2019. aug 08.

Casablanca, Drakula és Aszú. Még több magyar film 2019-ben!

írta: Horváth Simon Eszter
Casablanca, Drakula és Aszú. Még több magyar film 2019-ben!

A budapesti éjszakában bulizó tinik, Drakula esete Kádárékkal, erdélyi bányászvárosban játszódó pszichothriller, a milliókat érő tokaji aszú féltve őrzött titka... Lássuk az év második felének hazai premierjeit!

 

CURTIZ - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot (r.: Topolánszky Tamás Yvan)

A montreali filmfesztivál fődíját is elnyerő életrajzi film, amely a Casablanca magyar születésű rendezőjének állít emléket, a magyar mozik vásznára is eljut ősszel. A hollywoodi klasszikus forgatása közben játszódó filmben, Lengyel Ferenc jeleníti meg Kertész Mihályt, a film női főszerepét pedig Dobos Evelin (Napszállta, Egynyári kaland) alakítja.

A II. világháború idején járunk, az amerikai kormányzat megfelelő mennyiségű propagandát szeretne látni a készülő mozifilmekben, így a forgatásra kirendelt hivatalnokokkal Kertésznek is meggyűlik a baja. A filmet a várKert mozi nyári sorozatában augusztus 28-án lehet megtekinteni premier előtt, a mozik pedig két héttel később, szeptemberben kezdik játszani.

 

Bemutató: szeptember 12. / Forgalmazó: JUNO11 & Soldivision

 

FOLYÉKONY ARANY (r.: Almási Tamás)

A miskolci CineFesten debütál a Kossuth-díjas Almási Tamás új dokumentumfilmje, a Folyékony Arany. Pár nappal később pedig már a mozikban is megtekinthetővé válik. A Folyékony arany a tokaj-hegyaljai borvidék profi, elhivatott és egyedülálló borászatairól szól. A borászokat a közös szenvedély hozza össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. Megáldja őket az ég esővel? Ad-e ködöt a természet? Kisüt-e a nap? Létfontosságú feszültségek ezek a filmben, hiszen az aszú, a természet kegyelmén múlik. 

Bemutató: szeptember 19. / Forgalmazó: Vertigo Média

 

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA (r.: Szabó Réka)

Szabó Réka első egész estés dokumentumfilmje a rangos locarnói filmfesztiválon debütál. Az alkotás a rendező saját táncszínházi rendezésére épül. A film a Tünet Együttes előadásának próbafolyamatát dolgozza fel, amelynek érdekessége, hogy a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével került színpadra.

 

large_a_letezes_euforiaja_campfilm.jpg

Bemutató: szeptember / Forgalmazó: ELF Pictures

 

FOGLYOK (r.: Deák Kristóf)

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője , Deák Kristóf, tavaly, 2018 őszén elfoglalt egy egész Andrássy úti bérházat és leforgatta első egészestés tévéfilmjét: az 50-es években játszódó Foglyok című film, egy groteszkbe hajló, megtörtént esetet dolgoz fel, amikor is két civilruhás ÁVÓ-s húsz civil társaságában bent rekedt egy lakásban. Az 50-es évek nyomasztását örkényi humorral oldja majd fel egy csapat remek színész: a történetet a Sodró Eliza által játszott karakter szemén keresztül ismerjük meg, az egyik ÁVÓ-s tisztet Jászberényi Gábor alakítja, a ház lakói közt pedig ott van Molnár Levente, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Lengyel Ferenc és Barta Ágnes is.

large_dsc_0822.jpg

Bemutató: 2019 ősz

 

GAME OVER CLUB (r.: Géczy Dávid)

A morbid témájú vígjátékban hat öngyilkosjelölt készül elhagyni a földi létet. A különböző társadalmi rétegekből érkező szereplők (pl. taxis, kozmetikus, fociedző, kebabos) egy Facebook csoportban találták meg egymást, hogy egy szállodában gyűljenek össze, azeért, hogy beteljesítsék tervüket. Géczy Dávid rendező első filmjéről van szó, amely állami támogatás nélkül forgott, a főszerepekben viszont igazi virtuóz színészek, Thuróczy Szabolcs, Földes Eszter, Kamarás Iván és Nagypál Gábor játszanak majd, de további szerepekben látható majd Szabó Győző, Kálloy Molnár Péter, Végh Péter, Tzafetaas Roland és Reviczky Gábor is.

Bemutató: 2019 ősz

FOMO (r.: Hartung Attila)

Coming-of-age dráma műfajban érkezik Hartung Attila első nagyjátékfilmje. A FOMO egy angol betűszó, a „fear of missing out” kifejezés rövidítése, arra a félelemre utal, amikor úgy érezzük, kimaradunk az élet izgalmaiból. A filmben négy fiatal srác ebből a félelemből adódan indul neki a budapesti éjszakának, és egyre vadabb ötletekkel állnak elő, a like-ok özönlésének érdekében. A főszerepeket Yorgosz Goletsas, a Deep Glaze zenekar frontembere, valamint Sipőcz András ‘Csipesz’ népszerű vlogger alakítja, mellettük Bouquet Gergely, Pokorni Ábel, László Panna és Stohl András is látható lesz.

Bemutató: október 10. / Forgalmazó: Mozinet

 

DÉVA (r.: Szőcs Petra)

Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje a velencei filmfesztiválon debütált, itthon eddig, csak a Magyar Filmhéten volt látható. A Déva egy erdélyi árvaházban játszódik, ahol 3 és 22 év közötti, főleg román gyerekek laknak. Köztük van Kató, az albínó tinédzser is (Nagy Csengelle), akit különleges arcszíne és szeme miatt boszorkánynak tartanak a társai. Egy furcsa baleset után a különc lány összebarátkozik az intézetbe érkező önkéntessel, Bogival, ám ennek egy súlyos árulás lesz az ára.

Bemutató: október 17.

 

DRAKULICS ELVTÁRS (r.: Bodzsár Márk)

Az Isteni műszak rendezője, Bodzsár Márk, újra egy fekete humorral fűszerezett alkotással jelentkezik. A Drakulics elvtárs egy kémfilm és vámpírtörténet egyvelege, méghozzá a Kádár-korszakba idejére időzítve. A 70-es évek Budapestjén játszódó történetben Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) nyugatról látogat haza egy véradó-program képviseletében, az ÁVH pedig azonnal a nyomába küld egy fedett ügynököt (Walters Lili) és egy szocialista bajszos ügynököt (Nagy Ervin) is. Az ironikus és komikus hangvételű film szereplőgárdáját Balsai Móni, Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs, Rába Roland és Bödőcs Tibor is erősíti. 

Bemutató: október 31. / Forgalmazó: Intercom

 

SZÉP CSENDBEN (r.: Nagy Zoltán)

A Szép csendben Nagy Zoltán rendező első mozifilmes rendezése, ami az első #metoo témával foglalkozó magyar alkotás. A film egy középiskolai zenekarról szól, amelynek kamaszkorú szólistája (Major Erik) azzal szembesül, hogy mentora, a 60 éves karmester (Máté Gábor) szexuálisan zaklat egy 13 éves csellista lányt. A fiú nyomozni kezd, mely saját életére is nyomást gyakorol. Az alkotás a Filmalap elsőfilmes Inkubátor programjában készült. A 13 éves Nórit Bognár Lulu, Dávid barátait pedig Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya, az SZFE hallgatói játsszák. További szerepekben látható lesz Schell Judit és Szamosi Zsófia is.

 

Bemutató: november 7. / Forgalmazó: Vertigo Média

 

VALAN (r.: Bagota Béla)

Az erdélyi bányavárosban játszódó thriller, a Valan főszereplője egy eltűnt gyerekek felkutatásával foglalkozó nagyvárosi detektív (Krisztik Csaba). A detektív egy külvilágtól elszigetelt városkába tér haza, mert úgy sejti, hogy egy friss nyom került húga ügyében, akinek évekkel ezelőtt nyoma veszett. Azonban mindeközben szembe kell néznie múltjának baljós eseményeivel is. Bagota Béla első rendezése a skandináv bűnügyi történetek nyomát követő sötét pszichothriller, az erdélyi magyar színjátszás nagyjaival. A Valan című film november végén érkezik, de már az októberi Mozinet Filmnapok keretében is megtekinthető lesz.

Bemutató: november 21. / Forgalmazó: Mozinet

 

ZÁRÓJELENTÉS (r.: Szabó István)

Szabó István 2019 évvégén új filmmel jelentkezik. Az Oscar-díjas rendező újra összeáll a Mephisto főszereplőjével, Klaus Maria Brandauerrel, és annak operatőrével, Koltai Lajossal. A napjaink vidéki Magyarországán játszódó drámában a falura kerülő főorvost alakító Brandauer mellett Eperjes Károlyt és Stohl Andrást, is láthatjuk majd, előbbit az elöregedett település szellemi, utóbbi pedig világi vezetőjeként.

 

Bemutató: 2019 vége


SEVELED (r.: Orosz Dénes)

A Polygamy-t és a Coming out-ot is jegyző Orosz Dénes egy romantikus vígjátékkal tér vissza a vászonra. A Seveled című filmben gyermeklelkű filmkritikus (Mészáros Béla) és szomszédja, a várandós ex-sztriptíztáncosnő (Tenki Réka) összefognak, hogy megszépítsék a férfi szívbeteg édesanyjának (Básti Juli) utolsó napjait azzal, hogy egy párnak tettetik magukat. Az eredetileg Mimi címen készülő alkotásban Cserhalmi György, Bodrogi Gyula, Molnár Áron és Mészáros Máté és játszik majd.

Bemutató: 2019 vége


HÉT KIS VÉLETLEN (r.: Gothár Péter)

Gothár Péter új filmje családi véletlenek hét epizódját öleli fel. Az alkotás főszereplői Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér. Gothár Péter rendezése az ígéretek szerint más irányt vesz, napjaink populáris filmjeihez képest. A hírek szerint a rendező a film vizualitásának kidolgozásával egyetemi diákjait bízta meg.

 

Bemutató: 2019 vége

 

Képek forrása: magyar.film.hu Videók forrása: youtube.com

Szólj hozzá

blog ajánló hír friss filmajánló magyar film 2019 folyékony arany Hírek Hír curtiz a létezés eufóriája