2020. dec 04.

Három órás volt a Harry Potter és a bölcsek köve első vágata

írta: Csurilla Dániel
Három órás volt a Harry Potter és a bölcsek köve első vágata

A kilencvenes években a Varázsvilág letarolta mit sem sejtő mugli világunkat. J.K. Rowling könyvsorozatának filmvászonra adaptálása elkerülhetetlen volt. A Reszkessetek, betörők! rendezőjét, Chris Columbus-t érte az embert próbáló feladat, hogy elkészítse az akkor még ismeretlen, fiatal színészek főszereplésével a Harry Potter és a bölcsek kövét. A rendező eleinte A Gyűrű Szövetségével azonos játékidejű vágatot tárt a fókuszcsoportok elé, mely majdnem háromórás volt.

harrypotterstone_219pyxurz.jpg

A Karácsonyi krónikák 2 c. Netflix-filmje kapcsán készített Collider-interjúban Columbus kifejzette előzetes aggályait a Harry Potter-re vonatkozólag. „Az első rész alatt végig pánikrohamok gyötörtek. A forgatás első két hetében pedig minden nap abban a tudatban voltam, hogy ki fognak engem rúgni. Minden klappolt, de végig azt hittem, ha valamit elrontok, egyetlen dolgot elcseszek, akkor lapátra tesznek. Intenzív élmény volt. Nem mertem senkinek kimutatni a forgatáson. Azzal nyugtattam magam, hogy nem vagyok frusztrált, nem kiabálok, mindenkivel jól kijövök, mind egy család vagyunk, és el kell rejtenem a negatív érzelmeimet” – mondta Columbus.

A Harry Potter és a bölcsek köve volt Chris Columbus tizedik nagyjátékfilmje rendezőként, és karrierje során gyakorlatilag uralták a jegyeladási listákat filmjei, nevezetesen a Macaulay Culkin-féle két Reszkessetek, betörők!-film, a Mrs. Doubtfire, az Áldatlan állapotban és az Édesek és mostohák. Csak ez az öt film 1,6 milliárd bevételre tett szert.

columbusfeature-1280x720.jpg

Azonban a rendező karrierjének egyik mélypontja A kétszáz éves ember Robin Williams és Sam Neill főszereplésével, mely katasztrofális bukás volt a mozipénztárakban és a kritikák is „együgyű filmnek” tartották a filmet jóhiszeműsége ellenére, ugyanis a 100 millió dollárba kerülő, 1999-es A kétszáz éves ember mindössze 87 millió dollárt hozott vissza. Megsúgom, hogy az elszabadult költségvetésű Williams-mozi az inflációt figyelembe véve mostanra majd kétszeresébe, vagyis 200 millió dollárba fájhatott a stúdiónak. A Tenet került 205 millió dollárba.

Columbus frusztrációi valósak voltak, azonban a Warner megbízott benne annyira, hogy valóra tudja váltani elképzelt vízióját J.K. Rowling első Harry Potter-könyvének adaptálása szempontjából, melynek tesztvetítéseit a célközönség erőteljesen pozitív visszajelzésekkel fogadta. A Warner minden Harry Potter-film premierjét megelőzően az USA nagyvárosaiban – különösen Chicago-ban – élő tesztközönségnek vetítette. Aki az első Harry Potter-filmet látni volt szerencsés, az további 18 percnyi anyagot tekinthetett meg a filmből, mely moziváltozata „csupán” 2 óra 32 perc hosszúságú volt.

harry-potter-and-the-sorcerers-stone2-700x290.jpg

Amikor befejeztük a film vágását, és levetítettük Chicago-ban – ami szerencsehozó városnak bizonyult évről évre – a közönség egyszerűen el volt ájulva tőle. Hihetetlen volt, de a nézők bekajálták a filmet, pedig 2 óra és 50 perc hosszúságú volt azon a ponton, és ennek ellenére a kölykök rövidnek, míg a szülők túl hosszúnak érezték.” – fejezte be Columbus.

A Harry Potter és a bölcsek köve 125 millió dolláros költségvetését megsokszorozva 976 millió dollárt termelt, míg a 100 millió dollárba kerülő Harry Potter és a titkok kamrája 876 millió dollárt szerzett világszerte. Chris Columbus segített elindítani legendás útján egy globális szenzációval bíró filmsorozatot, ám ő azóta a Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak kivételével alacsony és közepes költségvetésű vígjátékokat rendezett egészen mostanáig. (Adam Sandler Pixeljéhez biztos vagyok, hogy semmi köze nem volt, csak odaírták a nevét a stáblistára.)

chris-columbus.jpg

A Netflix-en a Karácsonyi krónikák 2 relatíve pozitív kritikákat kapott Columbos optimista és színvonalas rendezése, mely újra egyesíti Kurt Russell-t és Goldie Hawn-t. A film 2020. november 25-től elérhető a streaming szolgáltatónál.

Szólj hozzá

érdekes hírek hír érdekesség friss érdekességek harry potter johnny depp emma watson robin williams daniel radcliffe joe pesci viggo mortensen kurt russell filmajánló rupert grint a gyűrűk ura peter jackson alan rickman macaulay culkin goldie hawn chris columbus reszkessetek betörők a gyűrű szövetsége varázsvilág warner bros percy jackson tenet a bölcsek köve Mads Mikkelsen Ian McKellen legendás állatok cineart cineartblog a titkok kamrája a karácsonyi krónikák