2021. jan 28.

Mit tartogat a filmipar számára a 2021-es év?

írta: Virvas Dóra Dodo
Mit tartogat a filmipar számára a 2021-es év?

A színházak éppúgy, mint a mozik váltani kényszerültek- akik nem akarták végleg lehúzni a rolót, azok átálltak az online világra, így az embereknek nem kellett teljes mértékben lemondaniuk erről a kikapcsolódási formáról. Ugyan nyáron kinyithattak pár hónapra, de ősszel ismét be kellett zárniuk.

netflix-cinema-hans-zimmer-theme_md.jpg

 

 

A 2020-as év természetesen a filmipar életét is megnehezítette, nem tudott olyan lendülettel dübörögni, mint korábban, de szerencsére így sem maradtunk filmek és sorozatok nélkül. Magyarországon és Amerikában a Bad Boys- Mindörökké rosszfiúk című film hozta a legnagyobb kasszasikert, bár ehhez nagyban hozzájárult az a tény, hogy a járvány kitörése előtt, még januárban mutathatták be a mozikban.  A következő amerikai filmeket azonban már most eltolták tavaszról őszre, ami nem sok jót ígér.

 

bad_boys_3_screenshot_20190904181859_1_original_1150x645_cover.jpg

Bad Boys- Mindörökké rosszfiúk

 

A Bad Boys- Mindörökké rosszfiúk leelőzte még Christopher Nolan új filmjét is, a Tenet-et, ami a nézőszámok alapján a harmadik helyen végzett- azt talán már sosem tudjuk meg, hogy hatással volt-e rá a mozik bezárása, de elég nagy valószínűséggel szerepet játszott benne.

A film.hu összegyűjtötte a 2020-ban debütált filmek toplistáját, ami a nézői számok alapján állított fel:

 

  1. Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk (345 915 néző)
  2. Úriemberek (214 249 néző)
  3. Tenet (188 456 néző)
  4. Tőrbe ejtve (158 988 néző)
  5. Dolittle (132 075 néző)
  6. Sonic, a sündisznó (124 299 néző)
  7. Nagypapa hadművelet (117 019 néző)
  8. Scooby! (109 675 néző)
  9. Ne játssz a tűzzel (102 416 néző)
  10. A láthatatlan ember (101 678 néző)

 

A tavalyi évben Magyarországon elindult három új streaming szolgáltató, hogy a filmek eljuthassanak a nézőkhöz, ez a három a Cinego, ahol nagyrészt művész filmeket lehet megtekinteni, a Filmio, ami a magyar filmekre specializálódott, illetve a Budapest Film távmozija. Ezeknek köszönhetően több magyar film is elérhetővé vált, ami mégiscsak előny a filmek szempontjából.

A világszerte előszeretettel nézett Netflixen is egyre több magyar film jelenik meg, így az ember kicsit kárpótolva érezheti magát a mozi élményének elvesztéséért. A Netflixen Schwechtje Mihály- Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)  iskolai zaklatással foglalkozó filmje az egyik legnépszerűbb lett a thriller kategóriában, ami nagy sikernek számít! Főszereplője, Eszter nehéz kamaszkorát éli, ami elől a Mangák világába menekül. Nehezen találja a hangot kortársaival, inkább angoltanára, Csababá társaságát keresi. Észre sem veszi az érte epekedő Pétert, aki- hogy kapcsolatba léphessen a lánnyal- az angoltanárnak adja ki magát. A tanár azonban egy nap elmegy az iskolából, innentől gyökeresen megváltozik Eszter élete. Talán ezt a filmet lehet az első magyar tini thrillernek nevezni, ami egy folyton jelenlévő problémát állít a középpontba.

 

677.jpg

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)

 

 

A Netflix ugyan még nem társult be a magyar produkciók gyártásába, de megvette Mundruczó Kornél legújabb filmjének, a Pieces of a Woman-nek a forgalmazási jogait, így ez a film is sokkal szélesebb körben terjedhet el. A film gyönyörű magasságokba és fájdalmas mélységekbe repíti a nézőt, aminek középpontjában egy otthonszülés tragédiája áll. Erről egy korábbi cikkünkben írtunk.

 

pieces-of-a-woman-vanessa-kirby-shia-labeouf-netflix-movie.jpg

Pieces of a Woman

 

 

Az HBO Go is szárnyalt 2020-as évben, eltérően a Netflixtől az HBO több magyar produkciót is finanszírozott, a tavalyi évben ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a Visszatérés Epipóba, amit a Campfilmmel közösen készítettek el. A szocialista Magyarország egy eldugott kis szegletében létezik egy világ, amit úgy hívnak: Epipó. Aki ide belép, leteszi mindennapi énjét, szerepbe bújik, más nevet használ. Oláh Judit, aki színészként, forgatókönyvíróként és társrendezőként is dolgozik elhatározta, hogy filmet forgat, felkeresi azokat az embereket, akik vele együtt élték meg ezt a tábort.

 

20201005129.jpg

 Visszatérés Epipóba

 

 

A legnézettebb magyar filmek 2020-ban az HBO Go kínálatában a következők voltak:

  1. Visszatérés Epipóba
  2. Drakulics elvtárs
  3. Rossz versek
  4. A viszkis
  5. Lajkó - Cigány az űrben
  6. Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből (exkluzív HBO-premier)
  7. Ruben Brandt, a gyűjtő
  8. FOMO: Megosztod, és uralkodsz
  9. X – A rendszerből törölve
  10. Valan – Az angyalok völgye

 

felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre_1.jpg

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

 

 

Magyar viszonylatban a 2020-as év egyik legnagyobb siker Horváth Lili- Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje volt, amire pillanatok alatt fogyott el 600 streaming jegy, így a Cinego úgy döntött, megvásárolhatóan elérhetővé teszi a filmet. December 1-jén került fel a film, mégis a Cinego listájának élére tört:

  1. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
  2. Ernelláék Farkaséknál
  3. Nagyi projekt
  4. Szerdai gyerek
  5. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

 

378_1.jpg

Békeidő

 

 

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni Hajdu Szabolcs legújabb, 2020-ban megjelent filmjét, a Békeidő-t, amiben immár nem csak felesége, Török- Illyés Orsoly, de lánya, Hajdu Lujza is szerepet kapott. Egymásba kapcsolódó történetekből épül fel, különböző emberi viszonyokat, kapcsolatokat mutat be, amik érdekes módon függenek össze.

A 2020-as év összességében szerencsére nem mondható teljes kudarcnak, de remélhetőleg a 2021-es év többet tartogat a filmek számára.

 

Szólj hozzá

blog ajánló film hbo érdekesség 2020 netflix felkeszules 2021 badboys bad boys 3 hbogo cineart Cineartblog CineArt pieces of a woman Pieces of Woman remelem legkozelebb sikerul meghalnod visszateres epipoba bekeido