2021. feb 11.

A Disney bezárja a Jégkorszak filmeket is készítő BlueSky Studios-t

írta: Arany Gergő
A Disney bezárja a Jégkorszak filmeket is készítő BlueSky Studios-t

Bár a Disney jelenleg több szempontból is uralja az animációs és filmes piacot világszerte – aminek köszönhetően hatalmas bevételekre képes szert tenni – a tavalyi évben megjelenő egészségügyi krízis gazdasági következménye látszólag nem volt túl jó hatással a Disneyre sem. A filmbemutatók késése, a mozik zárlata plusz költségeket idézett elő a stúdió számára, részben üzletpolitikájuk is megváltozott ( a mozik helyett az online streamelésre került a hangsúly). Anyagi és költségtakarékossági okokból pedig nemrég úgy döntöttek, bezárják egyik animációs stúdiójukat, a BlueSky-t.

 image0-26.jpeg

A BlueSky természetesen nem tartozott mindig a Disneyhez. Alig egy évtizeddel korábban a világ animációs nagyvállalatai sokkal színesebb képet mutattak – a Disney mellett függetlenül működött Pixar, az akkor még szintén független DreamWorks, az épp kialakulóban lévő Illumination, a Sony Pictures Animation és a 20th Century Fox stúdiója, a BlueSky is. A BlueSky egyébként még az 1980-as évek vége felé alakult meg, igazán ismertté azonban csak az ezredforduló idején vált, amikor a CGI-technológia új lendületet adott az animációkészítésnek, és számos egyéb vállalat mellett a 20th Century Fox is úgy döntött, hogy saját animációs stúdióval száll be a versengésbe. Ekkor kezdtek először egészestés filmeket is készíteni; legelső, és talán legismertebb, legsikeresebb filmjük a Jégkorszak volt, ami azóta sokrészes sorozattá nőtte ki magát. De tőlük származott a papagájokat szerepeltető Rio, a 2005-ös Robotok, a Ferdinánd, valamint legutolsó animációs filmjük, a Kémesítve (Spies in Disguise) is.

A Disney 2019-ben vásárolta meg a 20th Century Fox-t, így szerezte meg a BlueSky-t is magának. Nem lehetett tudni, mik a Disney tervei a stúdióval, mennyire működik majd önállóan, és milyen filmek készülhetnek ezután a BlueSky név alatt – mivel azonban a Disney megszünteti a stúdiót, erre már nem is fog sor kerülni.

A Disney szerint a megszüntetés legfőbb oka az, hogy jelenlegi anyagi helyzetében nem költséges egy újabb animációs stúdiót üzemeltetnie a Pixar és a Walt Disney Animation mellett. Több mint 450 munkahely szűnik meg így – bár az animációkészítők egy része más cégeknél, vagy a Disney valamelyik stúdiójában találhat állást magának. A BlueSky fenntartása helyett a Disney elsősorban olyan területekre igyekszik több pénzt fordítani, amik a jelenlegi helyzetben is nyereségesek – többek között a Disney+ további fejlesztése, valamint játékok, ajándéktárgyak forgalmazása.

 

Szólj hozzá

blog érdekes hírek hír disney érdekesség heti érdekességek bluesky Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt