2021. feb 23.

Gyönyör és borzongás - A rivaldafény ára sorozatról

írta: Virvas Dóra Dodo
Gyönyör és borzongás - A rivaldafény ára sorozatról

Az új Netflix-sorozat, A rivaldafény ára (Tiny Pretty Things) egy balettiskola történésdús mindennapjairól, a balett-táncosok életéről és a balett világáról szól. A sorozat műfaja lehetővé teszi, hogy a néző mélyebben is megismerkedjen ezzel a világgal, és annak sötét titkaival, persze nem szabad elfelejtenünk, hogy film az amerikai balett világát mutatja be Chicagóban, tehát helyén kell kezelni a történéseket.

Miután egy támadás leveri a lábáról az előkelő balettiskola sztárdiákját, az őt helyettesítő táncos a hazugságok, árulások és a vérre menő versengés világába csöppen”- írja a Netflix hivatalos ismertetője.

tinyprettythings.jpg

A rivaldafény ára (Tiny Pretty Things)

 

Talán ma már senki előtt nem titok, hogy aki balett táncos akar lenni, annak bizony rengeteg mindenről kell lemondania, a lemondások mellett iszonyatos munka áll a háttérben, spártai fegyelemmel képzik a táncosokat, sanyargatják testüket és lelküket egyaránt, hogy tágítsák a határaikat, tűrőképességüket. A rivaldafény ára (Tiny Pretty Things) című sorozat ezt hivatott bemutatni teljes valójában. Azonban amit ezzel a kemény edzéssel, életmóddal elérnek, az számukra mindenért kárpótolja őket, hiszen színpadon táncolhatnak mások előtt és az önkifejezésnek, a művészetnek egy olyan formáját gyakorolhatják, ami különös, mámorító hatással van rájuk.

A táncban kinyílik a táncos és minket is magával ragad a zene lüktetésére repülés közben. Ez a fodros, habos-babos világ azonban sötét titkokat rejt, amik csak egy ideig tudnak megbújni az iskola falai között.

 

A sorozatban valódi táncosok játsszanak, hiszen nem csak a táncjelenetek gyönyörű megvalósítása fontos, de az is, hogy ők tudják hitelesen átadni mindazt, amivel egy táncos küzd a mindennapokban. A történetben egy bűnügyi szál is fellelhető, hiszen az egyik balerina lezuhan a tetőről és az is kiderül, hogy ez nem egy szerencsétlen véletlen folytán történt. A lány kómába zuhan, ezért érkezik az őt helyettesítő Neveah (Kylie Jefferson) az iskolába.

A tánc világától nem áll távol, hogy az érzékeny lelkű férfiak, akik maguk is táncosnak állnak, intim viszonyba bonyolódnak más férfiakkal, és ez a sorozat sem szűkölködik homo és heteroszexuális intim kapcsolatok megmutatásában, ami a légiesen kecses táncoló férfiak finom jellemét tovább árnyalja.

tiny-little-things-netflix-serie-gay.png

Érdekes párosítás a tánc világa és a thriller műfaj hátborzongató mivoltának találkozása egy sorozatban, bár olyan szempontból mégiscsak tökéletes választás, hogy a komor hangulatot egy-egy gyönyörű táncjelenettel kiválóan lehet oldani.

Szólj hozzá

blog ajánló előzetes sorozat tánc gyilkosság thriller balett cineart Cineartblog cineartblog CineArt