2020. nov 18.

Roger Deakins imádta a 2007-es Jesse James film négy órás változatát

írta: Csurilla Dániel
Roger Deakins imádta a 2007-es Jesse James film négy órás változatát

assaa_600.jpg

A 2007-ben bemutatott Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford c. Warner Bros. film egy igazi western eposz, mely sajnálatos módon hatalmas bukás volt annak idején. Az Andrew Dominik által rendezett, Brad Pitt és Casey Affleck főszereplésével készült revizionista western operatőre a világhírű Roger Deakins, aki Oscar-jelölést kapott a film fényképészetéért.

Deakins feleségével, James Deakins-szel a karantén alatt egy filmes podcastet indítottak Team Deakins néven, melyben sorra meghívják az operatőrrel korábban együtt dolgozó filmkészítőket, illetve kortárs operatőröket. A podcast legutóbbi epizódjában Deakins arról beszél, hogy volt egy notórius, négy órás változata a Jesse James-nek, melyet állítólag Velencében vetítettek, azonban a vágat rejtélyesen eltűnt a föld színéről.

t-roger-deakins-oscar-nominations.jpg

Az operatőr elárulta, hogy: „Volt ez a négy órás verzió, amit igazán imádtam. Valahol azt olvastam, hogy a Velencei Filmfesztiválon mutatták be, de most már ez a változat nem létezik, és ez nagy kár. A stúdiónak az volt a problémája, hogy nincs a filmben elegendő vonatrablás, és azt hitték, hogy Brad Pitt egy sokkal klasszikusabb western bandita lesz. Amikor a filmben Brad meghal… És aztán Robert Ford történetét követjük… Meg, hogy ahelyett, hogy ünnepelt sztár lett volna életében, mindenki gyűlölte… Azt a változatot senki sem akarta látni.”

Roger Deakins elárult olyan részleteket a változatból, mely a mozikban bemutatott verzióban nem szerepelnek. Robert Ford sikertelen szerelmi életéről, Frank James (Sam Shepard) üzleteiről és bűntetteiről, Jesse James temetéséről és a felesége ellen elkövetett merényletről beszél. „Le is forgattuk ezeket a jelenetek. Azt gondoltam, csodálatos utazáson vettem részt a karakterekkel.” – tette hozzá a kétszeres Oscar-díjas operatőr, aki kiegészítette mondandóját azzal, hogy Andrew Domonik, a film rendezője így is nagyon elégedett a filmmel.

maxresdefault_17.jpg

Amennyiben a 30 millió dollárból készült Jesse James nem 15 millió dollár bevételre tesz szert mozis pályafutása alatt, hanem 150 millióra, úgy könnyebben elképzelhető lenne ennek a híres négy órás változatnak a napvilágra kerülése, azonban sajnos nem ez a helyzet.

Deakins utóbbi filmjei, a Szárnyas fejvadász 2049 és az 1917 meghozta számára négy évtizedes karrierjének elismerését az Akadémia által, s reméljük, következő filmje forgatása közben is folytatja feleségével a Team Deakins podcastet, melyet filmrajongók világszerte az év elejétől szorgosan követnek.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló interjú harrison ford film mozi oscar podcast hír érdekesség friss érdekességek brad pitt filmajánló jesse james sam mendes jesse james meggyilkolása a tettes a gyáva robert ford 1917 sam shepard casey affleck ryan gosling blade runner roger deakins warner bros 2049 oscar-díj szárnyas fejvadász denis villeneuve Hírek Hír Andrew Dominik szárnyas fejvadász 2049 blade runner 2049 cineart Cineartblog cineartblog CineArt team deakins