2020. dec 16.

A sötét lovag is "amerikai alapfilm" lett!

írta: Csurilla Dániel
A sötét lovag is "amerikai alapfilm" lett!

the-dark-knight-blues-brothers-shrek-and-more-added-to-natio_ggyz.jpg

A csúfos Oscar-mellőzés után több, mint tíz évvel végre bekerült Christopher Nolan méltán elismert szuperhős-gengszterfilmje az amerikai alapfilmek listájába a National Film Registry által. Az archívum azon alkotások előtt tiszteleg, melyek „kulturális szempontból mérföldkövek”.

A sötét lovag 2009-ben a Titanic után az első egymilliárdos blockbuster lett, mely Heath Ledger ikonikus alakítása mellett újraindította a szuperhősfilmek iránti rajongást. A 81. Oscar-gálán Joker szerepét megformálva a tragikusan elhunyt színész családtagjai vették át az aranyszobrot, azonban A sötét lovag további hét Oscar-jelölést kapott, melyből Ledger mellett a Legjobb Hangvágás díját tudhatta Nolan emblematikus filmje a magáénak.

dark-knight-shrek-hurt-locker-national-film-registry.jpg

A Shrek egyaránt szerepel az NFR idei listáján, s ez azért kiemelkedő mert szinte kizárólag a Disney-Pixar művei uralták eddig animációs téren az archívum felületét. Mike Myers remek skót akcentusa, idehaza pedig Gesztesi Károly brummogó és zsörtölődő szinkronszerepe ugyancsak ikonikussá tette a Shrek-et, s 2002-ben az Akadémia történelmében először saját kategóriában indulhatott, s nyerhetett (Legjobb Animációs Film) nagy sikerrel a DreamWorks-film.

Szintén szerepel a frissen listára került Stanley Kubrick zseniális Mechanikus narancsa, a Blues Brothers, a Grease, továbbá olyan filmek, mint a The Luck Club, a Lilies Of The Field, a Sweet Sweetback’s Baadasssss Song, a Freedom Riders, valamint a Losing Ground. A National Film Registry nem mellőzte a női filmrendezők által készült filmeket sem, és Kathryn Bigelow szintén Oscar-nyertes A bombák földjén mellett az 1913-ban készült Suspense (Lois Weber), az 1918-ban bemutatott Ida May Park-film, a Bread, Aloha Wanderwell 1929-es With Car and Camera Around The World c. filmje, Ida Lupino Outrage c. filmdrámája, Julie Dash Illusions c. vizsgafilmje, a The Devil Never Sleeps Lourdes Portillo által, továbbá a Mauna Kea, melynek társrendezője Joan Lander volt.

filmregistrylogo-1180x600-1515178740.jpg

 

Szólj hozzá

blog érdekes hírek hír érdekesség joker shrek friss eredet marvel érdekességek john travolta the dark knight heath ledger filmajánló dc joaquin phoenix christopher nolan mechanikus narancs stanley kubrick blues brothers gary oldman clockwork orange sötét lovag kathryn bigelow a sötét lovag avengers grease inception hurt locker bosszúállók jeremy renner a bombák földjén tenet cineart cineartblog christain bale