2021. jan 24.

Christopher Nolan segített érthetőbbé tenni Donnie Darko-t

írta: Csurilla Dániel
Christopher Nolan segített érthetőbbé tenni Donnie Darko-t

Bár Magyarországon csak 2003-ban került bemutatásra Richard Kelly kultikus Donnie Darko című filmje Jake Gyllenhaal főszereplésével, a film idén ünnepli 20. évfordulóját a Sundance Filmfesztiválon való premierje óta. Kelly a jubileum alkalmával számos érdekességet osztott meg a misztikus sci-fi kapcsán, és fény derült arra, hogy Christopher Nolan segített a rendezőnek érthetőbbé tenni filmjét a nagyközönség számára.

donnie-darko-christopher-nolan-social.jpg

A Donnie Darko történetét nehéz kvantumfizika és metafizika nélkül összegezni, azonban a címszereplő (Gyllenhaal) hasonlóan értelmet keres életében, miután apokaliptikus víziók kezdik gyötörni. Nolan ötlete volt többek között az időutazós film definitív, rendezői változatában szereplő időjelző inzertek használata, melyek mintegy dramaturgiai keretet adnak a filmnek, miközben egyfajta visszaszámlálás történik az elkerülhetetlen végkimenetelig.

Chris és a felesége (Emma Thomas) ötlete volt az inzertek használata.” – mondta Richard Kelly.

A rendező korábban már többször megragadta az alkalmat, hogy kifejezze köszönetét Nolan segítségével kapcsolatban, ugyanis jelen formájában sosem készülhetett volna el a Donnie Darko a stúdiórendszerbe Memento c. filmjével betörő rendező nélkül. A Sundance-en bemutatkozó filmek értékesítésekor a Donnie Darko nehezen talált forgalmazót, így Nolan és producere/felesége segített Kelly filmjének a széleskörű bemutatkozásában.

„Amikor felgyúltak a fények, Chris és Emma a forgalmazási igazgatókhoz (Chris Ball, Will Tyrer) fordultak, aztán igenlően bólintottak. Szinte sugárzott belőlük, hogy: ’Hé, srácok, ezt muszáj bemutatnotok.’ És így is lett” – mondta Kelly.

30989a038f9e6a4ef4e2ed84257d7d94.jpg

Van, amikor a szél neked kedvez. Van, amikor ellened dolgozik. A Donnie Darko katasztrofális bukás volt Sundance-ben. Senki nem tudja, miért, de az volt. Szóval, szükségem volt arra, hogy valaki a megfelelő rálátás puszta szikrájával támogasson. Emlékszem, hogy hat hónapunkba telt eladni a filmet. Majdnem egyenesen a Starz csatornára került. Szinte könyörögnünk kellett, hogy mozikban mutatkozzon be. Itt jött képbe Christopher Nolan, akinek sikerült meggyőznie a forgalmazókat.” – mondta a rendező.

A Donnie Darko az Egyesült Államokban 2001. október 26-án mutatkozott be, és annak ellenére, hogy a 4,5 millió dolláros függetlenfilm mindössze 7,5 millió dollár bevételre tett szert, az évek alatt hatalmas kultfilmmé vált a videótékák és az internet segítségével, valamint elindította Gyllenhaal karrierjét.

Hollywood azonban nem kegyelmezett Kelly-nek, és miután bukások sorozata (A káosz birodalma, A doboz) kísérte pályáját, úgy fest, teljesen visszavonult a filmkészítéstől.

Szólj hozzá

hírek hír disney érdekesség donnie darko cameron diaz batman eredet marvel kultfilm érdekességek ben affleck zodiákus warner jake gyllenhaal the dark knight heath ledger robert redford hugh jackman filmajánló leonardo dicaprio christopher nolan sundance richard kelly memento a sötét lovag maggie gyllenhaal interstellar dwayne johnson fogságban inception csillagok között tom hardy tom holland spider-man dunkirk tenet cineart cineartblog christain bale