2020. dec 06.

Testcserés tinihorror: Freaky – kritika

írta: Csurilla Dániel
Testcserés tinihorror: Freaky – kritika

freaky-vincevaughn-teens-hallway.jpg

A Blumhouse segítségével az alacsony költségvetésből készült horrorfilmek mindegy reneszánszukat élik az utóbbi években, és egy újabb lebilincselő alapgondolattal rendelkező horrorfilm készülhetett el. A Boldog halálnapot! mindkét részét jegyző Christopher Landon ezúttal egy testcserés slasher filmet készített, melyben Vince Vaughn egy maszkos gyilkos, akinek személyisége átszáll egy tinédzserbe (Kathryn Newton).

A Freaky részben Péntek 13-at, részben Nem férek a bőrödbe (Freaky Friday) c. filmet idézi, s egy izgalmas koncepció – hasonlóan a Boldog halálnapot!-filmekhez –, mely ugyancsak sajátos fordulattal rukkol elő az ezerszer felhasznált testcserés filmeket illetően, és Vince Vaughn remekel egy tinédzser lány személyiségét alakítva. Viszont konkrétan ugyanazok a hibák előfordulnak a Freaky esetében, mint a rendező korábbi időhurok-horrorfilmjeinél.

freaky-movie-review-2020.jpg

A horror nem ijesztő, pusztán kelletlen töltelék, mellyel eddig a tinédzsereket könnyedén becsalogathatták a mozikba. Most azonban alaposabba meggondolja az ember, mely streaming szolgáltatásért fizet, milyen filmet vesz meg – vagy szerez be más úton. A Boldog halálnapot! tartogatott meglepetéseket, azonban alacsony költségvetése, műfaji filmes mivolta nem mutatott túl egy felejthető, PG-13 horrorfilmen. A Freaky ezzel szemben már sokkal hentelősebb, jóval bevállalósabb, és valóban szórakoztatóbb a fröcsögő vér és a hulló végtagok miatt.

Az egész nyitószekvencia egyfajta tisztelgés a Sikoly előtt, mégsem éri el a kívánt rémisztgetés hatását, lapos és kreativitástól mentes marad. Egyetlen igazi fegyvere egy mondatos történetében Landon filmjének az Vince Vaughn kettős alakítása, aki ijesztő sorozatgyilkost, majd szende, bajba esett tinédzsert játszik annak bőrében. Ezen a ponton lényegi cselekményismertetésre nem tartok igényt, ugyanis a film valóban egy mondatban leírható narratíva szempontjából. Pontosan az, aminek a rendező szánta: Nem férek a bőrödbe találkozása a Péntek 13-mal.

vince-vaughn-freaky.png

Érdekes téma, mely a filmben nem kerül lényegi kifejtésre, csupán felvetésre, hogy a Kathryn Newton testébe száműzött gyilkos teljesen elveszti erejét a gyönge lány fizikuma miatt, s puszta természete marad meg (komikusan gonosz módon), míg Vince Vaughn bőrében hatalmas hatalomra tesz szert Newton karaktere. A forgatókönyv tisztában van a műfaji filmes határokkal, s gyakorta viccet is űz belőlük, viszont végsősoron egy tiszta horrorfilm előnyeivel szemben a Freaky nem képes túlmutatni egy érdekfeszítő premisszán. Szükségtelen üres köröket fut további, izgalomtól és érdekeltségtől mentes mellékszereplők prezentálásával ahelyett, hogy egymásnak uszítaná a két főszereplőt.

Kevésbé vicces, mint szórakoztató, ám kevésbé szórakoztató, mint tucatfilm jelleggel bír a Freaky. Kiemelném azért továbbra is Vaughn komikus géniuszát, remek benyomásait, hangleejtését és testbeszédét, illetve véleményen szerint Christopher Landon előbb-utóbb képes lesz egy valamirevaló műfaji filmet készíteni, csak még nem jött el az ideje. A Freaky mindenesetre nem kudarc, pusztán lapos próbálkozás néhány vicces pillanattal és untig használt múltidézéssel az említett filmek aspektusából.

2535_d001_00149r-copy-1604434120-928x523.jpg

Egy megtekintést bővem megérdemelt, ám a helyén érdemes kezelni a filmet. Nem igazán horrorfilm, sokkal inkább testcserés film egy horror csavarral, mely egészen kifizetődik a végeredmény szempontjából. Kevésbé sikerült Newton groteszk alakítása a sorozatgyilkos szellemével, érdektelenek a mellékkarakterek és a romantikus szál, ám a vérengzés önmagában kellőképpen szórakoztató ahhoz, hogy egy fogyasztható filmet kapjunk 90 percre, s elmeneküljünk a valós problémáktól.

A Freaky december 4-től elérhető az interneten.

Szólj hozzá

blog streaming érdekes ajánló kritika premier mozi horror erőszak halloween érdekesség friss vígjáték érdekességek tinédzser lindsay lohan péntek 13 filmajánló scream john carpenter wes craven sikoly ryan reynolds testcsere jamie lee curtis jason bateman freddy krueger freaky másnaposok jason voorhees michael myers Vince Vaughn Kathryn Newton boldog halálnapot happy death day cineart cineartblog nem férek a bőrödbe freaky friday tini film