2021. már 18.

Kihirdették az idei CineFest dátumát

írta: Virvas Dóra Dodo
Kihirdették az idei CineFest dátumát

Idén, 2021-ben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál-t szeptember közepére tették, bízva abban, hogy személyesen meg lehet majd tartani és nem kell eltörölniük a fesztivált, mint a tavalyi évben. Idén szeptember 10. és 18. között lesz megtartva, amire még jelenleg is tart a nevezés. Januártól szép számban érkeznek a nagy és kisjátékfilmek, így az előzsűrinek akad dolga bőven, illetve a szakmai zsűri kiválasztása is folyamatban van.

 

unnamed_16.jpg

 

Az MTI-nek a következőket nyilatkozták a szervezők:

"Szerencsére a nemzetközi filmkínálat a korábban elmaradt filmfesztiválok miatt is rendkívül bőséges, ezért várhatóan a fesztivál programja is az előző évek hagyományainak megfelelően a nemzetközi filmkínálat legfrissebb és legszélesebb palettáját mutatja fel".

A versenyprogramban megtekinthető filmeken kívül több izgalmas, szakmai programmal várja a fesztivál az érdeklődőket, amelyek között retrospektív vetítésekkel és szakmai konferenciákkal emlékeznek a 100 éve született Jancsó Miklósra és arra, hogy 120 éves a magyar film. Az első magyar, rendezett film a Zsitkovszky Béla által 1901-ben bemutatott A táncz című film volt,  Béla éveken keresztül Miskolcon élt és dolgozott, műterme a Széchenyi utcában volt, így több okból is ő is bekerült az emlékező filmek közé.

 

monos_1_24_1-1280x720.jpg

MONOS

 

2019-ben tartották meg utoljára a CineFest-et, akkor a Pressburger Imre díjat, a fesztivál legjobb filmjéért járó fődíját a MONOS című film hozta el, ami egy Kolumbiai, Argentin, Holland, Német, Svéd és Magyar koprodukció. Rendezője a brazil származású Alejandro Landes, akinek ez volt a harmadik nagyjátékfilmje.

Alejandro Landes nagyjátékfilmje a kolumbiai polgárháború borzalmait idézi meg a kamaszok szemszögéből. A film egy távoli hegyvidéken játszódik, valahol Latin-Amerikában, ahol egy fiatalokból álló fegyveres különítmény egy olyan parancsot kap a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt és egy gazdag embert tartsanak életben. A könnyűnek hitt feladat azonban pokolivá fordul, mely során az életük éppúgy, mint a küldetésük veszélybe kerül.

A fesztiválra továbbra is lehet nevezni a fesztivál hivatalos oldalán.

Szólj hozzá

blog hír cinefest Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt