2020. dec 31.

Megcsömörlött fiatalkori ambíciók: The Kid Detective – kritika

írta: Csurilla Dániel
Megcsömörlött fiatalkori ambíciók: The Kid Detective – kritika

kid_1.jpg

Egészen véletlenül bukkantam rá Evan Morgan rendezői debütálására, a The Kid Detecive-re, melynek főszereplője Adam Brody, aki egy briliáns fiatal detektívből lett kiégett férfit alakít. A film megfelelően adagolja a játékosság és a komorság impulzusait, s meglepően őszintén mutatja be a fiatalkori ambíciókat, mivel ellenpontba állítja a felnövésből fakadó kiábrándultságot.

A történet szerint Abe Applebaum (Brody) egy csodagyerek, aki minden kistílű rejtélyt megoldott szülővárosában, azonban amikor képtelen megfejteni egy eltűnt kislány ügyét, akkor teljesen belebetegszik a bukásába. A harmincas, megcsömörlött Abe egy ördögi körben él, és úgy érzi, csalódást okozott szüleinek, valamint az eltűnt lánynak.  Amikor azonban felkeresi őt Caroline (Sophie Nélisse), hogy oldja meg eltűnt barátja rejtélyét, Abe számára lehetőség adódik, hogy bizonyítsa rátermettségét.

kid_2.jpg

Látszólag a film sok elemet kölcsönöz az ifjúsági detektívtörténetekből, ugyanakkor leginkább Rian Johnson első filmjére, a Joseph Gordon-Levitt főszereplésével készült Beépülve c. filmre emlékeztet. A neo-noir sajátosságaival és a műfaj játékosságával Morgan rendezése átfogó karaktertanulmánya egy kiábrándult tehetségnek. Adam Brody remekel a komplex Abe-et alakítva. Játéka Ryan Reynolds komikus karizmáját és Bill Murray pesszimizmusát idézi az Idétlen időkigből.

A kisvárosban felsejlő gonosz jelenléte bejáratott niche a zsáner szempontjából, viszont Morgan-t kevésbé érdeki a megoldandó rejtély, mint a főszereplőjének útja. Egyfajta keresztezése a cselekmény a Beépülve, a Kínai negyed és a Fogságban történetének, viszont Brody kellő szimpátiával és lazasággal tölti fel a karaktert, hogy ne egyszerű pastiche formálódjon az ismerős szüzséből.

Mellékszereplői téren Sophie Nélisse kiemelkedő és megható játékot tár elénk, azonban az epizódszereplők között az eltűnt fiú szüleit megformáló Tzi Ma és Sharon Crandall is emlékezetesen alakítanak. A borzongató hátterű rosszfiú bőrébe Peter MacNeill bújik, aki szinte uralja az összes jelenetét. Technikai szempontból a kamera és a vágástechnika atmoszférikus, letisztult és gazdaságos – tekintettel a függetlenfilmes költségvetésre.

kid_3.jpg

Külön kiemelném azt a szekvenciát, amikor a detektív kétségbeesetten keres bizonyítékokat egy középiskolás fiú szobájában. A jelenetsor izgalmas, szórakoztató és abszurd, viszont Brody földhözragadt játékának és néhány ügyes technikai megvalósításnak köszönhetően a film egyik legérdekesebb, legviccesebb része, melyben a „kölyök detektív” egyre lejjebb süllyed morális aspektusból.

A The Kid Detective közel sem tökéletes, vagy éppenséggel formabontó film. Morgan gyakorta elvész az ambíciókkal teli cselekményben a történet feszességét feláldozva. Brody karaktere merengő, visszafogott és kellőképpen tragikomikus figura, viszont kevésbé aktív szereplő. A személyiségfejlődése a film harmadik felvonásában derült égből, kelletlenül és megkerülhetetlenül pottyan elénk, s a The Kid Detective lezárása sem olyan kiérdemelt, mint azt az ifjú író gondolta.

A szűkös büdzsé ellenére azonban átjárja a The Kid Detective-et a nyomasztó atmoszféra – melyet cinikus humor fűszerez –, így emiatt dicséret jár Morgan-nek és csapatának. Brody kiemelkedő, sőt sztárrá avanzsáló alakítása a film legizgalmasabb pontja, viszont számos meglepetést tartogat a függetlenfilmes detektívtörténet a nézők számára, akik elszántak a cselekmény követése szempontjából.

A The Kid Detective elérhető 2020. október 16-tól az interneten.  

Szólj hozzá

érdekes ajánló kritika star wars farkas krimi érdekesség friss független marvel pókember érdekességek brick logan jake gyllenhaal dune hugh jackman filmajánló detektív jack nicholson roman polanski wolverine dűne blade runner adam brody fogságban kínai negyed rian johnson prisoners függetlenfilm tom holland x-men denis villeneuve joseph gordon-levitt az utolsó jedik szárnyas fejvadász 2049 beépülve cineart cineartblog the kid detective