2020. nov 14.

A filmkészítők szerint is "zajos" a Tenet

írta: Csurilla Dániel
A filmkészítők szerint is "zajos" a Tenet

Sokat kellett várnunk arra, hogy Christopher Nolan megnyíljon a Tenet koronavírus idején való mozis forgalmazása kapcsán, most viszont arról is beszél, hogy a John David Washington, Robert Pattinson és Kenneth Branagh főszereplésével készült film és a Matthew McConaughey és Anne Hathaway nevével fémjelzett 2014-ben bemutatott Csillagok között hangkeverését hogyan fogadták világszerte.

54630435_401_1.jpg

Tudniillik, Nolan filmjeire számos panasz érkezett az IMAX és a hagyományos mozis vetítések alatt a film hangvilága, a nehezen kivehető audió kapcsán. Egyesek már a Csillagok között dialógusait sem értették annyira, és a világhírű rendezőre jellemző morajló, hirtelen eszkalálódó zene és a hangeffektek precízen kivitelezett kaotikus természete eredményezett elégedetlenkedést.

Vajon túl hangosak-e a Nolan filmek? Mondhatjuk őket egyenesen "zajosnak", ha nem értjük, mit mondanak a karakterek? Mennyi a "sok" hangkeverés szempontjából?

christopher-nolan-movie-2020.jpg

Christopher Nolant meglepte, hogy a „konzervatív” mozinézők „hangosnak” találják filmjeit, így a Tenetet is. „Számos panasz érkezett a Csillagok között hangvilágáról. Több filmkészítőtől kaptam hívást, akik azt mondták, hogy miután látták a filmet, nem értették a párbeszédeket (a Tenetben). Voltak, akik a zenére panaszkodtak, azonban az igazat megvallva éppen az volt a lényeg, hiszen direkt így kevertük a hangot.” – mondta a rendező.

Nolan hozzátette: „Egy nagyon szélsőséges mix kerekedett ki belőle. Kicsit meg is rökönyödtem, hogy a konzervatívabb nézők milyen módon fogadták a Tenet hangvilágát. Akárhogy csinálhatsz filmet, még a telefonoddal is, és senki nem fog panaszkodni. De ha a hangkeverés egy bizonyos szempontból eltér a megszokottól, vagy ha szokatlan frekvenciákat használsz, akkor a nézők felháborodnak.”

original.jpg

„Csodálatosan bemutatja a beszippantó világot” a hangkeveréssel való kísérletezés, jelentette ki a rendező, s megjegyezte: „A Csillagok között esetében az egész film fizikájával kísérleteztünk, ahogyan más még előttünk nem tette. Játszadoztunk a hangok alcsatornájával, és számos rezgést tapasztaltunk.”

Nolan szerint részben Hans Zimmer orgonazenéje gyakorolt erőteljes hatást a Csillagok között nézőire, és megjegyezte, hogy az IMAX termekben való vetítések különösen számottevő hatást érhettek el a nézőkben. A Tenet kapcsán sokkal több mozizó elégedetlenkedett, ahogyan a filmes szakmát is megosztotta az új Nolan-film, melyet azon nézők, akik szinkronosan tekintették meg, jóval könnyebben érthették az eredeti nyelvű vetítések dialógjainál a film hangsávját. 

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film premier mozi oscar hír érdekesség friss érdekességek warner filmajánló christopher nolan nolan hans zimmer anne hathaway kenneth branagh robert pattinson interstellar csillagok között oscar-díj dunkirk tenet Hírek Hír Matthew McConaughey heti filmajánló cineart john david washington Cineartblog cineartblog CineArt