ugyanazt a megoldást – mechanikus lábakat – akarta használni a karakter megjelenéséhez, amit a Disney 2018-as Solo-filmjében is láthattunk – ráadásul ott szintén egy bűnszervezet, a Vörös Hajnal fejeként jelenik meg. Bár hivatalosan nem igazolt, hogy a film Lucas ötleteit használná, köztudott, hogy az univerzum alkotója többször is adott már tanácsot, osztotta meg saját nézeteit a Disney-rendezőkkel – akik a jelek szerint gyakran merítettek Lucas elképzeléseiből.

A Star Wars-képregények rajongói számára egy újabb ismerős arc is felbukkant volna a trilógiában. Darth Talon Maul nőnemű Sith-tanítványa lett volna – Lucas elmondása szerint kettejük kapcsolata leginkább Palpatine és Vader kettősére emlékeztetett volna az eredeti trilógiában. Maul, a háttérhatalom uralkodik, míg a harc, küzdelem és akció főszereplője inkább tanítványa, Talon.

A Lucas-féle trilógia több apróbb hasonlóságot is mutat a Disney-filmekkel. A filmek hőse itt is egy erőhasználó nő lett volna – ellentétben azonban a Disneyvel, akik egy teljesen új karaktert, Rey-t mutatták be a filmekben, Lucas változatában egy ismert és szeretett karaktert, Leia Organát láthattuk volna. Bár Lucas filmjeiben sose láthattuk Leiát az Erő használójaként, több bizonyíték is volt rá, hogy Lukehoz hasonlóan örökölte apja képességeit. Az új trilógiában Leia felfedezte volna a benne szunnyadó Jedit, valamint testvérével közösen igyekezett volna újraépíteni a Köztársaságot – és felvenni a harcot az új fenyegetéssel.

Nem tudni pontosan, Lucas végül miért döntött úgy, hogy nem valósítja meg ötleteit, amik mindenképp érdekesnek hangzanak – még az is elképzelhető, hogy a Disney-trilógia alapjául működött. A történet többi részlete, egyéb ötletek, karakterek és cselekmények egyelőre nem ismertek, de egy hamarosan megjelenő könyvben, a Star Wars Archives: 1999-2005-ben olvasható lesz a teljes el nem készült trilógia története.  

Szólj hozzá

blog érdekes hírek starwars film hír disney érdekesség george lucas cineart Cineartblog cineartblog CineArt