2020. dec 21.

Soderbergh az egyetlen, aki védi a Warner döntését!

írta: Siktár Vivi
Soderbergh az egyetlen, aki védi a Warner döntését!

Steven Soderbergh egy olyan rendező, aki folyamatosan próbára tette azt a médiumot, amiben éppen dolgozik. Legyen szó akár függetlenfilmekről (Szex, hazugság, videó, 1989), iPhone-nal készített játékfilmekről (Tébolyult, 2018), a sorozatok világáról (Mozaik, 2018), vagy streaming szolgáltatóra érkező alkotásairól (Szabad szavak, 2020), Soderbergh sajátos utat jár be a stúdiórendszer keretei között.

steven_1.jpg

Az Ocean’s-filmek és a Traffic rendezője szerint érdemes a Warner-botrány minden oldalát alaposan megvizsgálni. A Vanity Fair-nek adott interjújában Soderbergh reagált a mozikban és az HBO Max odlalán egy időben debütáló, 2021-es Warner-filmek kapcsán felmerülő kérdésekre.

Szerintem mindenki nagyon érzékenyen kezeli ezt a helyzetet.” – mondta Soderbergh. „De elkezdtem olyan közelről vizsgálni a gazdasági tényezőket, amennyire csak tudtam. Tisztában kell lennünk az ökonómiai valósággal, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Warner esetében van egy adott forgatókönyv… A filmeknek biztos helyük van a streaming polcain. Nagyon drága filmek ezek. Amikor sikeresek, akkor azért történik, mert a premier időzítése megfelelő. Az egész a korszellemtől függ.” – tette hozzá a rendező.

Soderbergh ezzel folytatta: „Szerintem két kimenetel van, és míg az egyikben bizonyos összeget veszítenek, addig a másik véglet az, hogy rohadt sok pénzt veszítenek. Ez a kegyetlen valóság. A stúdiónak a következő 12-18 hónapra kell tervet készítenie. Jelenleg nincs mozi, ami 100%-os befogadói kapacitással rendelkezik, így nem érdemes belefektetni pénzt. Bármi más megoldással ugyanúgy pénzt veszít a stúdió.”

steven_2.jpg

A rendező azonban nem vitatja, hogy problémás volt a döntés, továbbá a rendezőknek és a sztároknak járó jutalékokról sem tárgyalt megfelelően a stúdió, azonban Soderbergh szerint ennek nem egyoldalúnak kellene lennie. A Warner-botrány szerinte is megrázta a filmgyártást, azonban Soderbergh-nek meggyőződése, hogy a változáshoz hozzá lehet szokni. Gyakorlatilag Hollywood-ban mindenki erőteljesen kampányon a kizárólagos mozis bemutatók és a filmkészítők mellett, és Soderbergh is inkább az aranyközéputat választaná a vita szempontjából, s nem ért egyet teljes mértékben a döntéssel, mégis saját bevallása szerint a „jövőben gondolkodik”.

A rendező új filmje, a Szabad szavak Meryl Streep főszereplésével elérhető az HBO Max és az HBO Go kínálatában.

steven_3.jpg

Szólj hozzá

streaming érdekes vélemény sorozat film mozi hbo vágó stream hibrid hír botrány iphone érdekesség rendező mozaik író operatőr warner hollywood meryl streep filmgyártás vanity fair steven soderbergh filmkészítés 2021 tébolyult függetlenfilm hbo go warner bros. cineart cineartblog hbo max warnermedia szabad szavak streaming platform let them all talk szex hazugság video warner-botrány filmkészítők