2020. dec 28.

Sufnituning Bosszúállók: Mindenkiből lehet hős – kritika

írta: Csurilla Dániel
Sufnituning Bosszúállók: Mindenkiből lehet hős – kritika

wcbh_group-edit_r-h-2020-1608311523-928x523.jpg

A Sin City és az Alita rendezője, Robert Rodriguez kifejtette, hogy a karantén alatt megnövekedett az igény korai gyerekfilmjei folytatására, így belekezdett egy Cápasrác és Lávalány-szuperhősuniverzum építésébe a Netflix-en, melynek első példánya a pocséknak látszó, ám csupaszív Mindenkiből lehet hős (We Can Be Heroes).

Rodriguez az egyik leginkább sokoldalú hollywoodi filmes, aki egyszerre készít grindhouse pastiche-filmeket (Desperado, Machete) és fiatalokat megcélzó kalandfilmeket (Kémkölykök, Csodakavics), s a Mindenkiből lehet hős az utóbbi alakváltozat egyik ékes példánya. A rendező saját ötletéből maga írta a forgatókönyvet, mire a Netflix azonnal le is csapott. Leginkább az első Kémkölykök-film egyszerű alapötletét fecskendezi bele Rodriguez a 2005-ös 3D-s gyerekfilmjének szellemiségi folytatásába.

A botegyszerű történet szerint a világ legnagyobb szuperhősei (Heroics) elbuknak egy fenyegető földönkívüli invázió során, így gyermekeiken a sor, hogy bizonyítsák rátermettségüket, csapattá kovácsolódjanak, megmentsék a szuperhős szülők életét, s velük együtt a világot. Mindeközben ráébrednek a legfontosabb leckére: „mindenkiből lehet hős”.

we-can-be-heroes-still-trailer.jpg

A gyerekfilmek esetében felettébb gyakori a gyenge szereplőválogatás, a tragikus színészvezetés és a pocsék dramaturgia, s könnyedén mondhatnánk, hogy Rodriguez „puszta lustasága okán” beleesik ezekbe a csapdákba. Viszont a Mindenkiből lehet hős Disney-tévéfilmbe illő világa sajátos műfajról árulkodik, és a rendező gyermekeket szerepeltető kalandfilmjei azért működhetnek a szegényes vizuális effektek, a silány történetvezetés és dramaturgia ellenére, mert Rodriguez mindvégig gyermeki naivitással, megalkuvást nem ismerő kedélyességgel rendezi őket.

A Mindenkiből lehet hős egy alapvetően gyenge film, viszont becsülendő, hogy a mexikói rendező továbbra is gyermekek millióinak biztosít kizárólagos szórakozást, s közben Alita-t, meg The Mandalorian-t rendez. Könnyű lenne a gyerekszínészeket ócsárolni, viszont cseppet sem szerencsés. Generációnként egy-két gyerekszínész elég érett ahhoz, hogy felnőttként helytálljon drámai színész formájában, és valószínűleg ezek a gyerekek nem lesznek kiemelkedő színművészek. Rodriguez célja viszont bemutatni egy sokszínű szereplőgárdát YaYa Gosselin vezetésével, akik példát mutatnak a „világ gyermekei” számára. A Mindenkiből lehet hős egyfajta Bosszúállók-szerepjáték a kisiskolások között a nagyi kertéjében szombat délután.

we-can-be-heroes-main.jpg

A filmben feltűnő Pedro Pascal, Boyd Holbrook és Priyanka Chopra remek mellékszereplőkként működnek, és azon felnőtt nézők, akik rajongói a Cápasrác és Lávalány kalandjainak, szintén számíthatnak meglepetésekre. A Mindenkiből lehet hős fináléjában elhangzik, hogy „a következő generációk arra hivatottak, hogy jobbak legyenek elődjeiknél”, és Rodriguez fáradhatatlan optimizmusa, belső gyermeki énje a szuperhősfilm igazi sztárja. A film felfogható tucatjával gyártott netflixes tévéfilmként, Bosszúállók-paródiaként és szimpla kalandfilmként, viszont kétlem, hogy az egészen fiatal nézők ne találnának élvezetes pillanatokat és gyerekbarát akciót a Mindenkiből lehet hősben.

A Cápasrác és Lávalány-filmuniverzumot bővítve és Rodriguez szinuszgörbe pályáját erősítve egy tagadhatatlanul gyengébb példányként a Mindenkiből lehet hős agyatlan mókának, optimista és inkluzív gyerekmesének bizonyul, mely nem rejti véka alá tanulságát. Karácsonyvégi kikapcsolódásként, matinéprogramként teljes szívvel ajánlom, ugyanakkor a tragikus 2020-as évbe belefáradt szülők kevésbé lesznek elragadtatva az alacsony produkciós színvonaltól, melyet már megszokhattunk a rendezőtől.

A Mindenkiből lehet hős 2020. december 25-től elérhető a Netflix kínálatában.

Szólj hozzá

érdekes ajánló kritika star wars karácsony disney érdekesség marvel sin city érdekességek szuperhős salma hayek logan robert rodriguez hugh jackman filmajánló netflix desperado gyerekfilm avengers machete szuperhősfilm jon favreau alita nick jonas bosszúállók cápasrác és lávalány kémkölykök 3D boyd holbrook priyanka chopra Pedro Pascal cineart mandalorian cineartblog mandalóri baby yoda we can be heroes grogu mindenkiből lehet hős