2020. dec 10.

Megváltoznak az Emmy nevezési szabályai

írta: Arany Gergő
Megváltoznak az Emmy nevezési szabályai

Az elsősorban tévéfilmek díjazása céljából létrejött, évente megrendezett Emmy-díjátadó szabályai módosulnak a közeljövőben. A díjátadókat szervező intézmény, a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája vezetősége úgy döntött, változtatásokra lesz szükség az Emmy-nevezések terén – részben a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt is, ami idén számos tekintetben gyakorolt hatást a filmiparra világszerte.

emmys.jpg

A változtatások egyike, hogy innentől nem jelölhetők Emmy-díjra azok a filmek, amelyeket közzétesznek a Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia streaming-platformján – tulajdonképpen ezzel kizárják az Oscar-jelölt filmeket az Emmy-díjazásból. Mivel régebbi szabályok értelmében, az Oscar-jelölés kizárja az Emmy-jelölést, ezzel valószínűleg még élesebb határvonal fog húzódni a két díjátadó között – a szervezők szerint azonban éppen erre van szükség. A változtatások elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a nézők világszerte könnyebben tudjanak különbségeket tenni a tévéfilmek és a mozifilmek, valamint a hozzájuk kapcsolódó díjátadók között.

A díjátadó szervezői ezen kívül egy új kategória bevezetése mellett is döntöttek: a „Legjobb limitált vagy antológiasorozat” díj összevonja a minisorozatok, valamint az epizódszerű, különálló történetekkel és szereplőkkel rendelkező antológiasorozatok díjazását. Szintén új kategória a „Legjobb variety-sorozat” is, amely egyesíti a „Legjobb talk variety-show” és a „Legjobb variety-szkeccssorozat” címeket – amelyeket 2015-ben választottak szét. Ehhez hasonlóan egyesülnek a rövid formátumok kategóriái is, „Legjobb rövid komédia, dráma vagy varietysorozat” címmel.

A kaszkadőri munka értékeléseként pedig létrehoznak egy újabb kategóriát, „Legjobb egyéni vagy csoportos kaszkadőrmutatvány” néven, amelyre tévéfilmek és sorozatok egyaránt jelölhetők lesznek.

Az Emmy-díjak megváltozott jelölési szabályai előreláthatólag jövőre, a következő Emmy-díjátadón, azaz 2021 szeptemberében lépnek majd életbe.

Szólj hozzá

blog hírek hír heti Hírek Hír emmy-díj Emmy cineart Cineartblog cineartblog CineArt