2021. már 05.

Változott a Friss Hús megrendezésének időpontja

írta: Virvas Dóra Dodo
Változott a Friss Hús megrendezésének időpontja

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált idén május 27 és június 2-a között rendezik meg az eredetileg kora tavaszra tervezett időpont helyett, reménykedve abban, hogy akkor már nyitnak a mozik és nem online kell megtartani a fesztivált. 

A Friss Hús fő irányvonala -ahogy a nevében is szerepel-, hogy a friss húsokat felsorakoztassa, a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, a pályakezdők megismertetése a fesztiválozással, a nézőket pedig a pályakezdőkkel. Ez egy szakmai fórum, ahova jelentkezés által lehet bejutni, majd visszajelzést kapnak az alkotók és egy párbeszéd indul el szakmabeliek, friss húsok és nézők között. Az itt elért sikerek aztán tovább lendítik az arra érdemes alkotókat, jelentős sajtóvisszhangot adnak, illetve az évről évre növekvő érdeklődés egyre szélesebb körben juttatja el az emberekhez ezeket a remek rövidfilmeket.

dsc_3006-2.jpg

FRISS HÚS, TOLDI MOZI, 2020

 

2021-ben kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, ahol nem csak a filmek megtekintésére van lehetőség, de az érdeklődők részt vehetnek workshopokon vagy kerekasztal beszélgetéseken, ahol az alkotókkal is van lehetőségük interakcióba kerülni. A kezdetihez képest a fesztivál a szakmai programok mellett pitchfórummal és egy nemzetközi válogatással is bővült, illetve a már elkészült filmek mellett lehetőség van filmterveket is prezentálni, illetve betekintést nyerhet az érdeklődő a Magyarországon zajló filmes képzésekbe.

A Friss Hús műsorában szereplő magyar filmek évről évre nagyobb sikereket érnek el külföldön is, 2016-os versenyprogram különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje például egymást után nyerte meg a díjakat, végül egészen az Oscar szobor megszerzéséig jutott. Az itt megismerhető filmek gyakran meg se állnak a Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjáig, tavaly Beleznai Márk- Agapé című filmje jutott ki Cannes-ba.

 

large_agapeanalog.jpg

AGAPÉ- BARNA MÁTÉ FÉNYKÉPE

 

A rövidfilmek, dokumentumfilmek mellett fontos megemlíteni az animációs filmeket is, ugyanis azoknak is helye van ezen a fesztiválon. A másodszor megrendezett Friss Hús óta kortárs magyar animációkat is láthatunk a versenyprogramban, mára már az egyik legnépszerűbb bemutatkozó platformmá nőtte ki magát az animációk esetében is. Olyan filmeket láthattunk itt, mint például Andrasev Nadja- A nyalintás nesze című filmje, amelyet előtte Cannes-ban díjaztak; a szintén ott debütált Superbia, amelyet Tóth Luca rendezett; vagy Bucsi Réka LOVE-ja, amely már több mint 120 fesztiválon vett részt és több mint 15 díjat nyert, 2018-ban pedig a Solar Walk, mely a Berlinale Audi Short Film Award-ját nyerte el.

1-short-animation-movie-solar-walk-by-reka-bucsi.jpgSolar Walk

 

Az animációs, élőszereplős és a dokumentumfilmek idén is külön programban versenyeznek majd egymással, illetve a nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, és a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. Reménykedve várjuk, hogy idén ismét közösen, nagyvásznon nézhetjük meg az idei Friss Húsokat.

 

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló érdekesség érdekességek friss hús 2021 cineart Cineartblog cineartblog CineArt