2020. nov 29.

Oscar-díj: Mely filmek esélyesek a Legjobb animációsfilm kategóriában?

írta: Arany Gergő
Oscar-díj: Mely filmek esélyesek a Legjobb animációsfilm kategóriában?

Bár a 93. Oscar-díjátadót a világjárvány miatt kissé később tartják meg a megszokottnál – február helyett áprilisban – a nevezési határidő azonban egyre közeledik. Különösen igaz ez az animációs filmekre, ebben a kategóriában ugyanis december másodikán zárul le a nevezés. Mielőtt azonban még eldőlne, melyik idei animációsfilm indulhat az aranyszobrokért, összeállítottunk egy listát arról, szerintünk melyek a legesélyesebb filmek a 2021-es Oscar-díj legjobb animációsfilm-kategóriájára.

 wolfwalkers.jpg

  1. Wolfwalkers

Az idei mozizárlat megakadályozta a premierfilmek vetítését, nagyobb teret engedett azonban a streamereknek – így látta meg a napvilágot a Wolfwalkers az Apple TV kínálatában. A klasszikus, kétdimenziós animációval készült film egy fiatal lány történetét meséli el – apjával régóta vadászattal foglalkoznak, egy nap pedig elutaznak Írországba, hogy kiirtsák az utolsó életben maradt farkasfalkát. A lány mindent megtesz azért, hogy segítse apját a feladatban, hozzáállása azonban gyorsan megváltozik, amikor megismer egy rejtélyes, helyi törzsből származó lányt, aki állítólag minden éjszaka farkassá változik. A film első ránézésre megállapítható fénypontja az animációs technika, ami varázslatos, szinte mesekönyvi illusztrációkat idéző megjelenésével szép és egyéni változást jelent a CGI-animációk világában. A filmet egyébként a CartoonSalon stúdió készítette, akik korábban is alkottak hasonló stílusvilágú munkákat – mint a The Secret of Kells, vagy a Breadwinner. Sokak szerint azonban ez a stúdió eddigi legjobb alkotása – esélyes versenyző lehet a legjobb animációért folytatott mezőnyben.


the-willoughbys.jpg

  1. The Willoughbys (A Willoughby testvérek kalandjai)

Első ránézésre a The Willoughbys semmivel se tűnik többnek, mint a legtöbb mai CGI-animáció. Karakterei stilizáltak, viccesek, látványában és stílusában leginkább az Illumination-filmekre emlékeztet. Az azonban már az első előzetes során kiderült, hogy sokkal több van a filmben, mint egy egyszerű, egyszernézős animáció. A látványvilág stilizáltsága és a karakterek mozgása stop-motionszerű hatást teremt a nézőben – tudjuk, hogy CGI, valahogy mégis másabb, eredetibb, ötletesebb és szokatlanabb. A Netflixen debütáló film története pedig a kedves felszín alatt nehezebb témákat is érint – milyen az, ha a szülők nem akartak gyereket, nem szeretik gyerekeiket, és egyszerűen nem törődnek velük. Bár a történet színessége és vidám hangulata szórakoztatóvá teszi a filmet, a háttérben komoly és valós problémák vetődnek fel a gyerekvállalással és a szülőség feladatával kapcsolatban. Talán épp ez teheti a The Willoughbys-t Oscar-esélyessé – a film kockázatot vállalt, és nem üres idétlenséggel igyekszik szórakoztatni nézőit, hanem úgy, hogy mellette komoly mondanivalót közöl.

 

overthemoonnf_1.jpg

  1. Over the Moon (Lunaria – Kaland a Holdon)

A streamerszolgáltatók idei sikere – valamint a tény, hogy a Disney idén nem készített animációs filmet – mindenképp színesebbé tehetik az idei listát a megszokottól. Az Over the Moon ismét egy Netflix-film – ráadásul egy különösen szép látvánnyal és történettel rendelkező alkotás, ami előző példánkhoz hasonlóan, nem riad vissza a komolyabb témák érintésétől sem. Az Over the Moon fő témája a gyász – és ehhez kapcsolódóan, az elvesztett szerettek, családtagok elengedése. A főszereplő kislány elveszíti édesanyját, és nem képes továbblépni, elfogadni apja új kapcsolatait és elfelejteni anyja meséit. Elhatározza hát, hogy a Holdra utazik, hogy bebizonyítsa édesapjának az anyja által gyakran emlegetett, legendás holdistennő létezését. A történet különlegessége, hogy szórakoztató, kedves, vicces és élénk, mégis kellő komolysággal és tisztelettel nyúl a témájához. A látványvilág is különleges és emlékezetes – a valós helyszínre, a kis kínai falucskára a realisztikusabb kidolgozás jellemző, míg a holdbéli környezetek álomszerűségük és stilizált színkavalkádjuk révén válnak különlegessé. Az Over the Moon rendkívül jól sikerült családi film, ami méltán indulhat Oscar-díjért a következő évben.

 

mv5bmgzmywyzm2itztuzny00ywm1ltg2ntatzddmotc3njbhmjq5xkeyxkfqcgdeqxz3zxnszxk_v1.jpg

  1. Onward! (Előre!)

A Pixar filmjei mindig is egyéni, ötletes és szórakoztató alapkoncepciókról voltak híresek – ezek közé tartozik a márciusban érkezett Onward! is. A történet egy fantasy-világban játszódik – a megszokott, középkori hangulat helyett azonban egy modern, jelenkori technikával felszerelt mesevilágban találhatjuk magunkat, amiből a varázslat teljesen kiveszett. A középpontban egy testvérpár áll – Barley és Ian, akik veszedelmes kalandba kezdenek, hogy egy régi varázskönyv segítségével egy napra újra életre keltsék rég elvesztett édesapjukat.

Bár sokak tartják az Onward!-ot középszerű filmnek a Pixar-animációk közül, ez egyáltalán nem minősíti az átlag alá – elvégre a világ talán legkreatívabb stúdiójáról van szó, nem lehet minden filmjük tökéletes. Az Onward! egy szórakoztató, haveros road-movie, ami emellett Pixartól megszokott, szép látványvilággal bír, és viccei ellenére kellő érzéssel mutatja be az apa utáni vágyódást, akit a fiúk sohasem ismerhettek igazán.

 screenshot-2020-03-12-at-7_54_09-pm_1.png

  1. Soul (Lelki ismeretek)

Bár megérkezésére december 25-ig várnunk kell, értelmetlenség lenne lehagyni listánkról a Pixar idei legnagyobb dobását. A Soul első előzetese óta ígéretes animációs filmnek tűnik, ami ezúttal a túlvilágra kalauzolja nézőit. Főszereplője, Joe Gardner egy iskolai zenetanár, élete vágyát látja teljesülni, amikor lehetőséget kap egy fellépésre. Egy véletlen balesetet követően azonban a túlvilágon találja magát, ahol hosszas kalandozás és utazás alatt megismeri az újjászületés menetét és folyamatát. A film látványára is jellemző a Pixar-féle kreativitás – mind a szépen kidolgozott, élénk fényekkel világított, eleven valóság, mind a stilizált, absztrakt festményt idéző túlvilág tekintetében. A történet rendezője ráadásul Pete Docter, aki olyan korábbi Pixar-animációkat rendezett már, mint a Fel!, az Agymanók, vagy a Szörny Rt. A legutolsó előzetesek óta nem sokat tudunk a filmről, megjelenéséig azonban alig egy hónap van hátra, a Disney pedig már korábban is jelezte szándékát a film Oscar-jelölésére.

Annak ellenére, hogy az egészségügyi helyzet számos munkát lehetetlenné tett vagy elnyújtott, idén is széles választékkal érkeztek minőségi animációs filmek. A jelölések valószínűleg a közeljövőben válnak hivatalossá.  

Szólj hozzá

érdekes hírek film mozi oscar hír animáció érdekesség friss Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt