2021. már 26.

Új dallal és klippel jelentkezett a Bohemian Betyars

írta: Virvas Dóra Dodo
Új dallal és klippel jelentkezett a Bohemian Betyars

A Bohemian Betyars új száma, az Elölről újra az újrakezdésről, a padlóról való felállásról szól és talán arról, amire mindenki vágyik, hogy kezdjük az egészet elölről, mert ez így nem megy…

„Nincsen más hátra, mint

Elölről újra, elölről újra
Kezdődjön elölről újra
Elölről újra, elölről újra
Elölről minden kezdődjön újra hát…”

A videoklip a Diák Oscarra jelölt Freund Ádám munkája, aki 2016-ban forgatott Földiek című filmjével diplomázott, majd ezt a filmet Diák Oscarra is jelölték, majd a Magyar Filmhét legjobb kisjátékfilmnek járó díját hozta el. A film operatőrével, Gyuricza Mátyással azóta több ízben dolgoztak együtt, Mátyás azóta kétszer Aranyszem- díjat kapott. két évvel ezelőtt a Freakin’ Disconak készítettek videoklipet, amit aztán a New Yorki-i One Screen Shots a hivatalos programjába is beválogattak, így olyan világsztárokkal szállhattak szembe, mint Eminem, Ed Sheeran vagy Dua Lipa.

1_credit_kolos_adam_1.jpeg

 

A videoklip természetesen nem hagyja szó nélkül a mai életnek hívott dobozlakásra való reflektálást, mindamellett, hogy a magyar speed-folk-freak-punk banda egy nagyobb volumenű dalban mondja el egy szakítás utáni lélekállapot mibenlétét. Ahogy életcélját vesztve, pizsamában vergődik a földön az énekes, Szűcs Levente, az jól hozza a szakítás utána hangulatot, de óhatatlanul eszünkbe juthat a járvány miatt otthonukba kényszerült emberek mindennapja. A klip egyetlen helyszínen, egy lakásban forog, ami éppen olyan üres és sivár, mint- vélhetően- főszereplőnk lelki világa.

 

 

A belső és a külső világ képei keveredve jelennek meg a klipben, míg a belsőt tükrözi a szoba és az énekes lélekállapota, a külső világ régi kocka TV képernyőkön köszön vissza. A képeken felvillannak maszkos, szkafanderes alakok, egyértelműsítve a reflexiót. Feltűnik a hajdani SZFE védjegyévé vált piros-fehér szalag és az egyik tüntetés képei is, és egy ajtó fölé írva megjelenik 2021. A klip végén pedig becsukódik az énekere egy ajtó, ami fölött az évszám, kilincsén pedig egy szép, virágos maszk.

A klip egésze- majd a végén megkoronázva ezt- az sugallja, hogy a remény elvesztése nem csak az emberen belül történik, de kívülről is fakad. Hogy a világ egy olyan irányba tart, ami a teljes kiégést, érzelmileg lenullázást fogja eredményezni. Az ember már a saját otthonában sem lehet otthon, hiszen az online tanítással, a home office-al az egyetem, a munkahely beköltözik a privát szférába, és minden összezavarodik.

Szóval nincs más hátra, mint elölről újra…

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló music cineart Cineartblog cineartblog CineArt bohemina betyars