2021. ápr 26.

A Marvel nem akart sztereotípiákba bocsátkozni első ázsiai szuperhősével

írta: Csurilla Dániel
A Marvel nem akart sztereotípiákba bocsátkozni első ázsiai szuperhősével

shang-chi-poster-header-750x400.jpeg

Míg az egész világ Marvel-éhségben szenved, és mindenki a Fekete Özvegy júliusi bemutatójára vár, ami két évvel az utolsó moziban bemutatott Marvel-film, a Pókember: Idegenben után érkezik, addig a napokban megérkezett a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája első előzetese, mely a filmstúdió első ázsiai szuperhősét ábrázolja Simu Liu főszereplésével.

A Shang-Chi rendezője a függetlenfilmes háttérből érkező Destin Daniel Cretton, aki az Átmeneti állomás, Az üvegpalota és A kegyelem ára készítője, míg a forgatókönyvet A feláldozhatók írója, Dave Callaham jegyzi. A filmben Liu mellett Awkwafina, Michelle Yeoh és az igazi Mandarin-t megformálva Tony Leung is szerepel. A szuperhősfilm a legendás, címszereplő harcosról szól, akinek visszatér elfeledett múltja, amikor a Tíz Gyűrű nevű bűnszervezet felveszi vele a kapcsolatot.

A kínai-kanadai származású Simu Liu beszélt arról, hogy nem egy olyan tipikus eredettörténet lesz a Shang-Chi, amit már milliószor látott a közönség, és a Marvel rendkívül figyelmes volt azzal kapcsolatban, nehogy rasszok szempontjából sztereotipizálás alakuljon ki.

„Az a legizgalmasabb dolog abban, hogy a karaktert alakíthatom, hogy a háttértörténetét még sosem mesélték el. Sok különböző verzióját ismerjük például Batman eredettörténetének, és annak, hogyan haltak meg a szülei, amikor fiatal volt. Ismerjük Peter Parker-t, akit megharapott egy radioaktív pók, és elvesztette a nagybácsiját. Shang-Chi története főként ismeretlen a világ számára, így rengeteg szabadságunk és kreatív befolyásunk azzal kapcsolatban, hogyan akarjuk vászonra vinni a karaktert.” – mondta Liu.
 doctor-doom-vs-shang-chi.png

Úgy nem eshet szó Shang-Chi-ról, hogy nem beszélünk a karakter történelméről a Marvel Comics szempontjából. Az utóbbi évtizedekben, főként az 1970-es, 1980-as években a karakter nem volt kifejezetten kedvező módon bemutatva az ázsiai kultúra aspektusából. A képregények sztereotípiákba, sárga bőrszínű ábrázolásba bocsátkoztak. Liu szerint a produkcióban mindenki messziről el akarta ezt az ábrázolásmódot kerülni.

Amikor a Shang-Chi képregényekről beszélünk, megbotránkoztató, hogy a 70-es, 80-as években létezhetett egy ázsiai szuperhős. Ugyanakkor voltak olyan tényezők, amik sértő sztereotípiákba estek. Mielőtt elkezdtünk forgatni, nagyon alaposan átbeszéltünk mindent, nehogy valamilyen tipizálásba kerüljünk.” – tette hozzá a színész-harcművész.  

ironmanmandarin071412_0.jpg

A Vasember 3-ban bemutatott Ben Kingsley és Guy Pearce a „két Mandarint” megformálva túlmutatott a fent említett, sértő tipizáláson, és a Marvel tudatosan tette semmissé a karakter ázsiai eredetét, azonban az All Hail the King rövidfilmben felsejlett az, hogy a Robert Downey Jr. főszereplésével készült folytatásfilm főgonosza egy teljesen különböző karakter, mint a valódi Mandarin. A Mandarin immár egy újraértelmezett karakterben ölt testet.

Szerintem amikor az emberek meghallják Mandarin nevét, akkor egy nagyon specifikus dologra asszociálnak. Remélhetőleg egy sokkal összetettebb karaktert fogunk tudni ábrázolni a filmben, mint azt a neve mutatja.” – mondta Jonathan Schwartz, a film egyik producere.

shang-chi-mandarin-header.jpg

A Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája szeptember 3-án érkezik a mozikba, azonban addig is élvezhetik a Marvel-rajongók a Disney+ oldalán debütáló WandaVíziót, A Sólyom és a Tél Katonáját, illetve a június 11-én bemutatkozó Loki-t.

Szólj hozzá

hírek premier hír disney sztereotípia érdekesség friss rasszizmus mandarin rasszista batman pókember scarlett johansson érdekességek ben affleck loki vasember filmajánló ben kingsley robert downey jr michael keaton avengers guy pearce robert pattinson bosszúállók black widow fekete özvegy captain marvel tom holland tom hiddleston brie larson Andrew Garfield Tobey Maguire marvel kapitány cineart shang-chi cineartblog wandavision wandavízió a sólyom és a tél katonája