2021. ápr 02.

A BBC dokumentumfilmet készít Amy Winehouse-ról

írta: Arany Gergő
A BBC dokumentumfilmet készít Amy Winehouse-ról

A népszerű brit énekesnőről, Amy Winehouse-ról emlékezik meg a BBC. Idén, az énekes korai halálának tizedik évfordulóján egy új dokumentumfilmet rendeltek, amely elsősorban Amy édesanyja, Janis szemszögéből meséli el az énekes életútját.

Amy Winehouse élete alatt rendkívül sikeres karriert futott be; miután 27 évesen alkoholmérgezés miatt elhunyt, utolsó albuma a 21. század egyik legkelendőbb albumává vált Nagy-Britanniában. A BBC two és a BBC Mucis támogatásával készülő dokumentumfilm elsősorban a narratív szemszögében fog különbözni hasonló, korábban készült, az énekesnő életével foglalkozó dokumentumfilmektől. Az édesanya, Janis nyilatkozatai alapján örömmel fogadta a felkérést, és rendkívül jó lehetőségnek tartja az új filmet arra, hogy megossza a világgal lánya életének saját verzióját. Hozzátette, hogy véleménye szerint az eddigi filmek, amelyek Amy Winehouse életét taglalták, több helyen is pontatlanok voltak, amely hibák tévhitek és félreértések terjedésére adhatnak okot.

rs-amy-winehouse-8eebbbc0-27e7-4e73-af4d-91a86db81ceb.jpg

Mindezek mellett személyes indítékból is fontos lehet a film Amy édesanyjának; Janist 2003-ban diagnosztizálták sclerosis multiplex-betegséggel – úgy érzi hát, hogy mindenképp meg kell osztania a világgal az Amy-ről őrzött emlékeit, mielőtt még elfelejtené azokat. 2014-ben ezt könyv formájában igyekezett megtenni, továbbra is nyitott ugyanerre filmes formában.

Nem ez lesz azonban az első eset, hogy film készül Amy Winehouse életéről: 2015-ben Asif Kapadia rendező „Amy” c. dokumentumfilmje nagy sikereket ért el, és megkapta a legjobb dokumentumfilmért járó Oscar-díjat is. Az énekesnő családja azonban meglehetősen negatívan fogadta a filmet – elhatárolódtak tőle, valamint több esetben hangsúlyozták, hogy a film félrevezető és gyakran valótlan tényeket állít.

Nem tudni egyelőre, kinek a rendezésével készül a film, valamint azt sem, mennyire lesz pontosabb vagy hitelesebb elődeihez képest. Az édesanyán kívül a filmben számos családtag, rokon, vagy közeli ismerős felbukkanására lehet számítani, akikkel az énekesnő közeli viszonyban állt 2011-es halála előtt.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek film hír érdekesség friss heti érdekességek Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt