2020. dec 23.

Meghalt a "No megállj csak!" rajzfilmsorozat alkotója, Alekszandr Kurljandszkij

írta: Arany Gergő
Meghalt a "No megállj csak!" rajzfilmsorozat alkotója, Alekszandr Kurljandszkij

Magyarországon – és Kelet-Európában – különösen nagy kultusza volt a szovjet animációs filmeknek, elvégre a rendszerváltás előtti időszakban a nagy nyugati animációs vállalatok – mint amilyen az egyre feltörekvő Disney is volt – nem rendelkeztek piaccal ebben a régióban. A saját, magyar animációink mellett így főként a keleti blokk országaiban készült animációkat vetítettek televízióban – ilyen volt a népszerű orosz animációsfilm, a No megállj csak! (Nu, Pagagyi!) is.

nupagagyi.jpeg

A sorozat – amely tulajdonképpen egy Tom és Jerry-jellegű, slapstic-humorú történet volt egy fondorlatos nyúl, és egy őt elkapni igyekvő, ostoba farkas szerepeltetésével – valószínűleg sokak számára jelent gyerekkori emléket, tekintve, hogy az egyik legismertebb orosz rajzfilmről volt szó. Nemrég jelentették be azonban, hogy 82 évesen elhunyt a történet megalkotója, a forgatókönyvíróként, dramaturgként, íróként, és humoristaként tevékenykedő Alekszandr Kurljandszkij.

Bár nem egyedül dogozott a No megállj csak! sorozat készítésén – társai Felix Kandel, valamint Arkagyij Hajt voltak – leggyakrabban az ő nevével említik együtt a rajzfilmet, hiszen sok epizódon egyedül dolgozott, valamint ő volt az egyetlen hármójuk közül, aki minden rész alkotásában részt vett. Hosszú betegeskedés után hunyt el Moszkvában, december 20-án.

Az író-rajzfilmrendező emléke valószínűleg továbbra is fennmarad az orosz animáció történetében. Nemcsak a No megállj csak! köthető nevéhez – ami egy 2014-es teszten elnyerte a minden idők legnépszerűbb orosz rajzfilmje címet – de több mint 40 egyéb rajzfilmen dolgozott, gyerekkönyveket, sőt sci-fi-ket is írt.

Szólj hozzá

blog hírek hír animáció Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt